Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Bliss of Flesh heeft baat bij de populariteit van Belphegor en Marduk, want Baroeg is al goed gevuld als de band uit Calais speelt. Een matige geluidsafstelling voorkomt echter dat het kwintet hier optimaal van profiteert. Wel valt te horen dat de groep goede gitaarleads heeft.
Dan Belphegor, een band die na tien albums helemaal lijkt vastgeklonken aan de een-na-laatste plek op de bill. Dat zal ook nooit meer veranderen. Zoveel wordt al duidelijk voordat er maar een noot gespeeld is. Zoals wel meer blackmetalbands heeft ook Belphegor dierenschedels als podiumversiering. Het grote verschil is dat andere groepen die netjes bevestigen en Belphegor er een stel met breed doorzichtig plakband lukraak bij elkaar tapet aan een stok. En het is niet alleen het gebrek aan professionalisme, Belphegor is ook zo Oostenrijks. Dat betekent aan de ene kant dat de groep duidelijk songgerichter is dan andere blackmetalbands, aan de andere kant gaat dit vaak gepaard met de verkeerde aanstekelijkheid en humor van Duitse schlagers en bands als Scooter.
Ondanks de minpunten heeft Belphegor genoeg te bieden op het vlak waar het in metal uiteindelijk om draait - de riffs - zodat de groep zijn reputatie als solide middenmoter bevestigt. Het verschil met een echte topband wordt echter pijnlijk duidelijk zodra Marduk op het podium staat.
Het optreden begint net als het ijzersterke nieuwe album, Frontschwein, met het furieuze, gelijknamige nummer. Meteen is te horen dat de man om wie het allemaal draait in Marduk, gitarist Morgan Hakåkansson, beschikt over de graal van metal: riffs. Dan is er nog de chemie met zanger Mortuus. Sinds die zo'n tien jaar geleden bij de band kwam, gaat het eigenlijk alleen maar van hoogtepunt naar hoogtepunt. De man heeft de perfecte theatrale, bijtende voordracht voor een blackmetalzanger. Zijn performance blijft iets achter, maar dat is niet erg, want zoals het hoort bij deze muziek is het concert een pandemonium van op hol geslagen rookmachines en stroboscopen, zodat de bandleden alleen nog als zwarte schimmen te zien zijn.
Hierna wordt gewoon het tweede nummer van Frontschwein gespeeld: 'The Blond Beast'. Dit is een van die zeldzame tracks waarvan je bij de eerste beluistering al weet dat het een klassieker is. Dat zit hem niet alleen in Morgans geweldig riffs en de manier waarop Mortuus zijn gal spuwt, maar vooral in de voor metal zeer aparte, bijna house-achtige drums van Fredrik Widigs. Sowieso een geweldige drummer, die Widigs. Niet alleen strak, maar zelfs tijdens de allersnelste nummers weet hij nog iets van groove in zijn spel te houden. Hoewel Frontschwein pas net uit is, gaat Baroeg nu al helemaal uit zijn dak.
Daarmee ligt het hoogtepunt wel vroeg in de set. Niet dat de band nu verslapt. De vierkoppige Panzer Divison Marduk blijft met indrukwekkend machtsvertoon en zonder enige hapering voortrazen. Ook de nieuwe track 'Afrika' valt hierbij zeer positief op. Enige punt van kritiek kan zijn dat er wat meer midtempo nummers op de setlist hadden gemogen. Zeker het tweede deel van het optreden jaagt maar door.
Maar verder bewijst Marduk in Baroeg zijn status als een van de allergrootste blackmetalbands. En nog voor deze tour voorbij is, zal 'The Blond Beast' verschoven zijn naar een ereplaats aan het einde van de set.
http://www.kindamuzik.net/live/marduk/marduk-belphegor-bliss-of-flesh/25719/
Meer Marduk op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/marduk
Deel dit artikel: