Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Finland is een land om in de gaten te houden. Verscholen in een uithoek van Europa biedt het de mogelijkheid aan een hechte groep muzikanten om hun ding te doen, los van de heersende muzikale waarden en normen. Zo werkten zich in het recente verleden reeds bands als Circle en Pharaoh Overlord in de belangstelling door hun totale overgave aan op psychedelica geënte spacerock.
Maar er is meer. Denk daarbij vooral aan Kiila, Kemialliset Ystävät, Es, Islaja, Pylon en Avarus, om maar een paar bands te noemen. Ze interpreteren folk op hun eigen manier en komen zo tot resultaten die in elkaars verlengde liggen. De output is van een zeldzame kwaliteit en gelukkig zorgen labels zoals Tulipesä, Lal Lal Lal en Fonal ervoor dat de muziek ook het gebied van de eindeloze bossen en meren kan verlaten.
Avarus past mooi in dit plaatje. De band ontstond in Tampere uit The Anaksimandros and Pylon en kende sindsdien een constante toevoer van mensen uit andere bands. Een tiental vaste leden vormt de kern van het collectief, dat soms evengoed uit twintig personen kan bestaan.
Eind vorig jaar verscheen Jättiläisrotta als een samenwerking tussen Lal Lal Lal (het label wordt beheerd door enkele Avarus-leden) en het Amerikaanse Secret Eye. Naast dit nieuwe werk, bracht Avarus reeds vele singels en cd-r's uit die helaas steeds direct uitverkocht of toch erg moeilijk te vinden waren. Gelukkig komt tUMULt nu met Ruskea Timantti op de proppen, een verzameling van al het materiaal dat Avarus sinds 2001 opnam.
De Finse titels zetten de mysterieuze toon maar het is de tribale, haast paganistische sfeer die op Ruskea Timantti rondwaart, die meteen in de kijker springt. Ritmiek staat centraal in Avarus’ wereld en meestal is daarbij een leidende rol weggelegd voor de percussie die daarbij wordt ondersteund door onder meer fluitjes, orgels, gitaren en gezangen. Deze laatste concentreren zich niet op teksten maar eerder op klankenlagen. Zo legt Avarus de basis waarop wordt verdergewerkt. Ritmes worden versneld en subtiele nuances vinden ingang, maar steeds wordt er per nummer ruwweg één enkel idee lineair uitgewerkt. Drones, noise, flarden jazz en folk vinden elkaar daarbij in improvisaties die meeslepend zijn.
Met een speelduur van ongeveer twee uur biedt Ruskea Timantti ruimschoots de mogelijkheid om af te dalen naar de essentie van Avarus. Verwacht geen herhalingen maar eerder een trage draaikolk die je langzaam meesleurt. Tot je niet meer terug kunt.
http://www.kindamuzik.net/recensie/avarus/ruskea-timantti/8984/
Meer Avarus op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/avarus
Deel dit artikel: