Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
La Increíble Aventura, de vijfde Migala-plaat, luidde voor de Madrilenen een compleet nieuwe start in. Na hun succesplaat Arde (2000) zakte Migala weg in een diepe crisis en leek de groep het spoor even bijster. Restos de un Incendio (2002) was immers nauwelijks meer dan een ternauwernood verantwoorde recyclage van oud materiaal. Gelukkig zorgden enkele interne wissels alsnog voor de ommekeer. Zanger/gitarist Abel Hernández: "Als groep hebben we na Arde enkele moeilijke beslissingen moeten nemen. Ook naar de toekomst toe zag alles er heel vaag uit. 'Doen we wat van ons verwacht wordt of doen we gewoon wat wij denken dat het beste is voor Migala als groep?'. Uiteindelijk hebben we die fase ook overwonnen en zie, we zijn er met z'n allen een stuk sterker uitgekomen."
Met La Increíble Aventura in het vizier wisselden enkele 'oude' bandleden onderling van instrument en zag Migala zich versterkt met de Schotse bassist Kieran Stephen en gitarist Nacho Vegas van Manta Ray. "We zijn aan de opnames begonnen met de instelling alsof het onze eerste plaat was en zijn al bij al vrij impulsief te werk gegaan. Beschouw het als een symbiose van wat we de laatste jaren persoonlijk meegemaakt hebben", aldus Hernández.
Het is inderdaad Migala's meest intense en beklijvende werkstuk tot op heden geworden. Expressief, rauw en gelaagd, waarbij de Madrilenen met opvallend gemak een groot scala aan geluiden absorbeert. Hun abstracte songs komen regelrecht uit de buik en richten de blik intuïtief op de toekomst. "We hebben al reacties gekregen dat het album vrij donker klinkt, hoewel er evengoed ook luchtiger songs op de plaat staan. Ik vind ze erg evenwichtig en bovenal optimistisch van aard."
Hoe uiteenlopend de meningen van de critici ook mogen zijn, niemand kan er omheen dat het overwegend instrumentale La Increíble Aventura een erg filmisch karakter heeft meegekregen. Veel, om niet te zeggen alles daaromtent, heeft te maken met het inlijven van regisseur Nacho R. Piedra. Die voorzag de nummers immers van erg knappe kortfilms (terug te vinden op de dvd) en nam ze mee op sleeptouw naar een imaginaire wereld waar muziek en beeld in harmonie vallen en elkaar versterken. Abel Hernández geeft tekst en uitleg: "Het was bewust onze opzet dat de mensen beeld en geluid meteen zouden relateren. De beelden zijn echter vrij suggestief, zodat iedereen er z'n eigen verhaal rond kan creëren. Het is goed dat er ruimte blijft voor interpretatie. Bij sommige dingen moet er nu eenmaal niet te veel uitleg gegeven worden. Ik zei het ook al tegen de journalisten die je voorgingen: de film die zich afspeelt in mijn droom kan er volledig anders uitzien dan de beelden die jij je in die van jou voor de geest haalt. Er zit evenmin een algemeen verhaal of concept achter. Binnen twee jaar verzin je misschien zelfs totaal andere dromen bij een bepaald beeld."
Belangrijke inspiratiebron voor Migala was de tijger die door de Britse dichter en mysticus William Blake werd opgevoerd in z'n liedcyclus 'Songs of Experience'. Het roofdier is tevens terug te vinden op de hoes van La Increíble Aventura en ook in de song 'El Tigre que Hay en Ti' ('de tijger die in je zit' - DC). Hernández: "We wilden gewoon iets meer natuurlijks. Op de dvd gaan we elkaar bijvoorbeeld met tijgermaskers te lijf, weliswaar met een knipoog. Denk aan de jungle, of de natuur. Net als iedereen voelen ook wij ons sterk verbonden met de natuur. Zee, water, vuur, lucht ... het zijn elementen die vaak terugkomen in de beelden. Het gebeurt overigens niet zelden dat we ons lot in handen leggen van het toeval, dus al te veel moet er ook niet over nagedacht worden."
Dat Migala er tenslotte inderdaad een gezond gevoel voor humor op nahoudt, kan afgeleid worden uit de symbolische lofzang aan het adres van Mathias Rust, in slotsong 'Lecciones de Vuelo con Mathias Rust' ('vlieglessen met Mathias Rust' - DC). De zanger/gitarist bevestigt: "Ach, het is niet zo dat we hem als een soort held zien, of zo. Oorspronkelijk zou dat nummer 'Song in Four Parts' heten, tot er iemand de link legde met de befaamde vlieglessen van die onfortuinlijke Duitser. We wilden ons net als hij evenmin blindstaren op bepaalde veiligheidssignalen en onszelf dus in geen geval beperkingen opleggen. Maar het blijft natuurlijk bijzonder frappant dat iemand met zo'n onbenullig vliegtuigje zo'n gigantische stunt kan uithalen."
http://www.kindamuzik.net/interview/migala/de-surrealistische-droomwereld-van-migala/7445/
Meer Migala op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/migala
Deel dit artikel: