Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Muziek als bindmiddel
"Een tot studio omgebouwde hooizolder." Olivier(rechts op de foto)beschrijft zijn paleisje en neemt in één klap alle romantiek weg die de naam van de studio zo sprookjesachtig maakt. Het is niet erg, het draagt juist bij aan de sfeer. "De hooizolder werkt perfect, ik snap die producenten en artiesten niet die in compleet geluiddichte studio's willen werken. Ik wil die achtergrondgeluiden er juist bij hebben en ook de akoestiek van de houten wanden vind ik prachtig." Anderhalf jaar verstopten ze zich één dag per week in de studio om te werken aan Building Steam. Het tweetal bewandelt de platgetreden paden die door het muziekwoud lopen liever niet. Spontaniteit en improvisatie staan voorop en dat komt tot uiting op Building Steam. Alhoewel de liedjes een voor een perfect in elkaar zitten. "Alle nummers zijn spontaan tot stand gekomen: we begonnen met een stukje muziek, of een aantal regels tekst en van daaruit zijn we verder gaan werken aan de structuur, hebben we er iets aan toegevoegd of juist weggehaald."
Olivier is verrast over de positieve reacties die ze tot nu toe hebben gehad. Zeer positieve recensies in Oor en Platomania doen hem bijna versteld staan. "In eerste instantie deden we dit voor onszelf," legt hij uit. "We hadden toen we begonnen een ding gemeen: een grote bewondering voor Spirit of Eden van Talk Talk - dat bracht ons samen en is de reden dat we Oak begonnen zijn." Prachtig natuurlijk hoe een album twee zo verschillende mensen tot elkaar kan brengen - muziek als bindmiddel. Vooral de ruimtelijke benadering die Talk Talk koos voor Spirit of Eden, ruimte voor ruimte, daar moet je lef voor hebben. "Inderdaad," zegt Olivier, "het is moeilijk, maar ik denk dat ons dat voor een deel gelukt is."
Tegenpolen
Alle nummers zijn stapje voor stapje vanuit een geïmproviseerde basis tot stand gekomen, een visie waar het tweetal maar één keer van afweek. Olivier: "Voor 'The Man Who Wasn't There' hebben we alles uit de kast getrokken. We hebben de instrumenten netjes neergezet, de fender rhodes, de stylophone die Hans vaak gebruikt, de drums,..." Olivier is laaiend enthousiast over de samenwerking met drummer Detlev Timm, een collega-technicus in het theater waar hij werkt. "Hij is werkelijk geweldig, die jongen weet elke slag perfect te laten klinken. De manier waarop hij de vellen raakt is fenomenaal! Daarnaast hebben we voor 'The Man Who Wasn't There' een trompettist laten komen en het nummer als echte band gespeeld. De andere nummers zijn gefaseerd opgenomen, behalve 'Building Steam', dat hebben we echt in één keer opgenomen. Dat was het eerste nummer, het begin van anderhalf jaar opnames."
Dat Hans en Olivier elkaars tegenpolen zijn kwam volgens Olivier meer dan eens tot uiting tijdens de opnames. Ruzies? "Nee, dat niet. Natuurlijk waren er meningsverschillen, zeker, maar dat komt doordat we zo verschillend zijn. Hans is een sfeerman, iemand die zeer veel waarde hecht aan stemming. Ik ben meer realist, ik wil dat alles goed in elkaar zit. Soms wist Hans me dagenlang 'lastig te vallen' met iets waarvan ik dacht 'moet dat nu', een miniem detail. Achteraf kom je erachter dat hij gelijk had en dat een detail in sfeer vaak heel bepalend kan zijn. We hebben veel van elkaar geleerd uiteindelijk."
Dat verschil in karakter illustreert zich ook in de teksten. Olivier: "Hans' teksten hoeven niet zozeer altijd even logisch te zijn. Vaak zijn het flarden cryptische tekst of surreële fantasieën. Ik wil de teksten meer als een verhaaltje schrijven, een samenhangend geheel dat ook nog eens rijmt." Voor Olivier zijn de teksten dan ook heel belangrijk. De muziek staat bij hem dan ook in dienst van de teksten, in Hans zijn geval is dat net andersom. De samenwerking biedt enorm veel potentieel voor een opvolger van Building Steam, toch? "Nou ja, daar zijn we in ieder geval niet mee bezig. Het is echt begonnen als project." Maar zeg nooit nooit: "Het zou zomaar kunnen."
Commerciële potentie
Maar hadden we het niet over dé vaderlandse popplaat van 2004? Inderdaad, waarom waren de heren niet genomineerd voor de pasgeboren Nederlandse equivalent van The Mercury Music Prize, de 12 van 3voor12? "Dat zou wel leuk geweest zijn ja," zegt Olivier quasi-nonchalant. "Van de VPRO hebben we nog helemaal niks gehoord. Maar we hebben ook niks aan promotie kunnen doen. The Electric Co. (Oaks platenlabel – JH) is maar een klein label met best veel artiesten die allemaal hun aandacht verdienen. De tijd is beperkt en de financiële middelen al helemaal." Maar The Electric Co. is onderdeel van Universal, pompen zij er geen geld in? "Oh nee, dat moet je niet zo zien. Universal zorgt voor het logistieke gedeelte, dat de plaat in de winkels ligt en dergelijke. We hebben met Universal als artiest verder niks te maken." En een single? 'Break for You' zou toch een prachtige single zijn. "We hebben al een single," lacht hij, "alleen op een vinyl picture disc. Het is 'War/Fair' geworden omdat we vinden dat dat nummer commercieel gezien de meeste potentie heeft." Hij brengt het met een lach, het album barst immers van de potentiële successen die allemaal als single kunnen werken. Zijn er al tourplannen? "Daar hebben we nog niet over nagedacht. Het is ook niet de intentie om te gaan touren. Maar wie weet, als ze ons vragen."
Building Steam is uitgekomen op The Electric Co.
» Lees de recensie
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en win een van de drie vinyl picture discs met daarop de single 'War/Fair'!
http://www.kindamuzik.net/interview/oak/oak-ruimte-voor-ruimte/7107/
Meer Oak op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/oak
Deel dit artikel: