Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Toen ik mijn eerste stappen in de muziekwereld zette, kocht ik het album Four van Blues Traveler, omdat ik de bijna-hit 'Run Around' zo leuk vond. Ook stonden 'The Mountains Win Again' en 'Hook' hierop. Drie goede liedjes in totaal was mij toen al iets te karig en niet veel later ruilde ik deze cd weer in bij de tweedehands platenhandelaar. Groot was mijn teleurstelling dan ook toen ik deze live-cd in handen kreeg en deze liedjes erop ontbraken. Ik was Blues Traveler al vergeten eigenlijk. Ja, ik heb ze nog weleens voorbij zien komen in de sitcom 'Roseanne' en 'The House of Blues', maar daar bleef het ook wel bij. Na Four brachten ze drie (commercieel) minder succesvolle albums uit, waaronder een live-registratie. Dit is dus alweer de tweede live-cd en de helft van de nummers bevat nieuw werk en de rest is voornamelijk afkomstig van het laatste studioalbum Bridge.
Op het podium komt Blues Traveler tot volle wasdom als de jamband die ze in hun beginjaren ook waren. Met blues heeft het echter weinig meer te maken. Het is eerder progrock. Gitarist Chan Kinla heeft schijbaar een nieuwe effectenbak aangeschaft en leeft zich er als een klein kind op uit, met afschrikwekkend resultaat tot gevolg. Dan is daar nog zijn hyperactieve broertje Tad op de bas die geen ruimte onbenut laat. Zanger John Propper redt het geheel enigszins met zijn aparte stemgeluid en herkenbare mondharmonica spel, maar helaas vallen zijn kunstjes te snel in herhaling. In thuisland Amerika begint Blues Traveler de status te krijgen van The Grateful Dead. Fans reizen hun overal achterna om elke avond weer een nieuwe uitvoering van de nummers te horen. Het is echter wel een stuk meer opgefokt dan The Dead ooit speelde en dan kom je natuurlijk nooit in de hogere sferen die vette jams je zouden moeten brengen.
Opgenomen tijdens de Amerikaanse tournee in de herfst van 2001 lieten de gebeurtenissen van 11 September een grote indruk op de band achter. Net als deze cd werd het concert in New York geopend met hun versie van 'Star Spangled Banner'. Met deze vaderlandsliefde is natuurlijk niks mis, maar hun uitvoering ervan is toch wel een erg grote belediging tegen dit symbool van vrijheid. Het zou verboden moeten worden.
http://www.kindamuzik.net/recensie/blues-traveler/live-what-you-and-i-have-been-through/2909/
Meer Blues Traveler op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/blues-traveler
Deel dit artikel: