Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Nog maar eens blijkt dat een goede locatie de weg vrijmaakt voor een succesvol buitenfestijn. De Maarsseveense Plassen, waar doorgaans gezinnen met koelboxen spazieren, is voor één dag omgetoverd tot een oase van dance, verdeeld over tien podia. De bezoekers lijken voor één dag verstopt in een grote zeepbel, die pas uit elkaar spat als het donker is en de draaitafels zijn ontplugd.
Waar kun je met de blote voeten over het strand lopen en tegelijkertijd vingerlikkende minimal horen? Waar kun je stuiteren op stoempende techno en tegelijkertijd een reusachtig fort beklimmen? Waar kun je spacen op ambient en tegelijkertijd pootjebaden in het pierenbad? Waar kun je flirten tot je erbij neervalt en tegelijkertijd tot ongekende hoogtes reiken op de schommel? Dat kan louter bij Rockit Open Air aan de Maarsseveense Plassen.
Toch is niet alles goud dat er blinkt. Wat heeft bijvoorbeeld in vredesnaam een kraampje dat gasmakers voor tien euro verkoopt in deze roerige tijden te zoeken op een festival waar louter gedanst en plezier gemaakt wordt? Waarom kost een flesje water (waar de dop vanaf wordt gedraaid zodat je niet op eigen houtje het flesje kan bijvullen) bijna 4,5 euro? En waarom valt tot tweemaal toe de laptop van Pascal Feos uit, waardoor de MC in hevige paniek het publiek moet toespreken om de oorverdovende stilte te doorbreken?
In tegenstelling tot vele andere festivals komt bij Rockit de muziek op de tweede plaats. De bezoeker in al zijn verschijningsvormen staat bij dit festival centraal. Hoewel er af en toe een laptoppie uitvalt, is dat ook wel eens verfrissend.
Desalniettemin staan op Rockit ook de grote namen. Bart Skills [foto links] toont maar weer eens aan dat hij het tijdstip van de dag, de vibe van de bezoekers en de zon perfect aanvoelt en steeds de goede plaat onder het diamant legt.
Alex Under blijft aan de weg timmeren en bewijst dat een zichzelf respecterende dj bijna niet meer zonder minimal kan. Hoewel zijn set ondergronds, onderhuids en onderbuikgevoelig aandoet, is het zonde dat zijn klanken niet worden tegengehouden door muren en plafonds, zodat er geen ontsnappen meer aan zou zijn. Nu, op het Rockit Open Podium, verdwijnen de aanstekelijke ritmes net iets te vlug in het luchtledige.
Grote man Michael Mayer [foto rechtsboven] mag drie uur draaien op het podium dat Rotzooii heet: een piepklein podium voor maximaal 200 belangstellenden, zonder grote lichtshows, beeldschermen, etc. Kortom, minimaal en ontdaan van alle franje. Echter, Michael Mayer lijkt de plank volledig mis te slaan. De eerste 45 minuten staat de dansvloer vol met mensen die gezellig aan het keuvelen zijn, geen acht slaand op de muziek en de Vader Abraham lookalike op Mayers shirt. Bezoeker Renno uit Badhoevedorp keert na een klein uur Mayer de rug toe en merkt treffend op: “Dat je een set van drie uur hebt en dus rustig wilt beginnen, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je het publiek de eerste drie kwartier dood moet vervelen.”
Rockit blijkt een festival waar bezoekers vooral komen om plezier te maken. De ware muziekfanaten komen minder aan hun trekken. Rockit leent zich uitstekend om op blote voeten urenlang te struinen over het strand, de malloot uit te hangen op verschillende attracties en heerlijk te chillen op langgerekte grasvelden. Of op het eiland Twstd je voor heel even een bezoeker te voelen van het oude MTV-programma waarin op klaarlichte dag mensen in bikini’s en zwembroekjes op exotische plekken aan het dansen zijn.
Als de avond valt, mag Derrick May [foto rechts] in de Republic of MTV het licht uitdoen. Als een van de weinige dj’s draait hij nog gewoon met vinyl. De koning uit Detroit laat de ware muziekfanaten nog even genieten van zijn voortreffelijke technosound en zorgt ervoor dat niemand na afloop naar huis wil en iedereen zo snel mogelijk een afterparty opzoekt.
http://www.kindamuzik.net/live/rockit/rockit-open-air/13550/
Meer Rockit op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/rockit
Deel dit artikel: