Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Het Giants Stadium in New Jersey wordt gesloopt om plaats te maken voor een moderner complex waar footballwedstrijden kunnen worden gespeeld. Om dit sportmonument het afscheid te geven dat het verdient, mag de favoriete zoon van de staat, Bruce Springsteen, er een nu al legendarische concertreeks van vier avonden geven.
Over New Jersey spreekt men in Amerika nogal lacherig. Het is de plek waar reusachtige shopping malls het straatbeeld vormen, Sopranos-achtige types er daadwerkelijk de dienst uitmaken en de vrouwen hun moderadar op de jaren tachtig hebben afgesteld. Maar deze underdogpositie maakt de inwoners trots en hun verbondenheid tonen ze het best tijdens een optreden van Springsteen.
De zestigjarige rocker weet dat als geen ander en schreef voor de gelegenheid het folky nummer 'Wrecking Ball'. Hij opent de show hiermee en de tekst, die op het videoscherm verschijnt, handelt over de geschiedenis van de staat, het stadion, haar inwoners en over hemzelf.
Met de E-Street Band knalt de Amerikaan er als vanouds op los. Zijn ongebreidelde passie en gelukzalige glimlach bereiken ook de achterste rijen waar het publiek vanaf de eerste minuut op de benen staat. De mensen in het voorste vak krijgen de kans om aan de billen van Springsteen te zitten wanneer hij tijdens 'Hungry Heart' gaat crowdsurfen.
Elke avond speelt de band een volledige uitvoering van een album uit zijn rijke carrière en ditmaal is het de beurt aan Born in the USA. De bestseller die hen in staat stelde om in 1985 hun eerste concerten in dit stadion te geven. In een moordend tempo worden al die bekende melodieën (alle zeven singles bereikten de top 10 van de Amerikaanse hitlijst) gespeeld. Slotnummer 'My Hometown' krijgt een magisch einde wanneer de 72.000 mensen almaar "my hometown" blijven zingen en het in een hoopvol mantra verandert.
Hetzelfde lot staat 'Long Walk Home' te wachten, maar nu dankzij de rauwe, soulvolle stem van gitarist Steve van Zandt. Hij steelt de show door dit nummer tot een gospelsong om te turnen waarin iedereen wordt meegezogen. De rest van de band staat in de spotlights tijdens hoogepunt 'Kitty's Back', waarbij knappe solo's worden gespeeld en drummer Max Weinberg op ongeëvenaarde wijze de twaalfkoppige band bij elkaar houdt.
Na drie uur spelen wordt tijdens 'American Land' het vuurwerk afgestoken en neemt de band afscheid. Ze worden echter teruggeroepen en sluiten af met het van Tom Waits geleende 'Jersey Girl'. Een klein liedje over de schoonheid van een zaterdagavond met je meisje aan de kust van Jersey. En zo voelt iedereen zich goed op deze prachtige avond waarop men afscheid neemt van een stukje geschiedenis. Wanneer de lichten aangaan laat ook de hemel een traan. En zo verlaat men kletsnat het stadion. Typisch Jersey.
Foto uit het KindaMuzik archief door Jelmer de Haas
http://www.kindamuzik.net/live/bruce-springsteen/bruce-springsteen-8232/19249/
Meer Bruce Springsteen op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/bruce-springsteen
Deel dit artikel: