Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Net zoals voorganger Jättiläisrotta wordt Vesikansi uitgebracht als een samenwerking tussen Secret Eye en Avarus eigenste Lal Lal Lal. Dat is dan ook meteen de enige gelijkenis.
Dat Vesikansi een veel woestere kant van Avarus laat horen dan zijn voorgangers, wordt al meteen duidelijk in opener ‘Lapsivesi’, waarin verschillende elektronische bronnen de strijd met elkaar aangaan. Die resulteert in een dichte, maar beklijvende geluidsmist. Naar het einde toe komen de vooruitrazende drums op de voorgrond en die geven het nummer een hernieuwde dynamiek.
De structuur van ‘Löylyvesi’ bestaat uit gesampelde kerkklokken, vervormde stemmen en andere elektronische elementen. Na verloop van tijd duiken er in de verte ook blazers en percussievormen op, zonder dat het nummer ooit naar een hoogtepunt toewerkt of tot een uitbarsting komt. Zo abstract hoorden we Avarus nog niet vaak.
Het uit twee gedeelten bestaande ‘Vissyvesi’ werd live opgenomen in The Lazybird Club in Dublin, waar Avarus werd bijgestaan door Tara Burke, ofwel Fursaxa. Het nummer ontplooit zijn structuur op een organische wijze: speelgoedgeluidjes vermengen zich op zo'n manier met blazers, gitaren en stemmen dat de verschillende structurele onderdelen van de jamsessie haast vlekkeloos in elkaar overlopen. Dat het gedurende een klein halfuurtje nooit monotoon of zelfs maar voorspelbaar wordt, getuigt van Avarus’ genie. Het is een trip waarbij Avarus nieuwe horizonten opzoekt en zich afzet tegen het oudere tribale geluid dat voornamelijk door percussie gedragen werd. Dat dit tot bijzondere resultaten kon leiden, wisten we al sinds hun passage op het Dramaramafestival eerder dit jaar.
http://www.kindamuzik.net/recensie/avarus/vesikansi/12859/
Meer Avarus op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/avarus
Deel dit artikel: