Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
KM: Wat is de grondgedachte of premisse van het project? En vanwaar deze naam?
Neurobit: "Zelf ben ik een fanatiek verzamelaar van industriële en noise muziek uit de jaren '80. Begin jaren '80 begonnen bands als Throbbing Gristle en SPK met het experimenteren met vaak oude en soms primitieve analoge apparatuur. Hierbij zochten zij de extremen op en dreven het analoge synthgeluid naar een soort extreme oervorm. Ik vroeg me op een gegeven moment af hoe deze manier van denken over geluid zou uitwerken voor een oervorm van digitaal geluid. Voor mij is die oervorm te vinden in het geluid uit oude spelcomputers die gebaseerd zijn op 4-bit of 8-bit klanken. Er bestaat al een hele scene genaamd micro-music of chiptune waarbij muziek gemaakt wordt met oude spelcomputers zoals de Nintendo Gameboy en de Commodore 64. Vaak klinkt deze muziek zoals de soundtracks van deze (retro)videogames ook klonken. Snelle, springerige melodieën met veel bliepjes en een hoog tempo. Ik wilde me concentreren op de klank in plaats van op de melodie. Ik wilde met deze klanken doen wat in de jaren '80 met analoge synths gedaan werd, en na verloop van tijd werden de opnames steeds abstracter waardoor ze steeds meer op zichzelf gingen staan. Bij de naam Neurobit slaat bit dan ook op het aantal bits waarin digitaal geluid wordt aangeduid. En neuro als in neurotisch. Ik denk dat wel in de buurt komt van een goede verklaring voor de projectnaam."
KM: Welke releases zijn er al uit van Neurobit en wat komt er nog aan?
Neurobit: "Onder de naam Neurobit heb ik inmiddels al een aantal cd's en vinyls gereleased. Zowel eigen ep's als compilaties. De eerste echte Neurobit EP verscheen op het label Retinascan. In 2009 kwam hier een 8" (!) vinyl bij die speciaal in Nieuw-Zeeland geproduceerd werd van gerecyclede plastic flessen in een gelimiteerde oplage van honderd stuks. Een van de allereerste Neurobit-tracks genaamd 'Rhodos Spawned it All' staat op deze release. In datzelfde jaar bracht het label R.O.N.F., dat gevestigd is op de Canarische Eilanden, een live-opname uit die werd opgenomen in Berlijn tijdens de tweede Neurobittournee. In 2010 verscheen op het bekende Nederlandse label Enfant Terrible, de Kamp Holland-compilatie met daarop een overzicht van Nederlandse elektronica-acts. Als Neurobit werd ik uitgenodigd om voor deze compilatie een track te leveren. Na veel positieve persreacties op deze track, kwam er een opvolger in de vorm van een Neurobit 7" die onlangs op Enfant Terrible verschenen is. Naast deze eigen releases kreeg ik ook de eer om een remix te leveren aan industrialdrone-legende Maurizio Bianchi voor een compilatie waarbij de remixen door de meester zelf geselecteerd werden. Ik zie dit nog steeds als een grote eer dat ik hieraan heb mogen deelnemen. Voor komend jaar staat de tweede 8" in de planning en er zijn ook plannen voor een Neurobit LP waarvan de tracks inmiddels opgenomen zijn."
KM: Wat is de ambitie van Neurobit, ook qua live-spelen?
Neurobit: "Neurobit shows kunnen overal plaatsvinden en ik wil me er dan ook op richten om op zo verschillend mogelijke festivals en locaties te kunnen optreden. Ik heb in het verleden al op verschillende festivals gestaan zoals GOGBOT, E-Pulse en De Affaire in Nijmegen. Vaak stond ik dan als abstracte act tussen IDM, breakcore acts of bands. Voor mij is het een uitdaging om voor verschillende soorten publiek mijn plekje te veroveren. Ik wil ook weer meer shows in het buitenland gaan doen in navolging van eerdere tournees door onder andere Rusland, de Baltische staten, en Scandinavië."
KM: Waar zie jij de ontwikkelingsmogelijkheden van de 8-bitmuziek?
Neurobit: "Neurobit-shows zijn improvisatie-optredens omdat dit voor mij de kern is van het project. Muzikaal gezien zorgt dit ervoor dat ik steeds op zoek ben naar nieuwe effecten en cartridge-software om de klank te kunnen blijven ontwikkelen. De eerste optredens bestonden technisch vaak uit één Gameboy en drie effecten. Tegenwoordig moet ik kijken of ik genoeg plaats heb voor alle apparatuur. De set-up is behoorlijk uitgebreid. Ik probeer ook steeds meer te combineren met andere bronnen zoals klanken uit modernere spelcomputers. Er wordt wereldwijd veel homebrew-software geschreven voor platforms als de Gameboy of de Nintendo DS. Dit zorgt ervoor dat de muziek zich kan blijven ontwikkelen. Ik zie binnen de 8-bit/chiptune-scene wel een tendens dat er steeds meer gebruikt gemaakt wordt van de laptop en VST-plugins voor het maken en live spelen van 8-bitmuziek. Ik vind het jammer dat de scene zich op deze wijze ontwikkelt. Omdat ik enerzijds denk dat de mogelijkheden van het muziek maken op spelcomputers zelf nog lang niet uitgeput zijn. Anderzijds gaat een deel van de charme van de scene verloren, omdat juist het feit dat je met een Gameboy of een Commodore 64 op het podium staat en niet met een laptop, wat maakt dat het een eigen karakter behoudt."
KM: Hoe verhoudt Neurobit zich tot je andere projecten?
Neurobit: "Ik werk op dit moment aan vier projecten. Ik heb op dit moment ook veel boekingen onder Rioteer. Tegenwoordig doe ik als Rioteer ook 8-bit livesets zoals voor kort zelfs nog op Q-Base; een groot dancefestival in Duitsland. Om verwarring te voorkomen staan deze 8-bit liveacts en toekomstige releases vaak aangekondigd als R10T33R. Rioteer producties zijn erg gericht op breakbeats en ritmische structuren; iets meer op de dansvloer gericht, dus ze komen iets minder improviserend tot stand omdat dit technisch onmogelijk zou zijn.”
KM: Welke andere projecten kunnen we in de nabije toekomst nog van je verwachten? Oude en nieuwe?
Neurobit: “Naast Rioteer en Neurobit ben ik op dit moment druk met productiewerk voor de band Meldy Peaches die sinds begin dit jaar de Europese podia weer onveilig maakt. Momenteel werk ik aan de tracks voor de eerste release en zijn we bezig met liveshows. Zo hebben we dit jaar onder andere een Scandinavië-tour en shows als voorprogramma van Wolf Eyes gedaan. De komende tijd ga ik me vooral richten op drie Rioteer 12"-releases die voor komend jaar gepland staan.”
Bovenste foto door Anouk Timmerman
http://www.kindamuzik.net/interview/neurobit/neurobit-pure-elektronische-toekomstmuziek-uit-oude-spelcomputers/20886/
Meer Neurobit op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/neurobit
Deel dit artikel: