Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Vlaanderens favoriete admiraal bracht dit jaar Songs uit, zijn volgens de wetten van de popmuziek moeilijkere tweede album. Songs werd opgenomen in Los Angeles met muzikanten van onder andere The Red Hot Chili Peppers en Morrissey en werd geproduceerd door John Hanlon, producer van Neil Young. Die laatste is ook meteen de meest genoemde referentie als het over de muziek van Admiral Freebee gaat. Maar het is beter Young een inspiratiebron te noemen, want Tom Van Laere doet helemaal zijn eigen ding met deze muzikale invloed.
Admiral Freebee stelt dit nieuwe album voor tijdens een tournee door Vlaanderen en Nederland. Dat hij enorm populair is bij jong en oud, bij het grote publiek en de meerwaardezoeker, bewijzen de vijf reeds uitverkochte concerten. Zo ook in Mechelen, waar de admiraal aantreedt in de oude stadsfeestzaal.
Hij opent solo en akoestisch met een mooie eigen versie van Dylans ‘Man in the Long Black Coat’. Het is knap hoe hij zich bewust is van zijn muzikale invloeden en dit ook toont. Een veelbelovend begin, maar wanneer hij zijn gitaar wisselt voor een elektrisch exemplaar en de band hem vervoegt slaat het concert om in een heuse rockshow.
Meteen weerklinkt zijn huidige, erg commercieel klinkende en door de radio grijsgedraaide single ‘Oh Darkness’, gevolgd door ‘Recipe for Disaster’ en ‘Einstein Brain’, eveneens twee dikke radiohits. Naast het podium lijkt hij een schuwe jongeman, eróp ontpopt Admiral Freebee zich als een showbeest. Hij heeft de zaal echt op zijn hand en speelt zelfs spelletjes met zijn publiek, dat erg enthousiast reageert. Armen gaan de lucht in, er wordt meegeklapt en zelfs luidkeels meegezongen. De band zet een stevig gitaargeluid neer dat vooral past bij de nieuwe nummers: erg klassieke, ruige rocknummers geschoeid op Amerikaanse leest.
Ik heb niks tegen een ouderwetse rockshow, maar de luide gitaren leiden af van de essentie, namelijk goed geschreven, doorleefde nummers. Wanneer hij solo optreedt klinkt de muziek van Admiral Freebee een stuk genuanceerder, waardoor de nummers veel beter tot hun recht komen. Nummers als ‘Rebound Love’, ‘Ever Present’ en ‘There’s a Road’, allemaal uit zijn titelloze, erg succesvolle debuut, blijven schitterende composities maar verkrijgen hier een iets te hoog stadionrockgehalte.
Naar het einde toe neemt Van Laere meer en meer plaats achter de piano en ook een saxofoon en een trombone zorgen voor de nodige variatie. Maar ik moet mans woorden uit ‘Get Out of Town’ letterlijk nemen en stap met gemengde gevoelens richting station. Misschien mis ik zo wel een intimistische bisronde…
foto uit archief door Annette Roest
http://www.kindamuzik.net/live/admiral-freebee/admiral-freebee-9367/9367/
Meer Admiral Freebee op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/admiral-freebee
Deel dit artikel: