Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Toen ik jullie album de eerste keer opzette moest ik er even aan wennen. Om de één of andere reden sloeg de cd bij mij niet direct aan. Daar tegenover staat dat ik na een paar keer luisteren de cd steeds meer ging waarderen en tegenwoordig zit hij bijna dagelijks in de cd-speler van mijn auto. Heb jij hier een verklaring voor?
"Als je als band bezig bent met nummers repeteren en opnemen, sta je heel dicht bij die nummers. Je staat er niet echt meer bij stil hoe ze bij andere mensen overkomen. Nu krijgen we zelfs van vrienden te horen dat ze bij een eerste luisterbeurt van de nieuwe cd ook even moesten slikken. Live hadden ze die nummers wel al gehoord, maar op cd is het blijkbaar toch even wennen. In de studio ben je in optimale omstandigheden bezig, kun je aan alle details werken. Als iets minder goed naar voren komt is dat zo weer rechtgezet. Live is een nummer zo gepasseerd en kun je zelf moeilijk dingen gaan bijschaven eens je begonnen bent. Vooral de zang is heel moeilijk om live ook zo te brengen, Bjorn (de screams) blaast Francis (de melodieuze zang) soms gewoon van het podium! Maar er wordt aan gewerkt. Ook de instrumentale nummers zijn we aan het repeteren om live te kunnen brengen.
Als luisteraar vorm je je een beeld, de eerste keer dat je naar de cd luistert; je pikt er zaken uit die je goed vindt, of minder goed. Na een paar keer luisteren komen er echter andere zaken naar voren, die je de eerste keer misschien niet gehoord had. Pas dan wordt er een geheel gevormd en komt alles goed tot zijn recht. Het is een kwestie van het geheel te overschouwen. Als je afgestoten wordt door de screams of de harde gitaren, is het moeilijk om de melodieuze zang of de rustige muziekstukken objectief te beluisteren. We wilden deze cd niet openen met een hard beukend nummer, zoals veel andere groepen juist wel doen, maar eerder traag opbouwen...
De instrumentale stukjes zijn ook geen cd-vulling of intermezzo's, maar evenwaardige nummers.
We willen zoveel mogelijk variatie in de nummers zelf stoppen, maar ook de cd zo boeiend mogelijk houden."
Persoonlijk vind ik dat jullie daar goed in zijn geslaagd. Komt die variatie doordat de nummers door meerdere bandleden geschreven worden? Is het een group-effort?
"Nee, alle nummers worden geschreven (tekst en muziek) door Francis. Vóór Mindstab speelden we ook al samen, onder een andere naam. Toen ontstonden nummers in de repetitieruimte en kon iedereen ideeën aanbrengen. Dat zat ons niet helemaal lekker, er was te weinig samenhang tussen de nummers die zo ontstonden. Francis en ik waren een bepaalde periode wat aan het prutsen met een drumcomputer en andere digitale elektronica, en daar is Mindstab uiteindelijk ontstaan. Op zijn kamertje prutste Francis nummers in mekaar en die bracht hij mee naar de repetitieruimte. Daar werden de nummers dan door de groep 'behandeld' tot het eindresultaat. Deze manier van werken was voor iedereen redelijk nieuw, maar het leverde wel resultaten op. Ieder bandlid kon toch nog min of meer zijn ding kwijt, maar we kwamen tot een 'solide' geheel: Mindstab. De rest van de groep speelt een stuk 'producer' voor de band. We zijn heel kritisch naar nieuwe nummers. Als we ergens het gevoel hebben dat iets reeds door onszelf of een andere band gedaan is, vliegt het nummer regelrecht in de prullenmand!"
En zo hoort het ook! Er zijn immers al genoeg copy-cats. Daarentegen zijn er ongetwijfeld artiesten of bands waar je gezond respect voor hebt en die misschien ook een inspiratie voor je zijn?
"We hebben nooit rechtstreeks onze ideeën geleend bij andere bands. Door onze manier van werken zijn er echter wel evoluties geweest, waardoor vergelijkingen met andere bands soms voor de hand lagen. In het begin werden we door het gebruik van de twee zangers/stemmen steeds vergeleken met Fear Factory, terwijl daar in de muziek helemaal niets van te merken is. Door het gebruik van een drumcomputer kregen we soms het label industrial opgekleefd... Door veel op te treden met hardcorebands en onze samenwerking met het hardcore label Goodlife werden we soms op de metalcore hoop gegooid.
De laatste tijd zijn we blijkbaar iets tussen 'nu-metal' en 'emo-core'... whatever… We zijn opgegroeid met metal uit de jaren '80 en zijn steeds in dat zwaardere genre blijven hangen... Terwijl we ook luisteren naar uiteenlopende zaken als Gary Numan, Depeche Mode, Squarepusher, Garbage, Foo Fighters, Isis, Placebo, NiN en vele meer... We doen gewoon ons ding, willen ons amuseren, en vinden het soms leuk dat mensen het zo moeilijk hebben om ons ergens te plaatsen!"
Als je de kans zou krijgen om in het voorprogramma van een grote band te spelen (in Europa, of in de VS), welke band zouden jullie dan kiezen en waarom?
"Ieder bandlid zal wel een andere droom hebben. Voor mij zou het voorprogramma van the Deftones een hele eer zijn. Deze band trekt zich ook niets aan van wat de nieuwe tendensen zijn, of probeert ook niet supercommercieel te zijn. Het publiek van de Deftones kan ook wel iets verdragen en is zeer open-minded, en dat is net het publiek waar ook wij willen voor spelen."
Op jullie site staan een aantal concerten in België aangekondigd, maar zijn er ook plannen om in Nederland op te treden?
In het najaar staat er een kleine tour op het programma, met labelgenoten End of April en de nieuwe band Rapid Notion. Het is de bedoeling dat we in een aantal kleine clubs in Nederland, Zwitserland, Belgi" en Frankrijk gaan spelen.
Maar Nederland is helemaal niet zo ver en we gaan in op alle vragen. We willen zoveel mogelijk optreden en promotie maken voor de nieuwe cd. Het Nederlandse clubcircuit is beter gesubsidieerd dan in België, dus we hopen dat we toch een tiental plaatsen op deze tour kunnen doen.
Seamiew is een geschenk uit de hemel voor ons, en we grijpen alle kansen die we krijgen met beide handen."
http://www.kindamuzik.net/interview/mindstab/mindstab-we-zijn-blijkbaar-iets-tussen-nu-metal-en-emo-core/3615/
Meer Mindstab op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/mindstab
Deel dit artikel: