Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Met materiaal voor een halfuur muziek werd Sleepingdog uitgenodigd om in Parijs het voorprogramma van Daniel Johnston te verzorgen. Acda: “Ik zag hem spelen en niets van wat ik daarvoor ooit heb gezien, komt bij hem in de buurt. Ik begreep direct waarom er nog rijen mensen stonden te wachten om binnen te mogen en waarom grote artiesten over hem heen kwijlen. Hij heeft wat bijna niemand kan hebben. Hij denkt niet na over wat hij doet, legt alleen puur zijn gevoel in zijn muziek. Die man is zo echt!”
Het concert met Johnston doet Acda inzien dat ze door moet zetten. Ze trekt zich terug om spontaan te doen wat er in haar opkomt. Dat moment komt als een soort redding nadat ze met haar groep Chacda eind 2005 na veel strubbelingen en de relatiebreuk met gitarist Teuk Henri het album Tonar aflevert. Met Sleepingdog kan Acda zich terugtrekken in haar eigen leefwereld. “Ik heb alles eruit laten komen zoals ik op dat moment dacht dat het goed was. Zonder verder na te denken dat ik niet perfect gitaar kan spelen en dit niet kan en dat niet kan”, legt Acda uit.
Dit is wie ik ben
Beneden in de kelder van haar huis in een Brusselse buitenwijk werkte ze aan haar liedjes.
Acda: “In het afgelopen jaar heb ik overal vandaan instrumenten verzameld en terwijl ik in de kelder rondliep of instrumenten aan het rechtzetten, speelde ik er wat op. Daar zong ik overheen, maar dan was ik weer vergeten bepaalde knoppen in te drukken, waardoor het als een rommeltje klonk. Naderhand schrok ik ervan. Je kan dan bijna niet geloven dat je zoiets net hebt gecreëerd. Het is een totaal andere werkwijze dan een liedje gaan schrijven en van tevoren bedenken wat je erin wil leggen en wat je wil meegeven. Ik wilde de nummers opnemen als het moment van creatie.”
De van origine uit Nederland afkomstige zangeres en liedjesschrijver heeft lang getwijfeld of ze de liedjes alleen voor zichzelf zou houden.
Acda: “Ik word rustig als ik muziek maak en kan dan een stilte vinden, die ik buiten mijn kelder niet kan vinden. Ik heb acht maanden getwijfeld of ik het wel naar buiten moest brengen. Dit is wie ik ben. Nadat ik er met een aantal mensen over heb gesproken, ben ik wel gaan nadenken. Sommigen van hen dachten dat de teksten voor buitenstaanders onbegrijpelijk zouden zijn. Als je naar muziek luistert, maak je er toch je eigen verhaal bij en weet je niet altijd wat de schrijver bedoelt. Dat vind ik een geruststellend idee, omdat ik nu niet het gevoel heb heel mijn wezen erin te hebben neergelegd. Voor mensen die me wel kennen, is nu wel duidelijk hoe ik over bepaalde dingen denk.”
Dan word ik wanhopig
Eén van die mensen tot wie ze zich in het slotnummer ‘In the Pocket’ richt, is haar broer:
How can I tell you now
I don’t understand you
When people live fast they loose
Good things out of the blue
I don’t want to be there to
You have to know
Acda, die hooggevoelig is, begrijpt soms niet waarom mensen op een bepaalde manier met elkaar omgaan en om zichzelf te beschermen negeert ze dat. Dat geeft haar echter weer het gevoel niet begrepen te worden.
Acda: “Er zijn een aantal mensen waar ik dichtbij sta en als die mij kwetsen, gaat het mis. Dan word ik wanhopig en daar gaat dat nummer over. Toen ik besloot de plaat uit te brengen, heb ik de liedjes uitgezocht die je het gevoel kunnen geven dat je kwetsbaar en gevoelig mag zijn en dat het leven ook anders kan: niet zo afgesloten en niet ieder voor zich.”
Kindertijd
Met de liedjes keert Acda terug naar haar kindertijd. In haar kelder heeft ze het gevoel dat ze weer even kind kan zijn. “Niet zo complex, niet na hoeven denken, niet zoveel moeten”, zegt Acda. “Het is heel fijn om weer even een klein meisje te kunnen zijn. Dat is waar ik vaak naar op zoek ben en dat kan ik met die liedjes bereiken. Het gevoel dat je thuiskomt van school en de deur achter je dicht doet en kan gaan spelen of uren uit het raam kan gaan staren, zonder dat iemand zegt dat je nog van alles moet. Ouder worden brengt onrust met zich mee, want je moet zo veel en er zijn meer dingen waar je rekening mee moet houden”.
http://www.kindamuzik.net/interview/sleepingdog/sleepingdog-het-moment-van-creatie/13859/
Meer Sleepingdog op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/sleepingdog
Deel dit artikel: