Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Met zijn ingenieuze artpopnummers maakte Gorilla Manor van Local Natives uit Los Angeles in één klap een gevestigde naam. Het album werd goed ontvangen door de pers en de band stond op veel internationale festivals, waaronder ook Lowlands. "Het is nog maar drie jaar geleden, maar het voelt als veel langer", begint Frazier. "We kijken goed terug op de eerste plaat, want het heeft geweldige dingen voor ons gedaan. Veel meer dan we hadden verwacht en we zijn hier dan ook erg trots op." Een succesvolle plaat maken betekent natuurlijk veel toeren, waarbij je als bandleden 24 uur op elkaars lip zit. "Het is een intensief proces dat erg lang duurt, maar je leert zeker iets over elkaar, zoals wat je wel en niet met elkaar uit kunt halen. Je wordt als het ware een soort broers van elkaar en ik ben blij dat wij er met zijn vieren sterker uitgekomen."
Vertrek van Andy Hamm
Met zijn vieren, want in april 2011 werd bekend dat de groep afscheid nam van bassist Andy Hamm, omdat de karakters teveel botsten. "Met het toeren groei je naar elkaar toe of groei je juist uit elkaar", legt Frazier uit. "'Wij als band en Andy (Hamm) voeren een verschillende koers. We voelden dat hij een andere kant uit groeide, waardoor het simpelweg niet meer werkte. Het was een moeilijke beslissing, maar het was nodig voor de band." Of ze nog wel eens samen rondhangen? Lachend: "Helaas niet."
Door met vier in plaats van vijf man te gaan spelen veranderde ook het schrijfproces en besloten de bandleden meer te experimenteren. "We werden meer uit onze comfort zone gedrukt, omdat we niet nog eens hetzelfde album wilden maken", vertelt Frazier. "Na Andy's vertrek probeerden we nieuwe dingen uit en experimenteerden we met elektronische geluiden. Dingen waaraan we drie jaar geleden niet eens konden denken, zijn hierdoor nu op de plaat gekomen. Zo hebben we elektronische drums gebruikt en bestaat niet meer iedere tekstregel uit meerstemmige harmonieën."
Hummingbird
Het resultaat heet Hummingbird, oftewel kolibrie. Deze kleinste vogel van de wereld staat symbool voor kwetsbaarheid, iets wat de bandleden door alles wat er gebeurd is enorm hebben ervaren. De plaat heeft ook een symbolische voorkant, waarop Kelcey Rice gevaarlijk ligt de balanceren op de rand van een gebouw, hun oefenruimte in L.A. Frazier: "Het is een interpretatie van hoe wij ons de afgelopen jaren voelden en hoe we probeerden om door te gaan in deze krankzinnige tijden, terwijl we er tegelijkertijd erg moe van werden. Kelcey had erg veel plezier op het podium, maar zat daarnaast ook met zijn nare thuissituatie. Wij vonden dat hij het gevoel van de plaat het beste samenvat."
Het nieuwe album kan hierdoor dan ook gerust een emotionelere plaat genoemd worden, met teksten als "Every night I'll ask myself / Am I giving enough?" ('Colombia'). ''Tijdens Gorilla Manor bevonden we ons ook gewoon in een heel andere tijd. Hummingbird is misschien minder vrolijk, want hij is veel meer emotioneel geladen vanwege alle ups en downs van de band. Terwijl je tijdens de tour alleen maar geweldige dingen meemaakt, kom je thuis en word je geconfronteerd met allemaal verschrikkelijke zaken, zoals het overlijden van Kelcey's moeder."
The National
De plaat werd opgenomen met als producer Aaron Dessner van The National, een groep die ook niet bekend staat om zijn vrolijke repertoire. Het idee om met Dessner samen te werken ontstond toen Local Natives eind 2011 met The National op tour waren door Amerika. De band was bijna klaar met het schrijven aan Hummingbird en zocht naar een producer. Bij wijze van grap kwam Dessner met het idee dat hij de plaat wel eens kon produceren.
De grap bleek in bijzonder goede aarde te vallen, want na een loze speurtocht naar producers besloot de band toch maar eens contact met Dessner op te nemen. "We hebben hem opgebeld met de vraag of hij de plaat zou willen produceren, wat hij direct een geweldig plan vond", vertelt Frazier. Uiteindelijk bleven de bandleden maar liefst drie maanden bij Dessner in Brooklyn wonen om Hummingbird op te nemen. "Aaron heeft dezelfde mindset als wij en het klikte gewoon goed. Hij is een total wiz in de studio. Als we ergens niet uitkwamen zei hij: 'we gaan gewoon wat experimenteren in de studio en dan komt er vanzelf iets goeds uit.' Hij gaf ons het gevoel dat we nieuwe dingen moesten uitproberen."
Hoe deze samenwerking van Local Natives en Aaron Dessner van The National klinkt, valt te beluisteren op Hummingbird, waarvan 'Breakers' de eerste single is. Bekijk hieronder de door regisseur Jaffe Zinn gemaakte clip, die door Frazier wordt beschreven als een "dreamy video met een sfeer die goed past bij het nummer."
Bovenste foto door Bryan Sheffield
http://www.kindamuzik.net/interview/local-natives/de-ups-en-downs-van-local-natives/23625/
Meer Local Natives op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/local-natives
Deel dit artikel: