Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Sun Ra Arkestra speelde nog eens in België, in het kader van de RESonate Series die Aim Records opzette samen met Vooruit. Na de vertoning van Trouble Man met live-muziek gecomponeerd door Marvin Gaye werd voor het tweede luik een groep uitgenodigd die terecht legendarisch mag worden genoemd. Het orkest verloor meer dan tien jaar geleden zijn oprichter en bezieler, maar dat de geest van Sun Ra nog leeft, bewees het dertienkoppige space-ensemble in de goedgevulde theaterzaal.
Sun Ra bekleedt een unieke plaats in de geschiedenis van jazz en van moderne muziek tout court. Met zijn eigenzinnige en spacey free-jazz verlegde hij de grenzen van het genre en inspireert hij tot vandaag volgelingen en muzikanten. Toch is een gezonde dosis argwaan op zijn plaats bij een optreden van een band die teert op de reputatie van zijn overleden leider. De belangrijkste reden om er in Vooruit toch bij te zijn heet Marshall Allen, de huidige dirigent en lid van het Arkestra sinds 1956. Als er één man een instituut als het Sun Ra Arkestra kan doen overleven, dan is hij het wel. Heel de avond zou hij het freejazzorkest met strakke hand leiden.
Openen deed het dertienkoppige ensemble met space-jazz in de beste Sun Ra-traditie: veel blazers, vocalen in een vraag-antwoordstramien en afwisselend solo's van de zonder uitzondering getalenteerde muzikanten. Daarna volgde big band swing. Sun Ra begon zijn carrière als pianist bij een swingorkest in de jaren dertig en het Arkestra verdoezelt dat verleden allerminst. Tijdens het eerste deel stond er nog meer retroswing op het programma, afgewisseld met freejazz en space-gospel. Wat de solo's betreft, stal vooral saxofonist Charles Davis (die in de jaren vijftig nog mensen als Billie Holiday en Dinah Washington begeleidde) de show met zijn geflipte solo's.
Na de pauze werd het alleen beter. Terwijl in het eerste deel de swingstandards nogal routineus gebracht werden en enkele uitvoeringen alleen gered werden door prachtige solo's, leek het alsof iedereen een tandje bijstak na de pauze. En dan in de eerste plaats Marshall Allen zelf: dirigerend, blazend op zijn midi-saxofoon of fluit, en af en toe bevelen schreeuwend met een sappig zuiders accent. Solisten werden ogenschijnlijk at random aangeduid en sprongen haastig recht als Allens vinger naar hen wees. Het repertoire bestond voor een deel uit nummers van het eind vorig jaar verschenen A Song for the Sun (zoals het swingende en funky 'They're Peepin''), opnieuw enkele standards en ouder Sun Ra-werk. Het leidde allemaal naar een kolkend einde, met als afsluiter een medley van Sun Ra-composities met onder meer het obligate 'We Travel The Spaceways'. Sun Ra is in outer space, maar dinsdag dwaalde zijn geest even door Vooruit.
http://www.kindamuzik.net/live/sun-ra/sun-ra-arkestra/5322/
Meer Sun Ra op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/sun-ra
Deel dit artikel: