Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Pas vlak voordat Connected, het eerste album van The Foreign Exchange, het licht zag, kwam het tot een ontmoeting tussen Nicolay en Phonte. Little Brother deed een optreden in Nederland en de mannen die via het WereldWijde Web hun muziek in elkaar smeedden, konden elkaar eindelijk de hand schudden. Vanaf dat moment begon The Foreign Exchange ook interviews te geven om de groep in de kijker te zetten. Al snel zag Nicolay de mogelijkheid om zijn baan op te zeggen en naar Amerika te verhuizen.
IJzersterke combinatie
Toch is de mogelijkheid om samen de studio in te duiken nooit overwogen: beide prefereren het om zelfstandig in de eigen studio te werken. "In eerste instantie was er natuurlijk de noodzaak," vertelt Nicolay over een goede telefoonverbinding vanuit zijn nieuwe thuishaven Wilmington, North Carolina, "omdat ik in Nederland woonde en hij in Amerika. Maar deze werkwijze functioneert op het moment zo goed, dat we het niet willen veranderen. Dit werkt heel comfortabel en ook efficiënt. Als we apart werken, hebben we meer privacy en kunnen we ons ei beter kwijt. De mogelijkheid bestaat dat je wat terughoudender bent als er iemand over je schouder meekijkt."
Hoewel Phonte zich op een abstract niveau bemoeit met de beats, houdt Nicolay zich op het gebied van de teksten meestal afzijdig. "Ik heb soms wel een gevoel bij een beat, daar kan ik het dan met Phonte over hebben, maar over het algemeen laat ik de invulling aan de vocalisten over. Ik vind het wel belangrijk dat ik achter de teksten van mijn muziek kan staan, daarom werk ik ook samen met artiesten waarvan ik weet wat ik aan ze heb. Bij Phonte weet ik nu precies hoe de vork in de steel zit; hoe hij zijn teksten opbouwt, waar hij het over heeft, wat zijn woordgebruik is. We vormen op dit moment een ijzersterke combinatie."
Meer dan hiphop
Op Leave It All Behind pakte Phonte de microfoon niet om te rappen, maar om te zingen. Dat leidde tot bevreesde fans, die dachten dat Phonte misschien wel nooit meer zou rappen. "Maar tegelijkertijd stond hij gewoon bij optredens van Little Brother zijn stem schor te schreeuwen." Tevens waren er geluiden te horen van liefhebbers die Phonte liever hadden horen rappen op de beats van Leave It All Behind. "Phonte had juist het gevoel dat hij door de instrumentaties in de richting van de zang was gestuurd en dat hij rappend geen recht zou doen aan de beats. Het is natuurlijk ook een momentopname en hij voelde zich goed bij zang, dus dat heeft hij gedaan."
Voor het publiek mocht de zang op het album dan wel een grote schok zijn, Nicolay vindt de tegenstelling tussen de twee albums helemaal niet zo sterk. "Voor ons was het niet zo'n issue; ik zie meer overeenkomsten dan verschillen tussen de twee projecten. Eigenlijk hebben we op Connected een kiem gelegd en laten horen wat mogelijk was. Op Leave It All Behind hebben we dat doorontwikkeld. De muziek op Connected was ook al geen pure hiphop, ik zou het eerder als een hiphopsoulplaat betitelen. Op het tweede album viel de zang op, maar wij zaten altijd al aan die kant van de hiphop."
Uitdaging
Leave It All Behind laat dus zien dat The Foreign Exchange zich blijft ontwikkelen. Er is ook echt sprake van een groep die bij elkaar is; The Foreign Exchange is geen gelegenheidsbandje dat toevallig twee albums heeft gemaakt. "Natuurlijk, we zijn echt een groep, die zich bovendien altijd probeert te vernieuwen. Er komt absoluut een volgend Foreign Exchange-album aan, maar we zijn allebei druk. Daarom komen de projecten ook in golfjes. Soms zijn we actief en soms zijn we meer een slapende groep. Je kunt het een beetje zien zoals Phil Collins en Genesis. Op bepaalde momenten zijn we heel actief en komt er een plaat uit en worden er shows gegeven, op andere momenten zijn we meer op de achtergrond bezig met onszelf te verbeteren."
Dat verbeteren en doorontwikkelen is iets heel belangrijks voor de groep, naast het blijven vernieuwen. "Rijk kunnen we er niet van worden, dus we moeten de uitdaging echt uit onszelf halen. De uitdaging is te vernieuwen, want we hebben geen zin dezelfde dingen nog eens te doen." Ondanks het vrije muzikale denken dat vaak bij vernieuwing past, waren de artiesten wel gedwongen een etiket te plakken op hun muziek. "De combinatie soul/r&b die we op iTunes hebben gekozen dekte de lading het beste. We hadden het idee dat we de mensen zouden foppen als we onze muziek als hiphop zouden verkopen, aangezien er amper raps op het album staan. Het denken in hokjes en genres is niet iets wat ik graag doe, maar je moet de mensen toch een globaal beeld geven van je muziek en ik denk dat soul het best de lading dekt."
http://www.kindamuzik.net/interview/the-foreign-exchange/the-foreign-exchange-blijft-zich-vernieuwen/18714/
Meer The Foreign Exchange op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/the-foreign-exchange
Deel dit artikel: