Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Amper 21 is hij: Ollie Jones, oftewel Skream. Daarmee moet hij zowat de benjamin van de Londense dubstep scene zijn. Als producer speelt de prille twintiger een sleutelrol in diezelfde scene, samen met toppers als Digital Mystikz en Loefah. Skream staat voor oerdiepe subbassen waar hij meeslepende en hypnotiserende electronicageluiden bovenop gooit. Ondanks zijn jonge leeftijd draait Jones al jaren mee. Hij is al vanaf zijn vijftiende bezig als producer.
“Ik was amper elf jaar toen ik voor het eerst achter de draaitafels stond. Vier jaar later ben ik ook zelf muziek beginnen maken op mijn PC. Dat was voor mij een logische stap. Ik vond als DJ gewoon niet de platen die ik zocht. Ik was op zoek naar muziek die niet bleek te bestaan. Dus ben ik zelf maar muziek beginnen maken”, lacht Ollie Jones aan de telefoon.
Dat Skream als prille tiener al achter de draaitafels staat, heeft hij te danken aan zijn oudere broer. Die was in de jaren negentig onder de naam Hijack lid van de befaamde jungle crew Internatty, waar ook pioniers als Bailey en Grooverider deel van uit maakten. Skream heeft van op de eerste rij de opgang van stijlen als jungle, drum&bass en garage meegemaakt. “Ik was in de eerste plaats een garagehead. Veel mensen associëren garage met van die vrolijke 2-step, want die stijl is uiteindelijk het populairst geworden. Ik hield vooral van de donkere underground garage. Toen ik de platen van El-B en Horsepower hoorde, was ik meteen verkocht”, aldus Skream.
Big Apple
Jones zit in die periode letterlijk aan de bron. Hij werkt in Big Apple, de platenwinkel van DJ Hatcha die als eerste voluit gaat voor het nieuwe geluid dat dubstep heet. Het is op het gelijknamige Big Apple platenlabel van Hatcha dat Skream zijn eerste plaat mag uitbrengen. “De meeste dubstep producers zijn in die periode muziek beginnen maken, maar het is pas sinds eind vorig jaar dat we hier in Londen wat aandacht en erkenning krijgen voor ons werk. ‘Midnight Request Line’ heb ik twee jaar geleden gemaakt. Het heeft meer dan een jaar geduurd voor het opgepikt werd”, zegt Skream.
De wondermooie technogeluiden en de donkere subbassen van ‘Midnight Request Line’ slaan aan op dansvloer. Begin dit jaar merkt ook de Britse media het fenomeen dubstep op en schieten de dubstep-feestjes als paddestoelen uit de grond. “De reden waarom mensen dubstep zo opwindend vinden, is omdat iedereen er wel iets in herkent. Er zitten elementen in van jungle, drum&bass, techno, dub, ragga. Voor elk wat wils dus”, verklaart Skream.
2006 is zonder twijfel een topjaar voor Skream. Dit jaar heeft hij meer platen uitgebracht dan in de drie jaar ervoor bij elkaar geteld. En er zit nog veel meer aan te komen. Ollie Jones is met voorsprong de meest productieve dubstep-producer van het moment. “Het is een echte verslaving. Als ik een avond geen muziek kan maken op mijn PC, dan ben ik niet gelukkig”, vertelt Skream. Het gerucht gaat dat hij intussen al meer dan 1500 nummers op zijn PC heeft staan. “Wacht, ik zal even kijken”, klinkt het aan de andere kant van de lijn. “Er staan nu 7000 audiobestanden op mijn PC, maar dat zijn vooral ruwe, onuitgewerkte ideeën. In het mapje met afgewerkte nummers staan 400 bestanden”, klinkt het even later trots.
Skreamizm
Zelfs als hij daar maar een fractie van wil uitbrengen, dan is hij nog jaren zoet. “Daarom ben ik met de Skreamizm-reeks begonnen. Op een maxi kan je twee, in het beste geval drie nummers kwijt. Dat schiet dus niet op. Ik wilde aan een sneller tempo materiaal uitbrengen”. Onder de noemer Skreamizm brengt Skream mini-albums uit. Twee volumes verschenen er dit jaar. Telkens twee plakken vinyl gevuld met de donkere dubs die het handelsmerk zijn geworden van Skream.
Daarbovenop verschijnt in het najaar Skream!, het eerste volwaardige album op het Tempa label. Ietwat verrassend kiest Skream voor zijn langspeler voor een andere aanpak. Op de track ‘Colourful’ weerklinken vrolijke blazers en op ‘Rutten’ is zelfs een panfluit te horen. Skream! is een boeiende plaat geworden, maar zeker geen ideale introductie voor het werk van Skream. “Dat klopt. Ik heb voor het album tracks gekozen waar ik iets speciaals mee wilde doen. Het is mijn eerste album en ik wilde dat het anders klonk dan wat ik tot nu heb gedaan”, vertelt Skream.
Op 16 december stond Skream naar Brussel voor een feest samen met Kode9 en Plastician. Twee weken later stond hij in de Melkweg, samen met Digital Mystikz en Loefah. Het zijn zonder uitzondering allemaal grote namen in Londen, maar van enige naijver tussen de artiesten is geen sprake. “De dubstep scene is een grote familie. Als ik uitga, dan kom ik meestal al die andere producers tegen en dan praten we bij. Dat is iets wat je in de Londense house scene nooit zal zien. Daar heerst heel wat achterklap en jaloezie. Wij werken vaak samen, brengen samen split releases uit of geven elkaar advies. Het is ook logisch want we hebben samen hard moeten knokken voor erkenning. Wij waren drie jaar geleden met zijn allen dubstep aan het maken, maar toen was er geen hond geïnteresseerd in wat we deden.” Wat mogen we straks van Skream verwachten in Brussel of Amsterdam? “Verwacht om met zere voeten naar huis te gaan”, lacht Ollie Jones.
http://www.kindamuzik.net/interview/skream/skream-als-dj-was-ik-op-zoek-naar-muziek-die-niet-bleek-te-bestaan/14645/
Meer Skream op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/skream
Deel dit artikel: