Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Rappers van vandaag de dag vallen grofweg in twee categorieën: aan de ene kant de denkers die met hun muziek daadwerkelijk wat willen veranderen of in ieder geval serieuze thema's aankaarten, en aan de andere kant entertainers, waarbij de vaak niet al te ingewikkelde teksten in dienst staan van het vermaak. En dan zijn er altijd nog artiesten die zich niet zo gemakkelijk in een van deze hokjes laten stoppen. Ontmoet Spacekees.
Op de kaart
Samen met producer Terilekst brengt Spacekees in 2005 Spacekees & Terilekst uit, een album dat vooral vanwege de single 'Ik Wil een Meisje' veel aandacht krijgt. De naam Spacekees staat vanaf dat moment op de kaart, maar toch is hij zelf niet helemaal blij met het gebeuren. "De aandacht was natuurlijk leuk, maar het was jammer dat iedereen zich zo richtte op 'Ik Wil een Meisje'. Het album was zo veel veelzijdiger dan dat.”
Ervaringen op aarde
Ongetwijfeld veelzijdiger dan de single alleen, maar qua stijl en inhoud is het op die plaat toch vooral klassiek 'braggen en boasten' geblazen; ouderwetse opscheprap. Op Kees' eigen debuutalbum Meer Ruimte gooit hij echter de remmen los: hij kruipt in de huid van een bewoner van de planeet Edo die over zijn ervaringen op aarde verhaalt. "Het is een heel variërend en filmisch album geworden. Ik wilde het woord 'space' in mijn naam eens echt laten gelden. Dat is nu wel gelukt, denk ik."
Op Meer Ruimte komen observaties en gedachtes van de buitenaardse hoofdpersoon voorbij. Zo zegt hij dat de mens in het algemeen 'geen fuck voorstelt' en vertelt hij ook over een uit de hand gelopen liefdesdrama. "Ik heb veel van mijn eigen ervaringen in het hoofdpersonage van het album gestopt. Maar er zit geen educatief idee achter, het worden nergens lessen over het wezen van de mens en de aarde. Gewoon wat gedachtes en ideeën van mijzelf, toegepast op de hoofdpersoon."
Onconventioneel
"Het album heeft dan ook geen heel strikt concept", gaat Kees verder. "Als uitgangspunt heb ik gewoon het buitenaardse personage genomen. De gastrappers zijn figuranten in zijn wereld. Ik vertel over zijn belevenissen, met veel interludes en wat samples erdoorheen. Wel heb ik er bewust voor gekozen dat het album niet alleen als geheel, van begin tot eind, is te beluisteren. Het moest ook mogelijk zijn allerlei nummers afzonderlijk te luisteren, wat natuurlijk ook handiger is voor concerten."
Niet alleen tekstueel, maar ook wat muziek betreft is Meer Ruimte een onconventioneel album geworden. "De producties gaan van rustig tot enorm chaotisch. Daar zitten nooit echt doordachte plannen achter: meestal hoor ik gewoon een beat en begin ik met schrijven. Het hoesje beschrijft het album als 'van gek tot krankzinnig, onbegrijpelijk tot chaotisch'. Dat dekt de lading goed. Op Meer Ruimte zijn alle uitersten compleet door elkaar gegooid."
Sciencefiction en het eigen leven
Een album met een wat vaag concept over een op aarde belande Edoaan - om dat te verzinnen is fantasie een vereiste. "Ik haal veel inspiratie uit sciencefictionfilms en zoals gezegd gewoon uit dingen uit mijn eigen leven. In het boekje van het album staat een biografie over het hoofdpersonage. Die heb ik geschreven toen mensen maar bleven vragen waarom ik geen biografie schreef. Dus dat heb ik vervolgens zo aangepakt. Het normale vind ik vaak veel te saai."
De diversiteit van Meer Ruimte is vrijwel geheel op het conto van Kees zelf te schrijven. Want naast rapper en tekstschrijver is hij ook hoofdproducer van het project. "Daar slaat de titel ook deels op. Ik heb letterlijk alle ruimte gehad tijdens het creëren van het album. Vanaf het vorige album heb ik in alle rust muziek gemaakt. Tussentijds heb ik wel een paar baantjes gehad om geld te verdienen, zoals werken bij een callcenter, maar dat was allemaal maar tijdelijk. Alles stond de laatste jaren in dienst van mijn muziek."
http://www.kindamuzik.net/interview/spacekees/spacekees-gooit-alle-remmen-los/16897/
Meer Spacekees op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/spacekees
Deel dit artikel: