Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Op het terras in Utrecht schijnt voor de verandering eens de zon. In 'hun stad' houden zanger Daniël Langeveld en bassist Johan van de Werken een heuse persdag. Dat is eens wat anders dan achter een computer nummertjes via YouTube en Bandcamp verspreiden. "Wil je wat drinken? PIAS betaalt toch!", grapt Daniël. Het leven van een muzikant bevalt hem wel. Zo leefde hij al een geruime tijd, maar sinds The Medics bij platenlabel PIAS zijn aangesloten, voelt het ook echt zo.
"Het is heel vreemd als mensen opeens over je band gaan schrijven. Dat ze je nummers gaan liken en gaan verspreiden. En dat terwijl we niet eens echt professioneel bezig waren." Daniël duidt op het nummer 'City', dat vorig jaar een kleine hit werd bij lokale radiostations, sociale media en kleine muziekweblogs zoals Apply Some Pressure. Johan: "Maar onderschat hun invloed niet! Via Apply Some Pressure zijn we bij PIAS terecht gekomen, want blogger Harm de Kleine (@harmpy) liep daar stage. Hij raadde ons aan en niet lang daarna werden we uitgenodigd."
Daniël: "We hadden altijd het idee dat we singles moesten uitbrengen. Wie wacht er nu nog op een album? Onze nummers zouden we gewoon behandelen als albums, met een hele promoactie eromheen. Super do it yourself. Maar al vrij snel kwamen we erachter dat we echt een plaat moesten maken en PIAS bevestigde dit."
Het klonk voor geen meter
Drie jaar geleden begonnen The Medics met nummers opnemen. In een gaar antikraakpand waar veel lokale bandjes repeteerden, begonnen Daniël en Johan met nummers maken. Ze hadden geen apparatuur, behalve een valse piano en twee Sony Ericssontelefoons. "We namen piano, gitaar en zang op de eerste telefoon op. Die sloten we aan op een versterker en tijdens het afspelen voegden we de drums en bas toe. Dit namen we op met een tweede telefoon. Uiteindelijk had je alle partijen op één telefoon." Johan: "Het klonk voor geen meter, maar je kon een nummer wel terug luisteren."
Achter de schermen werkte Pim van de Werken (Silence Is Sexy, Jesus & The Christians, Eins Zwei Orchestra en de broer van Johan) al een tijdje met The Medics. Johan: "Sinds een jaar is Pim echt gaan produceren. Hij heeft ons geleerd om keuzes te maken. In het begin was het best vervelend, want hij schopt je nummer helemaal aan diggelen. We wilden door ons enthousiasme vaak veel te veel doen in één nummer. Of hij ons heeft geholpen? Ja, maar ik heb mijn broer ook voor mij laten werken. Hij kreeg gewoon betaald!"
Duwtje in de rug
Door PIAS hebben The Medics een flinke duw in de rug gekregen. Johan: "We mochten van PIAS een plaat uitbrengen en kregen een voorschot. Je mag zelf bepalen hoe je dat bedrag spendeert." Daniël: "Je kunt er ook een avond heel erg dronken van worden met vijf personen, maar dan moet je flink doordrinken." Johan lacht. "Laten we het erop houden dat we niet de hele plaat van het voorschot konden financieren." Met het voorschot komen ook verantwoordelijkheden. "We hadden een aantal strakke deadlines, maar we konden het ons wel veroorloven om getalenteerde mensen in te huren voor Dance into the Dark."
De band vertrok voor een tijd naar een afgelegen huis midden in een bos. De jongens hadden geen bereik met hun telefoon en mochten door niets anders dan hun eigen muziek worden afgeleid. Daniël: "Dat was een vrij heftige periode, want je bent echt op elkaar aangewezen. Iedereen kan tegenwoordig een plaat maken met een laptop, speakers en microfoon. Met een vijfkoppige band is dat toch wat anders." Ook Johan beaamt dit: "Naast het opnameproces werkten we ook samen met een producer en mixer, die er ook veel tijd in hebben gestoken. Technici zijn echt enorm belangrijk."
Diezelfde technici hebben een grote invloed op het opnameproces. Johan: "De producer sleutelt samen met de band aan nummers voordat je ze gaat opnemen en tijdens het opnameproces. Pim had daarmee een grote invloed op het debuut. Hij is een soort van constante coach geweest. Naast een producer heb je ook altijd nog een mixer: hij brengt de ruwe opnames in balans. Alle partijen moeten op elkaar worden afgestemd, een gitaartje moet harder en de zang zachter. Door Guido Aalbers is onze muziek gaan leven en kreeg ruimte. Hij geeft leven aan dood materiaal."
En nu is het zover: een echte plaat, gemaakt door professionals met de hulp van PIAS. Wat verwachten The Medics er eigenlijk zelf van? Daniël: "We denken niet dat we met de fysieke cd-verkoop erg rijk gaan worden. Maar je hebt ook nog de online verkoop, niet-betaalde verkoop en Spotify of de Luisterpaal. Zolang je maar luisteraars hebt. We zullen veel moeten toeren om echt van de band te kunnen leven." Maar is dat ook hun doel? Daniël antwoordt volmondig "ja", maar Johan is iets gematigder: "Of het realistisch is, is iets anders." Op het voorbeeld van Geert van der Velde, zanger en liedjesschrijver van The Black Atlantic, die na hard werken en toeren van zijn band kan leven, antwoorden beide heren meteen: "Ja, dat is wel een mooi voorbeeld." Het is alleen wel erg hard werken. Of Daniël zin heeft om net zoveel te gaan toeren? "Fuck ja!"
http://www.kindamuzik.net/interview/the-medics/the-medics-met-een-duwtje-in-de-rug-van-pias-op-weg-naar-succes/22045/
Meer The Medics op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/the-medics
Deel dit artikel: