Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Zijn debuut kon voorjaar 2008 al rekenen op lovende kritieken. Inmiddels is Johannes Sigmond alias Blaudzun voor de dag gekomen met een opvolger. En die weet misschien nog wel meer te raken dan zijn titelloze voorganger.
Stond dat album vooral in het teken van de nacht en de dikwijls met dat gedeelte van een etmaal verbonden weemoed en melancholie, op Seadrift Soundmachine staan meer songs met een vlot tempo. Niet dat er nu sprake is van een wezenlijke stijlbreuk (zo diende de Catalaanse hoofdstad Barcelona bij het schrijven van de songs voor beide albums als inspiratie), maar Sigmond laat op dit tweede album horen dat hij behoorlijk is gerijpt.
Vooral muzikaal staat de plaat op zo'n hoog niveau dat de twaalf tracks de in Nederland dikwijls regerende middelmaat met gemak ontstijgen. Verantwoordelijk daarvoor zijn naast de geboren Arnhemmer, die zijn spirituele wortels heeft in de Pinksterbeweging, vooral zijn broer Jakobus (gitaar, lap steel), Michiel van Elk (accordeon, piano, vibraphonette) en René Dufry (drums). Die laatste is bovendien de hoofdverantwoordelijke voor het opnameproces, dat grotendeels plaatsvond in zijn studio in de Zaanstreek. Daarnaast levert de Utrechtse singer-songwriter Pien Feith vocale bijdragen en heeft The City of Prague Philharmonic Orchestra een aantal songs voorzien van strijkerspartijen.
Die geven extra dramatische lading aan een nummer als 'Midnight Room', op het album in twee versies terug te vinden, dat het toch al weinig vrolijk stemmende onderwerp behandelt van een stel dat qua relatie aan de grond zit. Daar staan, bij wijze van balans, vlotte nummers als het poppy 'Quiet German Girls' en het met een twang uitgeruste 'Jezebelle' tegenover.
Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die van de dramatiek die Sigmond in zijn stem legt spontaan uitslag krijgen. Wat dat betreft is hij op één en dezelfde lijn te stellen met 'aanstellers' als Thom Yorke, Finn Andrews, Brett Anderson of Scott Matthew. Maar wie in dergelijke geëxalteerde zang juist zijn of haar gerief vindt, en niet alleen zij, kan onmogelijk om deze mijlpaal in de Nederlandse popmuziek heen.
http://www.kindamuzik.net/recensie/blaudzun/seadrift-soundmachine/20471/
Meer Blaudzun op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/blaudzun
Deel dit artikel: