Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Weilheim is naar verluidt een saai Duits provincienest zoals er dertien in een dozijn zijn. Het is dan ook vreemd dat er zoveel goede muziek uit Weilheim komt. Denk maar aan The Notwist, Lali Puna, Ms John Soda en Console. Nog vreemder misschien is dat die muzikanten constant met elkaar samenwerken, in telkens wisselende bezettingen. De groep waar al deze muzikanten elkaar ontmoeten heet Tied & Tickled Trio. Een naam die misleidend is want het gezelschap bestaat in wisselende bezettingen uit minstens zes muzikanten.
"De naam is eigenlijk een uit de hand gelopen grap. Ze is geïnspireerd door een bezoek aan een Amsterdamse sexshop. Daar hadden ze Japanse magazines met foto's van vrouwen die op een stoel werden vastgebonden en gekieteld met een veer. Het waren echt van die huisvrouwen, heel grappig. Het woord trio hebben we eraan toegevoegd omdat het gewoon goed klinkt," vertelt elektronicaman Andreas Gerth.
Hij lag samen met Markus Acher (The Notwist) en Christoph Brandner (Console) aan de basis van TTT. "Het begon als een drumproject van Markus en Christoph. Zij zijn op een bepaald moment tegenover elkaar beginnen te drummen, in een leeg zwembad met elk zijn drumset. Het was eigenlijk meer een performance dan wat anders," vertelt Gerth.
De performance was heel geschikt voor optredens, maar op plaat zou het allemaal wat dunnetjes klinken, vreesden Acher en Brandner. Een oplossing diende zich aan met Johannes Enders, een klassiek geschoolde saxofonist die alom gerespecteerd wordt in de wereld van de jazz. "Toen hij voor het eerst met ons samenwerkte, was hij enorm verrast over wat wij met zijn solo's deden. We speelden met het volume, knipten stukken uit zijn arrangementen, stopten het in de achtergrond om het daarna weer helemaal naar voren te halen. Eigenlijk pasten we dubtechnieken toe op zijn muziek, en hij vond het resultaat fantastisch," aldus Gerth.
Behalve Gerth, Brandner en Markus Acher speelde ook diens broer Michael mee op het eerste TTT-album. De broertjes Acher zijn vooral bekend van The Notwist, maar weinigen weten dat ze hun muzikale carrière begonnen bij de dixieland big band van hun vader, waar ze in hun jeugd wat zakgeld verdienden. "Michael heeft nog jazz gestudeerd aan het conservatorium, maar dat was een heel ontgoochelende ervaring voor hem. Ze hebben hem er uiteindelijk buitengegooid. In het conservatorium wordt op een andere manier over muziek nagedacht. Zij denken alleen na in termen van toonladders. Het is pure wiskunde."
De eerste TTT-platen verschenen op het intussen terziele gegane Payola-label, uit Weilheim. Het faillisement van het label was het begin van een zoektocht naar een nieuw label. Uiteindelijk kwamen ze terecht bij labelbaas Thomas Morr van Morr Music. "Nadat Payola failliet ging, verschenen de remixen van 'EA1 EA2' op Morr en daar waren we heel tevreden mee. Toen we zeiden dat we een live-album wilden maken, zei Thomas Morr dat dat niet op zijn label paste. Hij associeerde het met een live-jazzalbum waar het publiek applaudiseert na een solo, zo'n dingen. Toen hij Electric Avenue Tapes uiteindelijk hoorde, is hij ons komen zeggen dat het hij zich vergist had en dat hij dolgraag onze volgende releases wou uitbrengen. Hij is een goede vriend en hij runt zijn label op een heel professionele manier, dus wij zijn er heel blij. Al moeten ook wij toegeven dat TTT niet helemaal past bij de rest van de catalogus."
Observing Systems is het vierde album van TTT. De titel verwijst naar de gelijknamige theorie van Heinz von Foerster, één van de boegbeelden van het radicale constructivisme uit de jaren zeventig. De kern van zijn theorie is dat de observator en datgene wat hij observeert onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar ook wederzijds beïnvloeden. "We ontdekten hem dankzij het Duitse label Supposé. Zij brengen allemaal rare dingen uit, zoals discussies en lessen. Ze hebben ook een plaat van Von Foerster. Volgens zijn theorie van de oberving systems observeert het systeem jou maar observeer je zelf ook het systeem en dat zorgt voor een wederzijdse beïnvloeding. Met muzikanten is het ook zo. Je maakt muziek die beïnvloed is door andere muziek, maar jij beïnvloedt op jouw beurt nieuwe muzikanten enzovoort. Het vormt een mooie cirkel en we vonden het een mooie associatie voor ons project," aldus Gerth.
Wie het werk van TTT al langer volgt, zal verrast zijn door de vierde plaat. De plaat klinkt opvallend warm, het geluid heel organisch. Een mooi contrast met de vorige platen, die nog vol scherpe kantjes zaten. "We gebruikten voor deze plaat versterkers en microfoons uit de jaren zestig. Het voordeel van die apparaten is dat ze de hoge frequenties niet verhogen, wat je bij de moderne apparatuur wel hebt."
De muziek op de plaat werd ingespeeld door de vaste leden van TTT. Andreas Gerth en Michael Acher speelden de belangrijkste rol in het schrijven van de composties. "Ik bereidde thuis de elektronica voor en Michael componeerde de stukken voor de hoorn en heel wat van de jazzstukken. Daarna zijn we met z'n allen in de studio gedoken. De mixing gebeurde door mij en Markus Acher. We maakten een collage van fragmenten uit de studio. Sommigen persten we op dubplates die we dan op de draaitafels legden. Zo is eigenlijk een collage ontstaan waaruit langzaamaan het album is gegroeid."
Het is geen toeval dat TTT deze dubtechnieken toepast bij de productie van het album. Markus en Andreas hebben beiden een passie voor reggae. "We draaiden vroeger veel samen en we hebben gelijktijdig ska ontdekt, de originele ska van bijvoorbeeld The Skatalites. We zijn ook grote fans van On-U-Sound van Adrian Sherwood," zegt Gerth.
De passie voor reggae leidde op Observing Systems tot een bloedmooie cover van 'Revolution', een track van The Heptones. "Dat nummer komt van een maxi op Pressure Sounds, een serie van reggaereleases waar Adrian Sherwood verantwoordelijk voor is. Ik hou van reggae op dezelfde manier als ik van jazz hou. Reggaemuzikanten hebben net als jazzmuzikanten een heel brede kijk op muziek, ze kennen geen grenzen en houden zich niet aan de regeltjes. En ze leggen allemaal hun ziel in de muziek, ook dat is heel belangrijk," besluit Gerth.
Discografie:
Tied & Tickled Trio (Payola, 1997)
EA1 EA2 (Payola, 1999)
EA1 EA2 Remixes (Morr Music, 2000)
Electric Avenue Tapes (Clearspot, 2001)
Observing Systems (Morr Music, 2003)
http://www.kindamuzik.net/interview/tied-tickled-trio/tied-amp-tickled-trio-muziek-maken-zonder-regels/4333/
Meer Tied & Tickled Trio op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/tied-tickled-trio
Deel dit artikel: