Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Als je Ilpo Väisänen (Pan Sonic) en Dirk Dresselhaus (Schneider TM) bij elkaar zet dan weet je dat dit een enerverende luisterervaring oplevert. Het duo mag hun samenwerking dan Angel noemen, maar zo hemels klinkt een en ander op 26000 bepaald niet. Zeker als je weet dat de plaat onder het motto "nothing is wider than empty things" (Francis Bacon) is opgenomen.
De ruimte waarin de pulsen en drones rondwaren op deze plak vinyl voelt kaal en kil aan. Niet per definitie naar, maar het is ook niet echt gezellig, laat staan knus. De twee sonische beeldhouwers hebben de hulp ingeroepen van een aantal assistenten. Dat zijn bepaald niet de minsten, zodat Angel tot een elektronische supergroep uitgroeit. Oren Ambarchi, BJ Nilsen en Hildur Gutnadottir dragen ook bij aan de 'sfeervolle' toonzetting, waarvoor de Engelse taal het woord austere kent. Je kunt het ook houden op: streng, sober, afgemeten en niets te veel. Een beetje als de Innenraum-schilderijen van Anselm Kiefer.
Zo wordt 26.000 jaar geschiedenis van het leven op onze planeet samengebald in vijf composities, verdeeld over twee plaatkanten. Zo nu en dan lijkt het of het team het totaalgeluid heeft willen samenballen om de klanken daarna te transformeren naar schrapende (power)noise en heftige oscillaties. Op andere momenten gaat het wolkendek open en verschijnen er uitzichten op intergalactische reizen.
De pendel van de muziek der sferen heeft in al die jaren natuurlijk fiks heen en weer gezwaaid. Dat is te horen, al eindigt 26000 in meditatieve regionen. Desondanks is de plaat allesbehalve een lamentatie of een dystopisch, futuristisch vergezicht. Daarvoor is er tussen alle geïmproviseerde percussie en op volle kracht ingezette elektronica te veel controle in het hier en nu. Angel raakt zodoende aan klankoorden die bekend zijn van Test Dept., Einstürzende Neubauten en SPK. Volgens sommige onheilsprofeten wordt het na 26.000 jaar einde oefening, maar hier geeft men er op de valreep in elk geval een nieuwe, indringende, intens hedendaagse en bovendien menselijke draai aan. Hoe vreemd dat laatste misschien ook klinkt bij grotendeels elektronische en industriële muziek.
http://www.kindamuzik.net/recensie/angel/26000/22543/
Meer Angel op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/angel
Deel dit artikel: