Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Schlammpeitziger, oftewel Jo Zimmermann, bekleedt een hele aparte plaats in de wereld van de elektronische muziek. Door het overvloedige gebruik van voorgeprogrammeerde geluiden uit zijn Casio klinkt de muziek van Schlammpeitziger op het eerste zicht kinderlijk eenvoudig en heel melodieus. Maar daarachter liggen zoveel niveaus waarin Zimmermann speelt met ritmes en achtergrondgeluiden dat elke track telkens een ware ontdekkingstocht wordt. De naam Schlammpeitziger verwijst ook naar de dubbele bodems waarmee Zimmermann zo graag speelt. Een schlammpeitziger is een aalachtige vis, die er op het eerste zicht heel normaal uitziet, maar het niet is want hij kan zowel door zijn mond als door zijn rectum ademen. De unieke sound van Schlammpeitziger leverde hem niet alleen het respect op van collega's uit de Keulse underground, maar ook ver daarbuiten, met als voorlopig hoogtepunt een remixopdracht voor Depeche Mode.
Nu ligt het vijfde album van Schlammpeitziger in de winkels, Everything Without All Inclusive. De bekende Schlammpeitziger-sound is opnieuw overduidelijk aanwezig, maar dan eerder als vertrekpunt dan als eindresultaat. Voor dit album wijdde Zimmermann meer nog dan vroeger aandacht aan de beats en samples, waardoor hij zijn stijl naar een nieuw niveau tilt.
"Ik wou deze plaat bewust anders laten klinken dan mijn vorige. Daarom kocht ik een nieuwe Korg drummachine, omdat ik krachtigere beats wilde. Ik maakte voor dit album ook heel veel gebruik van een Roland-sampler. De basis voor de nummers zijn nog steeds Casio-loops, maar deze keer heb ik ze heel zwaar bewerkt met de Roland. Ik heb veel meer effecten toegepast dan bij de vorige albums," aldus Zimmermann.
Terwijl de vorige albums waren opgevat als collecties van nummers die in een periode van soms meerdere jaren werden gemaakt, werkte Zimmermann ditmaal negen maanden aan één stuk aan Everything Without All Inclusive. "Het gaf veel meer voldoening om te werken met een albumconcept. Toen de negende track klaar was, had ik ook het gevoel dat het album compleet was, hoewel het op voorhand de bedoeling was om op zijn minst tien tracks te maken. Maar ik kon er niks meer aan toevoegen."
Schlammpeitziger speelt niet alleen graag met melodieën en de voorgeprogrammeerde geluiden van zijn Casio, hij staat ook bekend om de woordspelletjes die hij speelt met de titels van zijn nummers en albums. De vorige albums droegen titels als Freundlichbaracudamelodieliedgut, Spacerokkmountainrutschquartier en Augenwischwaldmoppgeflöte. Het nieuwe album heeft dan weer een Engelse titel en bij de Duitse tracktitels staan Engelse vertalingen. "Ik wilde het dit keer internationaler maken. Ik heb samen met een vriend geprobeerd de titels te vertalen, maar vaak gaat veel verloren in het Engels. Sommige dingen zijn gewoon onvertaalbaar."
Terwijl Zimmerman op zijn laatste album één track deed met vocalen, besloot hij, in tegenstelling tot veel van zijn elektronica-collega's, om toch opnieuw een instrumentaal album af te leveren. "Het was niet echt zingen wat ik toen deed, het was meer jodelen (lacht). Veel mensen vroegen me of ik niet zou zingen op dit album en ik weet dat heel veel elektronische artiesten het tegenwoordig doen, maar ik heb er bewust voor gekozen dat niet te doen. Er valt met muziek heel veel te zeggen zonder dat ik daarvoor moet zingen. Ik vind woorden heel belangrijk maar ik zie mezelf niet als een schrijver. Je kan ook heel veel zeggen zonder teksten. Ik gebruik liever het geluid van muggen of houten boten. Er zijn een heleboel geluiden die op hun manier heel veel vertellen."
Jo Zimmerman is niet alleen muzikant, hij houdt zich ook bezig met tekeningen. Die worden momenteel via zijn website te koop aangeboden. Op zijn website ontpopt Schlammpeitziger zich als een multimediale kunstenaar. Zo kun je de hoofdpagina naar eigen wens herordenen en is er een leuk memory-spel met tekeningen van hem. De hoofdrol op de site is weggelegd voor een klein grappig ventje. "Dat is mijn eerste zelfportret," lacht Zimmerman. "Ik heb het getekend toen ik met vakantie was op een Grieks eiland. Ik zat te zweten onder een parasol toen ik me plots bedacht dat ik nog nooit een zelfportret had gemaakt. Ik ben wel tevreden met het resultaat. Zo zie ik mezelf ook: als een halve harlekijn."
Volgend jaar werkt Zimmerman mee aan een tentoonstelling rond de muziek van Mouse On Mars. Grafische kunstenaars en dichters zullen werk maken dat geïnspireerd is door de muziek van het Duitse duo. Zimmerman werkt al jaren samen met Jan St. Werner en Andi Toma. Zo deden ze de mixing van het 'Best of'-album Collected Simplesongs of My Temporary Past. "Ik ontmoette Jan in Keulen in '93 en we zijn heel goede vrienden. Hij heeft al heel wat mixing voor mij gedaan. Hij is er ook heel goed in. Voor dit album kwam hij er niet aan te pas. Ik heb er dit keer zoveel effecten in gestopt dat het heel moeilijk zou zijn om het nog te mixen. Het was ook niet nodig."
Schlammpeitziger is een vast lid van de Keulse elektronische underground. Die bestaat naast bekendere labels als Kompakt ook uit labels als Sonig (van Mouse on Mars), A-Musik en Salz. Toch gaat het niet goed met die scene, aldus Zimmerman. "Er was een grote hype in '96-'97 maar sindsdien is het een beetje bergaf gegaan. De mensen van toen zijn zich meer en meer aan het settlen en sommigen hebben Keulen verlaten voor steden als Berlijn. Denk maar aan de mensen van Staubgold (het label van onder meer F.S. Blumm en Kammerflimmer Kollektief - red). Ik denk dat het voor hen ook belangrijk is om in een stad als Berlijn te zitten. Maar ik hou van Keulen, omdat het klein en gezellig is. Ik ben hier geboren en ik zal hier sterven. Al mijn vrienden zitten ook hier. Trouwens, ik word stilaan veertig dus ik heb niet meer zoveel behoefte aan verrassingen (lacht)."
Volgend jaar trekt Schlammpeitziger, samen met labelgenoot Vert van A-Musik, op tournee door Europa. Daarbij zal hij onder meer Gent aandoen. Het eerstvolgende wapenfeit wordt een Schlammpeitziger-maxi met remixes van onder meer diezelfde Vert en Andreas Dorau. "Ik ben heel gelukkig dat Andreas Dorau dat wou doen. Hij was echt een hele grote meneer ten tijde van de Duitse new wave uit de jaren tachtig. Ik was toen een grote fan. Toen ik hem ergens op een feestje tegenkwam ben ik hem gewoon gaan vragen of hij geen remix wou doen. Tot mijn verbazing zei hij ja," besluit Zimmerman.
Everything Without All Inclusive is uitgebracht op Sonig en wordt gedistribueerd door Lowlands.
http://www.kindamuzik.net/interview/schlammpeitziger/schlammpeitziger-een-tekenende-muzikant/4685/
Meer Schlammpeitziger op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/schlammpeitziger
Deel dit artikel: