Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
De opmerking van Gallagher was in 1991 niet veel naast de waarheid geweest. Kurt Cobain noemde Teenage Fanclub toen zijn favoriete band, hun album Bandwagonesque eindigde meteen na Nevermind op twee in NME’s eindejaarslijst en Creation Records leverde dat jaar nog twee klassiekers af (Loveless van My Bloody Valentine en Screamadelica van Primal Scream). Teenage Fanclub vertoefde even in het centrum van de (pop)wereld en Alan McGee – eigenaar van Creation – beloofde de band natuurlijk gouden bergen. Hij blaakte misschien net iets te veel van zelfvertrouwen, want die ‘grote doorbraak’ kwam niet.
Norman Blake: “Ach, we hebben nooit zoals Oasis gedacht en geroepen dat we de grootste van de wereld waren.” Gerry Love (bas): “Ons is zelfs twee keer verteld dat we het he-le-maal zouden maken. Bandwagonesque was de eerste keer en Grand Prix (1995) de tweede.” “Daarnaast heeft succes krijgen heel wat te maken met toeval. De megaverkopen hebben we misschien niet, maar de kritieken waren wel erg positief. Dat is ook wat…”, eindigt Blake met een grote grijns. Love doet er nog een schepje bovenop: ”Noel Gallagher was een man van de straat. Nu heeft hij geen idee meer wat daar leeft.” Blake: “Dat is wat rondlopen met bodyguards met je doet.”
Vier liedjes in vijf jaar
Op het hoogtepunt van het succes trok McGee de stekker uit Creation. In 1999 hield het label dat The Jesus And Mary Chain, Primal Scream, Ride, Sugar, Oasis, Super Furry Animals en natuurlijk Teenage Fanclub had voortgebracht op met bestaan. Tijdens de opnamen van Howdy! (2000) kreeg de band van McGee te horen dat Sony in principe alle rechten had. Ofwel nam Sony de band over, ofwel kregen ze de opnamen rechtenvrij mee maar zonder een contract. “Jammer genoeg nam Sony ons over. Voor hen waren we gewoon een bandje uit een vorig huwelijk.”
Maar waarom duurde het toch zo lang voor het nieuwe frisse album Man-made (2005) eindelijk in de schappen lag? “Gedurende vijf jaar vroeg niemand ons of we een album wilden maken”, lacht Love. Blake: “Het gedonder met de platenmaatschappij heeft veel tijd gekost. In het begin zat er iemand bij Sony die voor ons instond, maar toen die werd ontslagen was het niets meer. We moesten van ons contract af en dat kostte tijd.” Love: “We hebben de afgelopen tijd een luizenbaan gehad: ieder vier liedjes in vijf jaar! Maar we zouden in principe volgende week evenveel liedjes kunnen afhebben.” Blake: “Dat zouden we moeten doen, want niemand doet dat nog, elke zes maanden een nieuw album.”
’Standje gruis’
Creation – en vooral Oasis – legde McGee geen windeieren. “Hij belde ons laatst voor het concert in Dublin om geluk te wensen. Vanuit Mexico! We werken nog samen met andere oud-medewerkers van Creation. Ze doen onze promotie in Engeland.” En toch liep er maar eentje weg als miljonair. McGee heeft tegenwoordig onder meer een nieuw label en een drukbezochte club in Londen. “Ik zeg het je: hij belde vanuit f-u-c-k-i-n-g Mexico”, lacht Blake. Love: “We misten Creation eigenlijk pas toen het er niet meer was. Het leek er misschien chaotisch aan toe te gaan, maar er gebeurde echt iets, er werd echt iets bereikt.”
Allemaal leuk en aardig, maar er is wel wat veranderd sinds die tijd. De Schotse band leverde de schreeuwende effecten en feedback in en ging in de tweede helft van de jaren negentig door voor ideale schoonzonen met The Byrds als voornaamste invloed. Op Man-Made gaan de versterkers weer eens op ‘standje gruis’ en de nog steeds zuchtend gezongen nummers klinken fris. De teksten over aftakeling verraden wel een verandering bij de ‘Fannies’. “Als ik de teksten een maand later had geschreven, waren ze mogelijk compleet anders geweest”, grapt Blake. “Ik schrijf ze zoals altijd net voor de opnamen en blijkbaar liep ik toen rond met bespiegelingen over ouder worden. De ironie van vroeger is er inderdaad wel uit, het is meer persoonlijk geworden.”
Het nieuwe album klinkt wel anders, maar de verwachte invloed van John McEntire (frontman van Tortoise) is er niet op het eerste gehoor. “Hij wilde zich niet bemoeien met het creatieve proces. Hij is echt de engineer geweest.” Love: “Man-Made is ook veel simpeler gehouden. Op sommige van de vorige albums leek het wel of we 28 zanglijnen en gitaarpartijen over elkaar hadden.“
KindaMuzik geeft in de nieuwsbrief van 3 november tickets weg voor de volgende concerten van Teenage Fanclub:
Maandag 7 november, Nighttown, Rotterdam
Dinsdag 8 november, 013, Tilburg
Woensdag 9 november, Vera, Groningen
Donderdag 10 november, Melkweg, Amsterdam
http://www.kindamuzik.net/interview/teenage-fanclub/teenage-fanclub-beter-dan-oasis/11042/
Meer Teenage Fanclub op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/teenage-fanclub
Deel dit artikel: