Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Je hebt van die unieke gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis die een blijvende, diepe indruk maken, zoals de maanlanding eind jaren zestig, of de eerste bergbeklimmer die de top van de Mount Everest bereikt. Of dichter bij huis: de barre Elfstedentocht van 1963. Public Service Broadcasting uit Londen gebruikt authentieke geluidsfragmenten hiervan, uit onder andere de BBC-archieven, als leidraad voor zijn zowel door elektronica als rock aangedreven muziek. Op het podium komen hier nog de originele historische beelden bij. Op die manier ontstaat een bijzonder soort van documentairepop, die in een aardig gevuld Vera zeer indrukwekkend is.
Die grote emoties wekt de band met name op tijdens composities van de laatste plaat The Race for Space, een heus conceptalbum over de ruimtevaartwedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie in de vorige eeuw. Zo zien we fraaie staaltjes Sovjetpropaganda geprojecteerd van natuurlijk Yuri Gagarin, maar ook van de eerste ruimtewandelaar Aleksei Leonov of van de eerste vrouw in de ruimte: Valentina Teresjkova. Zo steek je zelfs nog wat op tijdens een optreden van Public Service Broadcasting, een bewust doel van de groep.
Een wellicht nog belangrijker doel van hun optredens is het bieden van vermaak. Het ietwat nerdy ogende en met hoornen brillen getooide trio toont bijvoorbeeld gevoel voor humor, door alleen via computerstemmen contact te maken met het publiek. En in vergelijking met het vorige optreden in Vera, blijkt de ontwikkeling uit een massiever aangezet geluid dat in Engeland al veel grotere zalen vult. De ongrijpbaarheid van de muziek gedijt dan uitstekend: diepe housetonen wisselen inventief stuivertje met af en toe verzengende rockgitaren en volle drums. Zelfs voor subtiliteit is een plek ingeruimd met bugel en vibrafoon.
Met als hoogtepunt een bloedstollende uitvoering van 'The Other Side', een nummer over de vlucht van de Amerikaanse Apollo 8 langs de achterkant van de maan. Wanneer het radiocontact lange tijd verbroken is, blijft de zaal in donker gehuld en horen we slechts de stem van de missieleider in Houston. Het herstel luidt een explosie van licht, drums en postrockgitaar in. Kleine technische problemen met de batterij aan apparatuur, en tijdens de vele gitaarwissels, zijn snel vergeten als de voetjes van de vloer kunnen in overdonderende uitvoeringen van 'Go!' en 'Signal 30'.
Net als Kraftwerk speelt Public Service Broadcasting muzikaal met de verworvenheden van technologie op het gebied van bijvoorbeeld ruimtevaart, spoorwegen of sport. Het leidt tot een inventief totaaloptreden, dat met behulp van moderne instrumenten de stofkam over de historie haalt. Met die unieke combinatie lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de formatie ook buiten Engeland grotere zalen en festivals zal aanspreken.
Foto door Vera huisfotograaf Mischa Veenema
http://www.kindamuzik.net/live/public-service-broadcasting/public-service-broadcasting-2933/26037/
Meer Public Service Broadcasting op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/public-service-broadcasting
Deel dit artikel: