Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Santiago, hoofdstad van Chili, heeft als bijnaam smog city. Groot is het contrast met de Atacama-woestijn, waar het driehonderd dagen per jaar droog en helder is. In die woestijn staat bijna de helft van 's werelds ruimtetelescopen. Domingo García-Huidobro, gitarist van spacerockband Föllakzoid uit Santiago, vermoedt een verband tussen Chili als ruimtevenster en de bloeiende spacerockscene van de stad.
Wie naar het prachtige II luistert, zou denken dat Föllakzoid geïnspireerd is door krautrock uit het West-Duitsland van de jaren zestig. Volgens García-Huidobro ontstond zijn muziek zonder dat het viertal ooit naar Can of Neu! luisterde, een bewijs dat beide zijn bevangen door het universele thema om, los van het lichaam, in de kosmos te zweven, met muziek.
Het bijzondere van Föllakzoids klanken onttrekt zich langzaam aan de obscuriteit en Vera is derhalve aardig gevuld. Het is vanzelfsprekend dat het doel van de jonge Chilenen is om een kosmische ervaring te bewerkstelligen. Stroboscooplicht en psychedelische beeldprojecties zorgen daarvoor, ook de mysterieuze uitstraling van de bandleden telt mee. Toch draait het om de muziek, en die levert een aangename psychedelische ervaring.
Aangenaam maar niet overweldigend, want daarvoor blijft Föllakzoid te trouw aan de plaat. De band verliest zich niet in spannende improvisaties zodat grenzen enigszins onverkend blijven. In het harde maar heldere geluid wint de gitaar het van weidse loops en effecten van knoppendraaier Alfredo Thiermann, die met steeds diepere hoofdbuigingen volledig opgaat in tegen darkwave aanschurkende geluiden.
De monotone vocalen van bassist Juan Pablo Rodrigues zijn een extra instrument die tevens in dienst staan van het gitaarspectrum van García-Huidobro. Een spectrum dat bestaat uit bijvoorbeeld postrock, wave en een beetje noise, zodat het moderne element de overhand krijgt. Een beetje jammer, want de echte kracht van Föllakzoid zit in de verweving van oud en nieuw.
Na veertig minuten verlaat de groep al het podium, terwijl een beetje psychedelisch concert dan pas net op gang komt. De zinderende toegift van ruim twintig minuten vergoedt alles, want een magistraal 'Pulsar' heeft veel: dwingende motorikritmes, vindingrijke toetsentonen die zich laag voor laag ontrollen, de meest schimmige vocalen en dreigende maar ingehouden gitaarlijnen. Föllakzoid flirt dan met zowel dance als krautrock en de pulserende vibe ijlt lang na in het hoofd. Spacemissie volbracht.
http://www.kindamuzik.net/live/f-llakzoid/f-llakzoid/24571/
Meer Föllakzoid op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/f-llakzoid
Deel dit artikel: