Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
"De titel Coming of Age is een knipoog naar het feit dat ik muzikaal volwassen aan het worden ben. Het album is gevarieerder: ik heb heel bewust geprobeerd de extremen - voor zover die er al zijn, natuurlijk - verder uit elkaar te trekken. Het stilste nummer stiller, het luidste luider. Ik heb ook gekozen voor een soort groepsgeluid, door Nina Babet en Tom Vanstiphout erbij te halen voor de zang."
"Nina is een Britse zangeres die in België woont en eigenlijk gelanceerd is door Ozark Henry. Zodra we de eerste keer samen zongen, klikte het meteen: we vullen elkaar goed aan."
"Maar de titel vat ook het idee van de plaat samen: ik kruip in de huid van verschillende personages die zich in verschillende fases van volwassenwording bevinden en vertel hun verhaal."
Je hebt het afgelopen jaar plots heel veel bekendheid gekregen. Hoe groot was de druk om de verwachtingen in te lossen met de tweede plaat?
"Ik heb nooit druk gevoeld, simpelweg omdat Coming of Age al bijna helemaal af was eind 2006, toen er nog niets gebeurd was en ik in tegendeel het gevoel had dat ik een tandje moest bijsteken. In januari 2007 kwam dan de re-release van het nummer 'You Don't Know' uit van de eerste plaat. Ik wilde eigenlijk vorige zomer het tweede album lanceren. Maar omdat het succes maar bleef duren is dat uitgesteld."
Allebei je albums heb je gemaakt met je eigen label. Waarom kies je niet voor een platenmaatschappij?
"Oorspronkelijk was dat een noodzaak. Er was echt niemand die mijn eerste plaat wilde uitbrengen, dus heb ik alles zelf gedaan. Intussen heb ik gemerkt dat ik eraan gehecht ben geraakt om geen platenmaatschappij boven mij te hebben die zich bemoeit met mijn muziek, met mijn boekje of mijn hoes. Ik hoef me niets aan te trekken van conventies of businessplannen: de muziek blijft primeren."
Je noemt 'The Priest' het sleutelnummer van Coming of Age.
"Ik wilde al heel lang een nummer maken over een oude man die terugblikt op de keuzes die hij heeft gemaakt in zijn leven en dat is 'The Priest' geworden. Het is een lang en verhalend lied: ik wou mijn grens verleggen qua epische proporties. Zo kom je bij dingen uit die je niet in drie minuten kan vertellen. Ik weet dat het nooit op de radio kan komen, maar ik ben er heel trots op. Ik hou van verhalende liedjes die maar blijven doorgaan."
Nu gaan de verhalen over andere mensen, op The Bigger Picture gaan ze over jezelf.
"Ik wilde minder over mezelf vertellen. Dat is zo enggeestig. Dat was mijn vertrekpunt voor de nieuwe plaat: ik wilde in de huid van personages kruipen. Intussen heb ik wel gemerkt dat ik - net omdat het niet over mij ging - een veel persoonlijkere plaat heb gemaakt. Ik heb teruggegrepen naar thema's waar ik zelf iets bij voel. Het zijn heel gedetailleerde verhalen geworden, met de leeftijd van de personages, de locatie erbij."
"Net door al die details te spuien en een specifiek verhaal te vertellen, wordt het universeel. Anders blijf je hol en vaag. Toch heb ik wel persoonlijke noten toegevoegd: ik wilde bijvoorbeeld niet dat 'The Herald of Free Enterprise' een krantenknipsel op muziek werd. In de laatste strofe leg ik de link met mezelf, die als kleine jongen dat zinkende schip op de televisie zag. Als kind neem je dat zwart-wit en abstract op."
"Ik word er vind ik beter in om de balans te vinden tussen tekstuele reikwijdte en popsongs. Ik probeer de twee te verzoenen: wat op het eerste gezicht een nummer is dat je kunt meefluiten heeft beter bekeken ook inhoud. Ik ga verder in de traditie van de Amerikaanse vertellers van de jaren zeventig als Bob Dylan, Neil Young en Bruce Springsteen."
Vlaanderen ligt intussen aan je voeten. Lonkt het buitenland?
"Het buitenland begint voor mij in Nederland. Het klinkt misschien saai, maar het is gewoon de eerste stap. The Bigger Picture is ook in Nederland uit en begint nu echt te lopen. Ik heb het komende halfjaar ook meer concerten gepland in Nederland dan in België, onder meer omdat ik een tournee meedoe met Racoon. Coming of Age komt voorlopig alleen in de Benelux uit. Het zou natuurlijk super zijn als ik de hele wereld kan zien met mijn muziek. Maar daar staan we nog ver van verwijderd…"
Foto Milow door Wim van de Genachte
http://www.kindamuzik.net/interview/milow/milow-de-vlaams-amerikaanse-verteller/16599/
Meer Milow op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/milow
Deel dit artikel: