Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
‘Gewaagd’; zo omschreven de organisatoren van de AB hun keuze om de Canadese Leslie Feist de negende editie van het Dominofestival te laten openen. De 28-jarige singer-songwriter uit Calgary liet het echter niet aan haar hart komen. Ze had aan anderhalf uur voldoende om de sceptici de mantel uit te vegen. Voorwaar een erg knappe prestatie, van een dame wiens rijzende ster haar bestemming nog lang niet bereikt heeft.
Hoewel Feist pas het laatste jaar voor enige deining op het Europese continent zorgde, is haar muzikale verleden allerminst onbesproken. Zo haalde ze in het begin van de jaren negentig met haar illustere punkbandje zowaar het voorprogramma van The Ramones en tourde ze – in een andere bezetting – door Canada, aan de zijde van het destijds immens populaire Tragically Hip. Vervolgens was het echter wachten tot 1999 vooraleer Feist haar eerste solostappen (Monarch) zette. Onder het bewind van ex-huisgenote Peaches zette de vrijgevochten artieste rond de eeuwwisseling voet aan de grond in Europa. Ze schaarde zich aan de zijde van de excentrieke Chilly Gonzales en stortte ze zich in een zinderend avontuur met het intussen welbekende Broken Social Scene uit Toronto.
Dé doorbraak kwam er echter vorig jaar, met het aardige ‘Let It Die’, waarvoor de Canadese kameleon in zee ging met de gewaardeerde producer Renaud Letang, bekend van Manu Chao. Haar pittig gekruide cocktail van pop, rock, jazz en disco werd een regelrichte hit in Frankrijk en sinds haar passages op Dour en Pukkelpop kunnen ook wij een hartig woordje meepraten over Feist’s ontwapenende podiumprésence.
Dat Feist haar mannetje staat, werd in Brussel snel duidelijk. Het Franse begeleidingstrio (op keyboards, trombone en drums) schoot vrij rommelig uit de startblokken en een onachtzame lichttechnicus liet de zangeres in een iets te feëerieke zee van spots baden. Vanaf het snedige ‘Gatekeeper’ viel alles echter in de juiste plooi en zouden we getuige zijn van een onberispelijk, gevarieerd en bijzonder gesmaakt concert.
Stond het kwartet het eerste gedeelte nog kniehoog in de zompige rock, dan werden gaandeweg diepere accenten gelegd en bewees Feist van vele markten thuis te zijn. Ook vocaal – al dan niet door een batterij vocoders gejaagd – maakte de zangeres indruk. Terwijl ‘Gatekeeper’ terstond Joni Mitchell voor de geest haalde, had ‘Young Girl’ niet misstaan in het vroege oeuvre van PJ Harvey. Verderop weerklonk ook de sensualiteit van Astrud Gilberto, of de fragiele schoonheid van recentere deernes als Cat Power of Martina Topley-Bird.
Bovendien is Leslie Feist gezegend met een ontegensprekelijk pophart. Het piekte voor het eerst tijdens het erg verleidelijke ‘Mushaboom’, inclusief een percussief intermezzo dat als een sprankelende fontein door de glasheldere melodie dwarrelde. De pianomelodie in ‘One Evening’ klonk even retro als haar ponykapsel en genereerde, alweer, een erg catchy geluid. Anderzijds riep Feist binnen de kortste keren beelden op van een rokerige jazzclub, waarin de tijd leek stil te staan en elke noot er één was om in te lijsten.
Overtuigend was ook de manier waarop Feist aan de haal ging met songs van Ron Sexsmith (‘Secret Heart’) en de Bee Gees. Het disco-offensief van hun klassieker ‘Inside Out’ eiste dan ook gewillig zijn tol onder de heupwiegende menigte. Als klap op de vuurpijl werd het publiek ook nog eens de adem afgesneden bij het majestueus uitgevoerde ‘See Line Woman’, Feist’s definitieve lofzang op Nina Simone.
Conclusie: Feist heeft charisma en klasse op overschot en laat ook over haar warse identiteit weinig twijfel bestaan. Een zo goed als uitverkochte ABBox genoot gisterenavond met volle teugen en dat had beslist niet alleen met haar bevallige verschijning te maken. Van zelfverzekerde vrouwelijke artiestes van dit kaliber kan de overwegend mannelijke rockwereld enkel maar gediend zijn!
http://www.kindamuzik.net/live/feist/feist-domino-2005/9065/
Meer Feist op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/feist
Deel dit artikel: