Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Ergens eind maart lagen daar opeens de flyers. Off Centre, een nieuw festival met een line-up die nauwelijks te bevatten was. Een soort 5 Days Off, maar dan compacter en beter. KindaMuzik wist meteen: daar gaan we heen! Lees hier deel één van het verslag van een festival dat elektronicaliefhebbers van alle leeftijden doet watertanden.
Woensdag
Het algemene devies dat je maar beter niet te vroeg kunt pieken, wordt door Off Centre (omdat het de eerste aflevering van het festival betreft) bij wijze van uitzondering volkomen genegeerd. Want op het podium van de oude zaal staat vanavond Gerald Simpson - één van de meest bewonderde én geheimzinnige artiesten uit motorcity Detroit. Simpson ging ooit als de helft van het illustere diepzeetechno duo Drexciya door het leven en was daarnaast verantwoordelijk voor de projecten Japanese Telecom, Arpanet en Der Zyklus. Op Off Centre staat Simpson samen met To Nhan Le Thi als Dopplereffekt op het podium.
Van een man met zo'n mysterieuze discografie als die van Simpson kun je verwachten dat hij koppig is. Zo mogen er geen foto's worden gemaakt en natúúrlijk speelt hij geen nummers van Dopplereffekts bloemlezing Gesamtkunstwerk. Wel krijgt het publiek precies waar het op hoopte: een kille Kraftwerkiaanse performance - eentje waarvan je later blij bent dat je erbij was. De twee Dopplereffektleden staan gemaskerd tegenover elkaar terwijl ze kolossale en peperdure synthesizers bedienen. Zo gek veel gebeurt er niet, maar het gaat vanavond om de sfeer. En wat een klanken. Zulke loepzuivere elektronica - klinisch en tegelijkertijd zo warm: je hoort het niet vaak. Het plaatje wordt compleet gemaakt door de "futuristische" videobeelden: een koelkast van een telefoon en een stel wetenschappers dat heel serieus vanuit hun laboratorium in de camera kijkt.
Na een uur verdwijnt het duo geheel in stijl van het podium: twee minuten lang blijft er nog een loop door de zaal heen beuken. Zo zit live elektronica in elkaar, laten we daar geen doekjes om winden. Dopplereffekt en Off Centre: bedankt!
De eerste beats na Dopplereffekt zijn voor Freek Fabricius, een Utrechter met een flinke Drexciya-gerelateerde collectie in de kast waar de Melkweg vanavond van mag genieten. Geen bikkelharde cold turkey dus, godzijdank.
Even later bestijgen de mannen van Funckarma, elektronica-godfathers uit de Lage Landen, het podium. Hun geluid is de laatste jaren steeds meer verschoven richting het gebied tussen IDM, techno en dubstep, waar ook mannen als Scuba en 2562 zich bevinden. Jammer genoeg blijft de show van de gebroeders Funcken niet echt hangen - er heerst een gebrek aan structuur en eigenheid waardoor het optreden zo weer vergeten is. (CdW)
Donderdag
Onbegrijpelijk, dat de donderdag van Off Centre niet is uitverkocht. Maar waarschijnlijk zijn de (doorgaans fanatieke) fans van James Holden inmiddels een beetje verzadigd. De Border Community-held stond immers een paar keer kort achter elkaar in Nederland. Zijn zaal is redelijk gevuld, terwijl Glitterbug en Efdemin het met een handvol liefhebbers moeten doen. "Wil je James vragen of we op het podium mogen dansen?", vragen twee piepjonge Amerikaanse meisjes. "We're his biggest fans!" Maar James is even bezig. Met het draaien van in MDMA gemarineerde triptechno waarop de Max aardig los gaat.
Eerder op de avond maakten zijn Italiaanse protégés Margot minder hoge golven. Wel overtuigend is de set van Matias Aguayo [foto]. De Argentijn is de reïncarnatie van culthelden Los Niños Del Parque, met een fusie van gepassioneerde electro/techno, Spaanstalige sloganeske zang en een keur aan percussie-instrumenten. Ooit techno met een trekfluit gehoord? Het klinkt kansloos, maar pakt goed uit. Het verrassendste optreden van de hele avond. (RP)
http://www.kindamuzik.net/live/off-centre/off-centre-2010-dag-een-en-twee/20253/
Meer Off Centre op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/off-centre
Deel dit artikel: