Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Als singer-songwriter Peter Broderick (24) de kleine zaal in Paradiso binnenwandelt, wordt het stil. Het enige geluid dat er tussen zijn nummers nog klinkt, is afkomstig van een plastic bierglas dat iemand laat vallen. Hoewel de vanuit Amerika naar Europa overgewaaide Broderick in zijn muziek vaak sombert, is hij niet het type getroebleerde liedjessmid. Hij heeft in Berlijn een bestaan opgebouwd als componist (onder meer voor ballet) en sessiemuzikant. Door zijn nette kapsel en geruite bloesje lijkt hij eerder een arts in opleiding dan een muzikale bohemien. Hij wekt sympathie en verspeelt die niet.
Broderick laat de Nederlandse Laura Arkana - leuk, maar nog wel erg Spinvissig - het voorprogramma verzorgen. Hij liep haar vorig jaar in Parijs tegen het lijf en produceerde haar debuutalbum. Tijdens Arkana's set begeleidt hij haar dromerige vocalen.
Voor het prachtige 'Sideline', van zijn laatste album, How They Are, wendt Broderick zich met enkel zijn microfoon in de hand tot het publiek. Achter hem staan een verweerde piano, een viool, een oude elektrische gitaar en een zingende zaag, een greep uit de instrumenten die hij allemaal bespeelt.
Hij vertelt over de ontstaansgeschiedenis van het nummer. Hoe hij over het platteland van Oregon vanaf zijn ouders naar zijn studentenkamer in Portland reed. De autoradio was stuk en dus begon hij maar te neuriën. Met een simpele sfeerschepping creëert hij een raamvertelling, geeft hij kleur en diepgang mee aan de avond.
Dan begint Broderick a capella te zingen. Hij verhaalt over iemand die aan de zijlijn staat bij een sportwedstrijd en tevergeefs instructies geeft. Pas als hij na het eerste couplet en het refrein bij de zin aankomt met daarin de woorden "I've been on the sideline a while" slaat hij een eerste akkoord aan op de piano.
Broderick weet hoe hij de dingen moet doseren. Door het overbodige weg te laten en vervolgens geleidelijk elementen toe te voegen, wordt de impact van dat wat hij wil vertellen steeds groter. Op zijn albums beperkt hij zich vaak tot een of twee instrumenten. In zijn liveoptreden voert hij dit principe ook door.
Het is geen groots drama. Maar alle kleine gebaren bij elkaar zorgen er wel voor dat je met een afgerond en verheven gevoel achterblijft als Broderick na anderhalf uur het podium verlaat.
http://www.kindamuzik.net/live/peter-broderick/een-verhaal-dat-is-afgepeld-tot-zijn-essentie/22090/
Meer Peter Broderick op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/peter-broderick
Deel dit artikel: