Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
En Anthony Roman is toch al niet zo'n lachebekje. De zanger/bassist/Paul Simon-lookalike is een net te serieuze wereldverbeteraar die, op de vraag waarom de band van alle automerken uitgerekend aan het allersaaiste (Mitsubishi) toestemming heeft gegeven zijn muziek voor een reclamefilmpje te gebruiken, droogkloterig antwoordt: "Wij hebben het merk niet uitgekozen."
Amerikaanse waarden
Normen en waarden dan maar. Het stelen uit de albumtitel slaat namelijk op de favoriete woorden van de Nederlandse minister-president. "Het refereert aan het feit dat Amerika door de regering wordt beroofd van sommige waarden en normen. Wat wij belangrijk en leuk vinden aan Amerika als natie wordt langzaam gecorrumpeerd door de machthebbers. Wij willen zulke waarden representeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vrijheid om het soort muziek, het soort kunst te maken dat je wilt maken, dat je de carrièreroute kan kiezen die je zelf wilt en niet gedwongen wordt om in een fabriek of een of ander kantoor te werken. Als wij van deze band dat kunnen, dan gaan misschien meer jonge mensen in Amerika denken dan ze elk pad kunnen kiezen dat ze willen. De vrijheid om je uit te spreken tegen je regering, of wat het ook is waar je mee zit, is ons recht en onze traditie. Wij denken dat vanwege het wegbezuinigen van het kunstonderwijs op scholen en door de regeringscontrole over de media veel mensen denken dat deze vrijheden niet meer bestaan. Maar wij proberen ze juist te uit te dragen, want zij zijn de essentie van ons land. Zouden die moeten zijn."
"Het gaat er ook om dat je staat voor wat je zegt. Wij doen allemaal interviews en moeten ons vaak verantwoorden voor dingen die we eerder gezegd hebben, zoals 'Waarom zijn jullie politiek?', 'Waar deden jullie dit, waarom deden jullie dat?' Ik denk dat het beantwoorden van die vragen er een onderdeel van is, je moet staan voor wat je zegt. De leiders van ons land kunnen dat niet. Geen enkele overtuiging, en ze veranderen telkens hun standpunten. Alhoewel Bush waarschijnlijk wél denkt dat hij het juiste doet en er in gelooft, hij is toch verward. Maar we praten ook niet specifiek over Bush. We hebben het over alle media en alle mensen die hen runnen en links geen kans geven zich te uiten. Bush heeft waarschijnlijk lang niet zoveel macht als iedereen denkt."
The Clash en Elektronica
Muzikaal neemt Radio 4 met The Stealing of a Nation wat afstand van de punkfunk die te horen was op voorganger Gotham!. De complexere aanpak met meer elektronica geeft in een aantal gevallen een extra dimensie aan de muziek van Radio 4, maar in het algemeen leverde de meer direct aanpak van Gotham! meer pakkende en dansbare nummers op. Stealing of a Nation is regelmatig behoorlijk stroperig.
Toetsenist Gerard Garone over de gekozen aanpak: "We wilden wat nieuwe dingen doen, wat experimenteren met elektronica en melodie en wat minder geschreeuw. We hebben veel naar elektronische en dansmuziek geluisterd, dingen als Basement Jaxx, Juan Atkins, vroege techno en late jaren zeventig dansmuziek als Arthur Russell, die hele Paradise Garage-periode." Roman: "Met Gotham! hadden we de afdeling 'schurend' wel gehad, alhoewel ik denk dat deze plaat nog steeds in de categorie 'punk' valt. Sommige mensen vinden van niet. Typisch is wel dat iedereen in Amerika vindt dat de nieuwe plaat erg Clash is, maar hier in Europa begint iedereen over elektronische muziek. Verwarrend, vind ik, want hoe kan de plaat nou tegelijk als The Clash en als elektronische muziek klinken?"
Radio 4 speelt 15 februari in de Melkweg te Amsterdam.
fotografie: Michael Lavine
http://www.kindamuzik.net/interview/radio-4/radio-4-we-hebben-de-afdeling-schurend-wel-gehad/8612/
Meer Radio 4 op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/radio-4
Deel dit artikel: