Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Ha ha, die muziekindustrie. Die bedrijven begrijpen internet niet, innoveren niet, geloven niet dat muziekliefhebbers gewoon alle muziek onbeperkt beschikbaar willen hebben en lopen dus al jaren achter de feiten aan. Toch? De Amerikaanse journalist/schrijver Robert Levine, die onder andere werkte voor Billboard, Wired en Rolling Stone, denkt er anders over. In zijn boek Free Ride kiest hij juist de kant van grote platenmaatschappijen. Volgens hem wordt het tijd dat de contentbedrijven (platenmaatschappijen, maar ook filmstudio's en televisieproducenten) terug gaan vechten.
Zeer gedetailleerd beschrijft Levine hoe technologiebedrijven (Google, Facebook en Apple, maar ook internetproviders en sites als MegaUpload, bedrijven die hij digital parasites noemt) profiteren van muziek waar ze zelf niets in investeren. Ondertussen lobbyen deze techbedrijven lekker door, om maar te zorgen dat muziek (en andere content) zoveel mogelijk gratis beschikbaar blijft op internet. Levine: "In Amerika besteden telecombedrijven vijf keer meer aan lobbyen dan de filmstudio's. Deze bedrijven willen geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor wat er gebeurt."
Is er iets veranderd sinds je Free Ride schreef, in 2011?
"Er zijn meer legale alternatieven voor de consument gekomen, zoals Spotify. Ook in de filmindustrie zie ik vooruitgang. Het nadeel van veel nieuwe initiatieven is dat ze eerst in grote landen van start gaan. Ik kan gaan vertellen over het succes van Netflix, maar het bedrijf is in veel landen niet eens actief. Helaas is de onderliggende discussie nog steeds hetzelfde. Het gaat over dezelfde zaken als tien jaar geleden. De grote mediabedrijven zijn huiverachtig voor verandering, de consument wil alles gratis hebben en de technologiebedrijven doen er alles aan om daarvan te profiteren."
Maken mediabedrijven nog steeds dezelfde fouten als tien jaar geleden?
"Dat ligt eraan wat je ziet als fout. Sommige mensen zeggen dat deze bedrijven alles gratis moeten weggeven en hun geld maar moeten verdienen met reclame. Dat kan niet: er zijn niet eens genoeg advertenties om online content volledig te financieren. Als mensen kritiek hebben op de manier waarop deze bedrijven content distribueren, dan hebben ze een punt. Maar daar wordt aan gewerkt."
De consument zegt: kijk eens, er wordt nog heel veel geld verdiend.
"Ja, ze zien dat de film The Avengers een grote hit is en vragen zich af waarom men klaagt. Nou, dat komt omdat Disney ook de film John Carter uitbracht, en die deed het heel slecht. Zoiets weet je soms pas achteraf, maar de verliezen moeten wel worden opgevangen. Het is niet zo simpel als het allemaal lijkt. Het is ook helemaal geen zaak van leven of dood als je Game of Thrones niet kan kijken. Mensen moeten begrijpen dat niet alles zomaar kan. Stel dat HBO, de maker van Game of Thrones, alleen losse afleveringen zou verkopen. Dan zullen ze op termijn alleen omzet maken met de grote hits. Het gevolg is dat ze geld verliezen, want in de media-industrie worden grote winsten gebruikt om verliezen met andere producties te compenseren."
Dit is gewoon wat de consument wil, zeggen technologiebedrijven.
"Zeker, er is een verschuiving gaande in vraag. In de muziekindustrie ging het van albums naar losse nummers. Toen kwam iTunes en dat zat best goed in elkaar, maar nu zeggen mensen opeens dat één euro per nummer te duur is. Dus komt Spotify, ook zo'n mooi initiatief. Voor tien euro kan je onbeperkt muziek luisteren, maar er is vast een groep mensen die zegt dat ze niet alleen willen luisteren, maar voor dezelfde prijs gewoon alles willen downloaden. De mediabedrijven mogen dan fouten gemaakt hebben, maar als er een onredelijke vraag is naar gratis content, kan je je afvragen wanneer mensen wél tevreden zijn."
Wat kunnen media- en entertainmentbedrijven doen om consumenten tevreden te stellen?
"Ze moeten content consumeren makkelijker maken, en piraterij moeilijker maken. Het belangrijkste is dat het verkrijgen van content makkelijker wordt, dat is nog veel belangrijker dan de prijs die je ervoor vraagt. Tien tot vijftien procent van de mensen zal nooit betalen voor content, maar het overige deel zal gewoon kiezen voor eenvoud. Wat betreft piraterij moet ieder bedrijf zijn verantwoordelijkheid nemen, niet alleen de media- en entertainmentbedrijven. Daar mogen ook anderen best op aangesproken worden."
Met nieuwe wetgeving, of door middel van rechtzaken?
"Ik ben een tegenstander van rechtzaken tegen de consument, maar dat Napster werd aangeklaagd vond ik bijvoorbeeld niet meer dan normaal. Het bedrijf werd gefinancierd door venture capitalists, ze waren rijk zat. Ook bedrijven als Megaupload of RapidShare mogen aangesproken worden. De bestanddeeldienst RapidShare heeft uiteindelijk verantwoordelijkheid genomen en stappen gezet om piraterij tegen te gaan. Sommige partijen willen niet uit zichzelf veranderen, die mogen een handje geholpen worden. Er zijn nieuwe regels nodig en die hoeven echt niet direct inbreuk te maken op de internetvrijheid."
In je boek ben je positief over Europa, dat meer doet dan de V.S. om de media- en entertainmentbusiness te beschermen.
"Ja, en toch vind ik het vreemd dat Europa zo makkelijk toegeeft aan Amerikaanse bedrijven. Frankrijk was vroeger zeer negatief over de invloed van Hollywood, maar van de invloed van Google lijkt niemand wakker te liggen. Europa is wel een markt die meer open staat voor interventie vanuit de overheid. Als je in de V.S. tegen Barnes & Nobles zegt dat ze boeken niet met korting mogen verkopen, start The Tea Party meteen een protestactie. Of het goed is of niet laat ik in het midden, maar in Europa accepteren mensen dat de overheid zich bemoeit met de culturele sector. Liever dit, dan alleen maar commerciële bedrijven die zich er mee bezig houden."
Dit artikel verscheen eerder op de website van Management Team. Robert Levine spreekt zaterdag 15 september om 12.00 uur tijdens Incubate.
http://www.kindamuzik.net/interview/robert-levine/robert-levine-alle-muziek-gratis-weggeven-kan-niet/23175/
Meer Robert Levine op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/robert-levine
Deel dit artikel: