Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Een paar jaar geleden verruilde Pritchard het grijze Engeland voor het zonnige Australië. Die Britse guurheid, daar lijkt hij een beetje naar terug te verlangen, want op de eerste koude dag na de zomer verkiest hij het terras boven de bar van een bageletablissement aan de Amsterdamse Kinkerstraat. Al bibberend steekt hij van wal over de geringe invloed van zijn nieuwe leefomgeving op zijn muziek.
Grijze luchten versus zon, zee en palmbomen
"Toen ik voor het eerst na mijn verhuizing materiaal opstuurde naar Danny Breaks (eigenaar van het label Alphabet Zoo, KM) was hij verbaasd over het sombere karakter van de muziek. "Heb je het daar niet naar je zin?" vroeg hij me toen. Dat is niet het geval. Ik word zeker vrolijk van mooi weer, maar als ik in de studio zit vergeet ik alles wat zich daarbuiten afspeelt."
"Bovendien denk ik dat al die jaren in Engeland me gevormd hebben. Ik ben geen nationalist, maar UK Garage, 2-step, jungle, drum 'n' bass, dubstep, UK funky en broken beat zijn de afgelopen decennia allemaal in Engeland ontstaan; dat is een hele goeie score. Daarnaast blijft de muziek waardoor ik tussen mijn vijftiende en twintigste levensjaar ben overdonderd voor de rest van mijn leven bij me. Dat is in mijn geval hiphop, Detroit techno en de house uit Chicago en New York."
"Al die invloeden hebben geleid tot grote muzikale verschillen tussen mijn producties. Ik had daarom het idee dat ik – om verwarring te voorkomen – verschillende alter ego's moest gebruiken. Toch denk ik eerlijk gezegd dat ik nu zo ver ben dat mensen doorhebben dat ik verschillende dingen doe en dat het niet meer nodig is om nieuwe namen te verzinnen."
Harmonic 33/313
Een veelheid aan aliassen schept behalve duidelijkheid soms ook verwarring. Pritchards nieuwste project, Harmonic 313, werd namelijk voorafgegaan door werk onder de naam Harmonic 33. "Dat was in eerste instantie een project waarbinnen Dave Brinkworth en ik instrumentale hiphop maakten. Ons idee was om de beats zoals die gemaakt werden door hiphopproducers als Pete Rock, DJ Spinna en DJ Premier een melodieuze injectie te geven; om ze muzikaler te maken als het ware. Daarbij wilden we koste wat het kost voorkomen dat de originele rauwe hiphopsfeer verloren zou gaan."
"Op Harmonic 33s tweede album, Music for Film, Television and Radio, Vol. 1, hebben we iets totaal anders gedaan. Onze inspiratiebron was de library music uit de jaren zestig. We hebben alles zelf ingespeeld. Er is geen sample aan te pas gekomen. Hoewel ik zelf geen ster ben achter het drumstel, heb ik het slagwerk helemaal voor eigen rekening genomen. De zwakke momenten heb ik achteraf gewoon weggepoetst, haha."
"Toen ik de afgelopen jaren solo aan de slag ging met meer op Detroit techno geïnspireerde hiphop, besloot ik dat uit te brengen onder de naam Harmonic 313. 313 is het begin van ieder telefoonnummer in Detroit, vandaar. Omdat de nadruk op When Machines Exceed Human Intelligence nogal op de bas ligt, zeiden sommige mensen: "Nu is Mark de weg kwijt, want hij maakt dubstep." Dat is irritant, want ik maak geen dubstep. Niet iedereen hoeft alles wat ik maak mooi te vinden, maar ik word wel eens moe van mensen die vragen of ik niet weer precies hetzelfde kan gaan doen als jaren geleden."
Warp 20
Op When Machines Exceed Human Intelligence mag Pritchard dan enigszins modieus uit de hoek komen, op de laatste release van zijn hand grijpt hij op geheel eigenzinnige wijze terug naar een Warpklassieker van formaat. "Warp vroeg me voor de jubileumrelease Warp 20 (Recreated) een nummer uit te kiezen en dat vervolgens te coveren, iets wat ik nooit eerder had gedaan. Ik koos voor '3/4 Heart', van Black Dog Productions, afkomstig van Bytes, mijn favoriete album op Warp."
"Op zeker moment brak het zweet me natuurlijk uit. Hoe kon ik in godsnaam tegen het origineel opboksen? Gelukkig kon ik dat deel van mijn gedachten uitschakelen, zodat ik aan mijn klus kon beginnen. Omdat ik altijd heb gevonden dat de muziek van The Black Dog een middeleeuwse sfeer uitademt, besloot ik gebruik te maken van een klokkenspel, een fluit en een clarinet. Daarnaast heb ik op dat nummer voor het eerst van mijn leven een melodica bespeeld."
Druk druk druk
Na al dat geblaas heeft Pritchard de smaak te pakken en neemt hij de live-instrumenten binnenkort weer ter hand: hij werkt met Dave Brinkworth aan nieuw Harmonic 33-materiaal. Maar dat gebeurt tussen de bedrijven door: "Er komt sowieso een nieuw album, maar ik weet nu al dat we die deadline volgend jaar niet gaan halen!"
http://www.kindamuzik.net/interview/mark-pritchard/interview-mark-pritchard-harmonic-313/19217/
Meer Mark Pritchard op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/mark-pritchard
Deel dit artikel: