Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Heel veel kale koppen in Tivoli tijdens de liveset van Speedy J, de toonaangevende acid dj van de jaren negentig. Of die geschoren hoofden nog een resterend modeverschijnsel zijn van de technoscene, of te maken hebben met een door de jaren ontstane teruglopende haargrens, doet er niet toe. Ze zijn allemaal weer bij elkaar gekomen voor een ouderwetse avond acid, de liefhebbers van die minimalistische elektronische dansmuziek.
De Rotterdammer Jochem Paap, ofwel Speedy J, is sinds zijn eerste plaat Ginger (1993) Nederlands meest toonaangevende acid dj. Zijn debuutalbum werd uitgebracht onder Artificial Intelligence, een serie met geraffineerde elektronische dansplaten van Warp Records, het label waarop onder meer ook Aphex Twin en The Orb verschenen.
Albums van Speedy J als G-Spot (1995) en Loudboxer (2002) zijn klassiekers in het genre. De platen uit de tussenliggende periode zijn moeilijker te beluisteren. Bovendien was Paap met zijn non-conformistische geluidscollages vooral te horen in kleine zaaltjes van culturele instellingen met ernstig kijkende, stilstaande toeschouwers. De snoeiharde electrobeats die hij de afgelopen jaren met Chris Liebing creëerde, zijn in Tivoli ook niet te horen. Speedy J is terug als dj die zijn luisteraars wil laten zweten op old school acid.
De tot het balkon gevulde zaal is versierd met smiley’s, hét symbool van de acid house en de drugs die erbij horen. De verbeten glimlach op de gezichten, de grote ogen en het enorme aantal flesjes water dat wordt geconsumeerd, zeggen genoeg over de sferen waarin de bezoekers verkeren.
Het is een avond van ‘ons kent ons’. De hardcorescene danst al jaren met elkaar in loodsen, gekraakte fabrieken en onder viaducten. Speedy J is daar niet meer achter de draaitafels te vinden, maar met het geluid van de Roland TB-303 bassynthesizer is zijn set herkenbaar voor iedereen die het begin van de illegale feesten heeft meegemaakt.
Speedy J - met naast zich op het podium alleen een opblaasbaar ruimtewezen - begint de set rustig met in het eerste uur zelfs enkele ‘deep house’ grooves. Het publiek, dat gewend is zijn energie over de hele nacht te verdelen, blijft op het kale, heldere geluid bewegen. Met het scherper en sneller worden van het ritme gaan er meer handen in de lucht.
Halverwege de set ontstaat de basis van de elektronische dansmuziek: een minimaal wisselend tempo van intens lage bastonen die worden gemixt met snerende, industriële klanken. Acid is het echter niet te noemen, daarvoor is het niet vuig en opzwepend genoeg. Wat Paap laat horen, is vooral de braver klinkende techno. Het publiek blijft er bedaard onder.
Aan het einde van de nacht ligt de vloer bezaaid met plastic flesjes en geruchten over ‘doorgaan op een afterparty’ verspreiden zich. Niet in drie, maar in vier uur tijd heeft Speedy J een set opgebouwd die het gevoel van de rave heeft doen herleven. Niet met de beloofde acid, maar hoe dan ook: strak was de hele avond wel.
http://www.kindamuzik.net/live/speedy-j-and-chris-liebing/speedy-j/14754/
Meer Speedy J and Chris Liebing op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/speedy-j-and-chris-liebing
Deel dit artikel: