Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
“Wat belangrijk is om op te merken,” zegt Wentzel, “is dat Vlaanderen en Wallonië steeds minder van elkaar weten en uit elkaar groeien. Binnen de regering is er de ingewikkelde constructie waarbij de culturele departementen opgedeeld worden volgens taal. De subsidies voor cultuur zijn verbonden aan die taal, wat ertoe leidt dat de twee landsdelen op cultureel vlak zijn gescheiden.”
Voor de promotie van muziek kent België het Muziekcentrum Vlaanderen en Wallonie-Bruxelles Musiques, die respectievelijk de Vlaamse en Waalse muziekgroepen helpen hun carrière in het buitenland op te bouwen. Dat is jammer vindt Wentzel, want volgens hem zouden de groepen er beter uitkomen als ze als Belgische groepen gepromoot werden.
Vooroordelen
Dat Vlaamse groepen meer in de belangstelling staan, is dan ook relatief, vindt Wentzel. “De taal speelt daar weer een rol. Dat merk je ook in de pers, waarin de groepen van de eigen taalgemeenschap voorrang krijgen. Als je kijkt naar het succes van Belgische groepen in Frankrijk, dan zie je dat Waalse groepen verder staan dan Vlaamse groepen.”
Dat Waalse groepen in Vlaanderen nauwelijks aanslaan, heeft volgens Wentzel vooral te maken met het groot aantal vooroordelen dat nog uit de weg geruimd moet worden. “Het is lange tijd zo geweest dat de kwaliteit van de Waalse groepen minder was dan die van de Vlaamse. Daar zijn ook culturele verklaringen voor. Vlaamse groepen zijn op muzikaal gebied altijd al meer georiënteerd op wat er in Engeland en Amerika gebeurt. In Wallonië was er meer interesse voor chansons en Franse rockmuziek.”
Inhaalslag
Dat verschil in culturele invloed is aan het vervagen en Wallonië is met een inhaalslag bezig, meent Wentzel. “De achterstand in niveau heeft ook te maken met de structuur. In Vlaanderen heb je meer goede clubs en jeugdhuizen, waardoor een jonge Vlaamse groep veel meer kansen krijgt om zich te ontwikkelen en te groeien. Dat begint nu ook in Wallonië te leven, maar dat was tien jaar geleden absoluut niet het geval.”
“Momenteel gebeuren er spannendere dingen in Wallonië dan in Vlaanderen”, stelt Wentzel. Hij acht de kans dan ook groot dat de muzikale verrassingen de komende jaren uit Wallonië komen. “Ze moeten zich harder bewijzen. De groepen zoeken er andere invalshoeken en zijn vernieuwend. Er leeft van alles en de structuur begint te ontstaan. Ik heb de indruk dat veel Vlaamse groepen carrièregericht zijn en goed weten wat er bij Studio Brussel en de pers in de smaak valt. Ze werken vanuit een bepaald format en zijn op voorhand uitgekiend bezig met wat een radiosingle moet zijn.”
In de media ontstaat ook het bewustzijn dat er interessante dingen in Wallonië gebeuren, ziet Wentzel: “Neem Piano Club, dat ineens Hot Shot is op Studio Brussel. Het is een indicator dat er een beweging is van Waalse groepen naar Vlaanderen toe. Als ik naar mijn persknipsels kijk van Sharko, Ghinzu en Girls in Hawaii, dan zijn dat heel dikke pakken, maar dat vertaalt zich nog niet in verkoop. Het laat wel zien dat er iets aan het bewegen is. Als hun volgende plaat evengoed of beter is, dan kunnen ze in Vlaanderen doorbreken.”
Buitenland veroveren
“Het wordt vaak vergeten dat het voor een beginnende Vlaamse groep net zo moeilijk is om in Wallonië door te breken”, stelt Wentzel. “Het is voor zo’n groep al moeilijk om opgepikt te worden door Studio Brussel. Voor een Waalse groep is het dan nog moeilijker.”
Belangrijk is, zegt Wentzel, dat Waalse groepen zich niet te veel laten frustreren door de reactie op hun Waals zijn. “Vlaanderen moet je zien als het buitenland veroveren. Een positieve oplossing in beide richtingen is een muzikaal verwante groep, de ene bekender in Vlaanderen, de ander in Wallonië, te zoeken en samen op te treden.”
AB+BOTA
De Brusselse concertzalen Ancienne Belgique en Botanique, respectievelijk Vlaamse en Waalse cultuurgemeenschap, slaan de handen ineen en presenteren in elkaars zalen een keur aan Vlaamse en Waalse rockgroepen. Zo programmeert de AB op vrijdag 2 maart in de Botanique Das Pop, Kris Dane, Dez Mona en The BlackBox Revelation. De volgende dag presenteert de Botanique Montevidéo, Malibu Stacy, My Little Cheap Dictaphone en Me and My Machines in de AB.
Wentzel juicht het initiatief toe, ook al is het symbolisch. “Dat de twee cultuurgemeenschappen zo weinig van elkaar weten, wordt echt doorbroken doordat zij dit samen doen.”
Foto: Yuna De Geest
http://www.kindamuzik.net/interview/walloni/jasper-wentzel-vlaanderen-moet-je-zien-als-het-buitenland-veroveren/14979/
Meer Wallonië op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/walloni
Deel dit artikel: