Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
"Azawad, Azawad, Azawad", weerklinkt het veelvuldig en luid in de zaal. Daarmee refereren de bezoekers, een enkeling uitgedost in traditionele kleding, naar het gebied in het noordoosten van Mali dat naar onafhankelijkheid streeft. Ook de kleurrijke vlag van de Touaregbevolking, waartoe de bandleden van Tinariwen behoren, torent boven de hoofden van het aanwezige publiek in de Rotterdamse Maassilo uit. Dat het een enigszins ongewone concertavond belooft te worden, blijkt meteen al, als vijf minuten voor aanvangstijd een aantal asielzoekers met spanborden het podium van het industriële pand bezet om een statement te maken tegen het Nederlandse vluchtelingenbeleid. De organisatie moet zich misschien afvragen of een concert, waar men voor een gezellige avond komt, wel de juiste gelegenheid is voor dit soort politiek activisme.
Het opmerkelijke begin van de avond is al snel vergeten als de grotendeels gesluierde bandleden van Tinariwen het podium betreden. Het blijft toch een bijzonder gezicht: een felrode elektrische gitaar te midden van traditionele instrumenten en de beschermende klederdracht van de nomaden uit de Sahara. De aanwezigheid van westerse invloeden is kenmerkend voor de Noord-Afrikaanse muzikanten, die een ongekend succes beleven in Europa en grote festivals als Roskilde en Lowlands platspelen. Ook vanavond krijgt het woestijngezelschap iedereen van de voorste tot de achterste rij moeiteloos in extase. Hoewel een hoofdrol voor de gitaar is weggelegd, zijn de traditionele klanken even sfeervol als opzwepend. Dat laatste is vooral te danken aan de stuwende sound van de bassist, die de onvermijdelijke en diepgewortelde Afrikaanse beat constant tot leven brengt.
Het is altijd een geweldige ervaring en een feest voor ogen en oren om Tinariwen live mee te maken, zowel in een intieme club als deze als op een festival. Het enthousiasme van de band neemt in korte tijd volledig bezit van het publiek. Daarbij bewegen de verschillende muzikanten bijzonder sierlijk met hun lichaam, wisselen ze van plek en weten ze - zonder dat ze de Nederlandse of Engelse taal beheersen - continu contact te maken met het publiek. Zo weten ze je mee te nemen op hun spirituele reis naar mystieke oorden.
Foto uit het KindaMuzik archief door Josselien van Eijk
http://www.kindamuzik.net/live/tinariwen/tinariwen-6632/25981/
Meer Tinariwen op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/tinariwen
Deel dit artikel: