Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Salsa
Kurt is een rustige persoon met een uitermate goed gevoel voor humor. Het is zaterdagavond 18.00 uur aan de andere kant van de aardbol en hij maakt zich op voor een avondje stappen. Recentelijk heeft hij een salsadanseres ontmoet waarmee hij weer heeft afgesproken, dus hij heeft er zin in. ‘Latin dansen’ is echter niets voor de rocker. “Ik ben niet zo’n danser, dus ik houd er niet zo van”, legt hij uit. “Maar wel van de meiden die het doen.” Op het moment van het interview staat hij met zijn band The Butterfly Effect aan de vooravond van een Europese toer die een aantal weken zal beslaan, en waarbij ook de Amsterdamse Melkweg aangedaan wordt. Over het Europese avontuur is hij absoluut opgewonden. “Het is de eerste keer dat we naar Europa komen. En dus ook naar Amsterdam; ik wil goed stoned worden! En flink wat bier drinken!”
Voor Kurt zal de trip naar Amsterdam bijzonderder zijn dan voor zijn collega’s zanger Clint Boge, drummer Ben Hall en bassist Glenn Esmond. Zijn achternaam – Goedhart – verraadt zijn komaf: Kurt is half Australisch, half Nederlands. Wellicht is dat een verklaring voor het feit dat hij een aardige bierdrinker is. “Nederlanders houden van bier, maar Australiërs kunnen er ook wat van!”, grapt hij.
Fan
Oké, genoeg gegrapt: over naar de orde van de dag. The Butterfly Effect ontstond een jaar of vier geleden toen Kurt Ben op school ontmoette. “Aanvankelijk zat hij in een andere band”, legt Kurt uit, “en was ik hun grootste fan. Toen die band echter uit elkaar ging, zijn we samen deze band gestart. Clint en Glenn leerden we kennen via vrienden.”
In eigen beheer werd een eerste EP uitgebracht. Het resultaat was interesse van een Australische platenmaatschappij. 15.000 Stuks werden er uiteindelijk van verkocht, en dat opende aardig wat deuren. De band toerde jaren aan een stuk. Daarna verscheen het album Begins Here, waarvan inmiddels ruim 28.000 stuks over de toonbank gingen en dat nu dus ook in Europa uitgebracht is. Een album waarop de band het midden houdt tussen Tool, Chevelle, Headplate, Ultraspank en Alice In Chains. Kurt: “Eigenlijk is van al deze bands alleen Tool echt van invloed geweest. Maar ook Deftones, Pearl Jam, Sepultura en natuurlijk Helmet. Onze zanger, Clint, is overigens van een iets andere generatie. Hij is 28 of 29 en wij rond de 24. Door dat leeftijdsverschil luistert hij naar andere muziek. Wat oudere muziek, waarbij de nadruk lag op het vocale deel. Doordat wij jonger zijn komt er een heel andere invloed om de hoek kijken. Hierdoor krijg je een aardige mix.”
Chaos
De bandnaam werd afgeleid van de chaostheorie. Die houdt in dat een kleine verandering immense gevolgen kan hebben. Zo zou het wapperen van de vleugels van een vlinder duizenden kilometers verderop een tornado kunnen veroorzaken. In combinatie met de titel van dit eerste, volledige album levert dat dus ’The Butterfly Effect Begins Here’ op en de vraag is dus of dat met dit nieuwe schijfje het geval is. Kurt: “We wilden niet echt een statement maken of de muziekwereld op zijn kop zetten met dit album. Het is ons eerste album, dus hiermee begint het wel pas echt. Hopelijk opent dat nu voldoende deuren om verder te bouwen aan onze carrière. En ik hoop natuurlijk dat de toeren steeds groter worden.” Vervolgens voegt hij er nog lachend aan toe: “Het zou een drama zijn als ons volgende album Ends Here getiteld zou zijn. Dan weet je dat de dingen niet volgens plan verlopen zijn!”
Ster
Voorlopig is hun ster rijzende en lijkt het eind van de band nog lang niet in zicht. Tim Palmer (bekend van zijn werk voor onder andere U2 en Pearl Jam) verzorgde de mix van Begins Here. Niet de eerste de beste. “We hadden wat nummers van het album opgenomen en stuurden die rond naar wat mensen”, vertelt Kurt. “Sommigen reageerden erop en hij was er één van. Toen we bijna klaar waren met het complete album, deden we datzelfde nog een keer. Tim was al die tijd in contact met ons gebleven. Hij was geïnteresseerd en vroeg hoe het ging. Wij zochten iemand die het niet alleen voor het geld doet, maar die ook affiniteit heeft met de muziek. Daarom kozen we voor hem en dat bleek een prima beslissing te zijn. Ik vind het nu overigens wel iets te gepolijst klinken. Volgende keer mag het iets ruwer en steviger.”
Het schijfje werd in gedeeltes opgenomen. Kurt: “Telkens namen we enkele nummers op en dan gingen we weer op toer. Dat is wel handig, want op die manier kun je direct testen hoe de nummers live aanslaan. Je kunt dan ook gemakkelijk dingen weer aanpassen. Daarom hebben we ook tien maanden over gedaan, met tussentijds dus enkele toers. In z’n totaliteit hebben we denk ik een week of zes, zeven in de studio vertoefd.”
Rups
En hoewel de band met dit album op zak en een buitenlandse toer in het vooruitzicht behoorlijk op de goede weg is, is hij volgens Kurt nog steeds een rups die op weg is een vlinder in al zijn glorie te worden. “We hebben nog te weinig bereikt, vind ik. We zijn nog niet buiten Australië op toer geweest. We komen uit een klein plaatsje en hebben – in verhouding – echt nog niet zo veel albums verkocht. We hebben nog een lange weg te gaan van veel en hard werken. En goed songschrijverschap. Onze filosofie is dat je er alleen uit kunt halen wat je er in stopt. Hopelijk kunnen we alles erin stoppen, zodat we heel veel terugkrijgen. We hebben echter nog jaren te gaan…”
http://www.kindamuzik.net/interview/the-butterfly-effect/the-butterfly-effect-van-rups-tot-vlinder/7872/
Meer The Butterfly Effect op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/the-butterfly-effect
Deel dit artikel: