Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
De Kleine Berg is de hipste straat van Eindhoven. Een kronkelende weg aan de rand van het centrum met een mix van restaurants, galeries, gespecialiseerde boekwinkels en chique modeboetieks. Halverwege die straat, in een wat klein en verlopen ogend pand huist de CD teek, een van de laatste der Mohikanen. Waar de grote jongens als Van Leest en Free Record Shop Eindhoven hebben verlaten en ook kleinere winkels als Bullit en Jayke's er het bijltje bij neer hebben gegooid, weet Ronnie Blommendaals zaak het hoofd boven water te houden. De laatste jaren profiteert hij zelfs optimaal van de revival van vinyl. "Op alleen cd's kan je als platenzaak niet draaien en alleen op vinyl ook niet. Of je moet een heel klein winkeltje hebben met een lage huur. Ik ben tien jaar geleden met vinyl begonnen en ik denk dat we daarmee net op tijd waren. Anders hadden we het niet gered. Nu is de omzet van de cd-verkoop ten opzichte van de vinylverkoop fiftyfifty. Het is juist de kracht van een platenzaak om een breed aanbod te hebben."
Aantrekkingskracht
De CD teek is anno 2014 dan ook nogal volgestouwd met cd's en lp's. Wie een klant wil passeren met een iets te grote tas op zijn rug moet flink manoeuvreren. Bij Record Store Day april dit jaar stond het kleine zaakje mudvol. Vinyl is in. "We trekken heel veel jong volk. Dat is een publiek dat je bij de cd-verkoop niet veel meer hebt. Je ziet regelmatig dat bij de platen het jonge publiek staat en bij de cd's het oude publiek." Het is volgens de eigenaar dan ook de romantiek. "Ik zag laatste twee of drie televisiereclames waar op de achtergrond een pick-upje aan het draaien was. Dat zegt wel iets. Als je nu iemand met een lp over straat ziet lopen, dan heeft dat een grote aantrekkingskracht. Als je iemand met een cd ziet weglopen, denk je niet: ik ga een cd-speler kopen. Met een lp is dat heel anders."
Naast veel nieuw vinyl is Blommendaals trots zijn collectie tweedehands-lp's. En de expertise van hem en zijn collega's. "Een paar weken terug heb ik nog een grote partij opgekocht", zo legt hij uit. Het is juist die collectie met regelmatig nieuwe aanvoer die veel nieuwsgierigen trekt. "En mijn collega Menno is een echte vinylkenner die erg gespitst is op kwaliteit. Hij weet enorm veel van persingen en de kwaliteit van vinyl. Je ziet dat aan wat hij bij een lp schrijft: 'eerste persing' of: 'dat en dat label'. Dat betekent of een lp vijf of vijftig euro kost. Het gebeurt vaak dat mensen in de bak met collector's items een lp van vijftig euro zien staan. Dan zeggen ze 'ha, die heb ik ook', maar dan is het toch net een andere persing."
Een vaste klant die het gesprek aanhoort, valt bij. Hij legt uit dat hij pas nog een lp heeft meegenomen naar de winkel om te laten checken. Helaas, het bleek toch geen zeldzaam exemplaar te zijn; het noodzakelijke 'Made in the UK' ontbrak.
Breed publiek
Maar was het eerst de alternatieve scene die de lp omarmde en deden vooral de albums van Alt-J, Bon Iver en Queens Of The Stone Age het goed, nu is ook de mainstream overstag. "De Ilse De Lange- en Anoukfans verwachten een release op vinyl te zien. The Common Linnets verschijnen zelfs op vinyl", vertelt Blommendaal grijnzend. Daarmee worden ook de verwachtingen van de klandizie hoger."Drie jaar geleden was je publiek al onder de indruk als je duizend titels had staan. Nu verwachten ze een brede collectie." Al merkt hij ook dat juist de nieuwe releases het de laatste tijd minder goed doen op vinyl. De explosieve groei van nieuw vinyl stabiliseert zich enigszins. "Maar je ziet wel dat er steeds meer titels uit de back catalogue weer op vinyl worden uitgebracht."
Een belangrijke oorzaak van de revival is natuurlijk Record Store Day, plus alle bijbehorende publiciteit, al plaatst Blommendaal wel kanttekeningen bij het succes. "Het was het afgelopen jaar weer een groter succes als het jaar ervoor, maar ik hoor wel gemor bij klanten over niet altijd interessante releases voor hele hoge prijzen. Ik hoop niet dat het te veel een commercieel feestje wordt. Het aantal releases wordt weliswaar meer, maar ik heb liever minder releases en iets bijzonders aan vormgeving, of een exclusieve liverelease."
Ook ziet hij met lede ogen aan hoe de grote platenmaatschappijen de commerciële kant van vinyl uitbuiten. "Sommige grote platenmaatschappijen durven erg hoge prijzen te vragen. Die nieuwe van Pink Floyd kost €42,50, daar krijg ik ook opmerkingen over. Maar de inkoopprijs ligt ook heel hoog. Excelsior vraagt €21,- en doet er dan nog een cd'tje bij: kijk, dat is leuk. Ik hoop niet dat de grote platenmaatschappijen de lp als de nieuwe melkkoe gaan zien."
http://www.kindamuzik.net/interview/vinyl/ronnie-blommendaal-tien-jaar-geleden-met-vinyl-begonnen/25530/
Meer Vinyl op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/vinyl
Deel dit artikel: