Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
"Het was een lang proces met vele wendingen en evoluties", vertelt gitarist Teuk Henri over de totstandkoming van Sharko III. In zijn dagboek op de website van Sharko schrijft Henri dat er grote verwachtingen van Sharko III zijn, een gevoel van nu of nooit. Dat nu of nooitgevoel is echter snel verdwenen door de dagelijkse realiteit van het muzikant zijn en het proberen je muziek aan de man te brengen, zegt Henri
Henri: "Het is steeds opnieuw beginnen. Er zijn misschien wel deuren opengegaan door wat we in het verleden hebben gedaan, maar die slaan voor hetzelfde geld weer voor je neus dicht. Terug naar af. Ok, we hebben al wat bereikt, en ik ben daar iedereen dankbaar voor. Verwachtingen kan je maar beter niet hebben, een klein beetje hoop is beter. We zoeken een nieuwe distributeur in Frankrijk, proberen in de UK voet aan de grond te krijgen, Nederland blijft een harde dobber, Italië wenkt.... we zien wel."
Tevreden
Achter elke song op Sharko III zit een verhaal. Bij de korte toelichting die Henri op de groepswebsite bij elke song geeft, valt op dat hij met bepaalde songs ('Tonite', 'Spotlite') niet zo tevreden is, terwijl hij over andere songs laaiend enthousiast is. "Sharko is een soort van drie-eenheid, maar wel met een duidelijke hiërarchie", legt Henro uit.
"David (Bartholomé, zang, bas en gitaar - MV) staat vooraan, hij schrijft de meeste songs en heeft ook het laatste woord. Ik sta vlak achter hem, schrijf ook songs en andere vul ik met mijn gitaarspel in. Julien (Paschal, Drums - MV) heeft meer een ondersteunende functie en doet suggesties. Toch is het niet David en zijn band. Het is Sharko, die vooral live als een hecht trio overkomt."
Henri vindt 'President', 'Carwas', 'Ripp Off', 'King Fu' en 'Excellent' de beste songs. Het is een heel andere kwestie ze live te spelen, legt hij uit: "'Excellent' is een echte live-song en werkt ook zo het best, 'President' is een zeer moeilijke om live te spelen. Nog steeds zijn we op zoek naar de perfecte live-versie. 'Carwas' speelt fijn en klinkt live ook overtuigend. Voor 'Ripp Off' hebben we een goede oplossing gevonden om de intro te verwerken. Elke song evolueert naarmate we meer optredens doen. 'I Went Down' is nog steeds één van mijn favorieten, omdat ik me daar volledig in kan uitleven."
Faalangst
Zich volledig uitleven, is voor Henri, die kampt met faalabngst is voor Henri geen sinecure. Henri benijdt muzikanten die zo op kunnen gaan in de muziek en zonder angst het beste kunnen geven. Zijn faalangst, zo meent hij, doet zijn capaciteiten voor de helft verminderen.
Henri: "Het gaat om zelfvertrouwen en een houding van 'het kan me geen reet schelen!'. Dat vind ik zeer moeilijk. Het is telkens een zware mentale oefening voor een optreden. De stress die zich in je hersenen nestelt en die je doet paniekeren: 'shit!, hoe gaat dat lijntje weer?', 'ga ik er weer naast zitten?'. De eerste songs zijn belangrijk. Als je die goed doorkomt, begint er een soort van geruststelling, mijn zelfvertrouwen komt dan beetje bij beetje terug. Soms slaat het onvermijdelijke toe: plotsklaps ben ik het kwijt! Dat is zeer rot. Veel hangt ook af van waar je speelt. Hoe groter de zalen, hoe meer stress. Hoe je staat geprogrammeerd: als hoofdact, meer stress. Vooral ook: wie er in de zaal zit. 'He Teuk, vanavond komt er iemand van Labels kijken...'. Ik wil het niet weten, man!'"
"Veel spelen helpt heeft Henri ervaren. "In Engeland was dat vooral te merken. Zes voorprogramma's na mekaar in kleine zaaltjes, niemand die ons kent. Niks te verliezen, gewoon ervoor gaan. Dan zijn er momenten dat ik compleet opga in mijn spel. Dat is een wonderlijk gevoel."
Gitaarspel
Ralph McTell, Robert Smith, The Edge, Robert Fripp, Frank Zappa, Marc Ribot zijn de gitaristen die Henri heeft geprobeerd na te spelen. Hij vertelt wie zijn gitaarspel beïnvloeden en inspireren.
Henri: "Als je lang genoeg gitaar speelt, of eigenlijk elk instrument, doorga je zoveel verschillende fases. Elke fase brengt je iets bij tot dat wat ze 'jouw geluid' noemen. Ik heb nooit klakkeloos gitaristen nagespeeld. Ik heb me wel als het ware hun stijl eigen gemaakt, soms met zeer weinig succes overigens. Toen ik 20 was had ik een groep die The Fear heette en daarin speelde ik gitaar als Robert Smith ten tijde van Faith".
"Later," gaat Henri verder, "was ik meer geboeid door wat ze noemen progressieve rock en experimentele gitaristen zoals Marc Ribot. Ik maakte toen muziek met het trio Rawfrücht en daar kan je die invloed zeer goed horen. Toen ik terechtkwam in een popgroep merkte ik al gauw dat ik een andere benadering had om popsongs in te vullen. Op het album Turn van The Grandpiano staat een song, waarbij ik gebruik maak van een krokodillenklipje die ik op een snaar klem. Iets wat ik gezien had bij Ribot."
Bij Sharko heeft Henri een heel andere rol. "Ik moet daar als enige gitarist een dubbele rol spelen, tegelijkertijd de solo- en de slaggitarist zijn. Maar juist door de beperking van de instrumenten, bas, drum en stem, kan ik een hele wereld opbouwen met behulp van sommige effecten. De overige negentig procent van je geluid zit in je vingers!"
Eurosonic
Naast de inmiddels traditionele uitzendingen van Radio 3 in Nederland is het Noorderslagweekend 2004 in een groot aantal Europese landen live te beluisteren. Door de samenwerking van 3FM/NOS en de European Broadcasting Union staan tijdens de komende editie van Eurosonic/Noorderslag radiostations uit Zweden, Denemarken, Duitsland, België en Nederland met opname- en reportagewagens in Groningen om het festival live uit te zenden.
Sharko speelt al regelmatig in Engeland, Italië, Spanje en Zwitserland, een doorbraak naar het Nederlandse clubcircuit is vooralsnog uitgebleven. Henri gelooft niet dat dat komt omdat Sharko niet, zoals de meeste in Nederland populaire Belgische groepen, uit Vlaanderen komt.
Henri: "Ik denk vooral dat de reden ligt in jullie absurde subsidiesysteem. Gewoon kunnen spelen in Nederland is blijkbaar steeds moeilijker. Ik hoor steeds dezelfde klachten. Popbeleid, Popinstituut, pop dit en pop dat, maar geen volk dat erop af komt. Er wordt in ieder geval genoeg over gepraat, merk ik, maar het is een complex probleem. Soms begrijp ik totaal niets van het Nederlandse beleid. In Eindhoven gaan ze nu ook al een grote moderne zaal bouwen, terwijl je nog geen half uurtje daar vandaan de 013 hebt, compleet uitgerust."
http://www.kindamuzik.net/interview/sharko/sharko-90-procent-van-je-geluid-zit-in-je-vingers/4892/
Meer Sharko op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/sharko
Deel dit artikel: