Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
In een bloedheet bovenzaaltje van Paradiso zet de 24-jarige Jacob Otten zijn mutsje nog eens recht op zijn hoofd. Vanachter zijn keyboard kijkt de Amsterdammer zwetend en glimlachend de zaal in. Otten is vanavond Kid Sublime. En dit is zijn moment. Na twee jaar beats verzamelen, negen maanden in de studio met verschillende zangers en zangeressen en weken oefenen met zijn nieuwe band Afrokosmetics moet het vanavond gebeuren. Kid Sublime presenteert Basement Soul, het indrukwekkende debuutalbum van de talentvolle en hyperactieve Amsterdammer.
Het album waarop soulfulle broken beats vrolijk tikkertje spelen met soepele boogie en stoere hiphop-ritmes. Waarop geweldig gezongen wordt. En waarop je beslist wilt dansen. Het is zo'n plaat die je keer op keer opzet. Waarvan vrienden tegen je zeggen: “Wat heb je opstaan? Lekker man!”
Op het podium is de van oorsprong Nigeriaanse zangeres Yinka met haar soepele stem en dito lijf absoluut de blikvanger. Maar ook de jonge Amsterdamse rapster Melodee, soulzanger U-Gene en de lijzige rapper Cee-Major blijven moeiteloos overeind. Alle vier zijn ze te horen op Basement Soul. Maar er ontbreken vanavond ook een paar stemmen, waaronder die van Nicky Guiland uit New York en gouden keeltje Alma Horton.
"De nummers waarop Nicky en Alma zingen spelen we dan ook niet”, vertelde Jacob Otten een paar dagen eerder aan Kindamuzik, tijdens een dag vol interviews. “Tuurlijk, dat is jammer”, beaamt hij. “Maar ook een bewuste keuze. Ik wilde veel verschillende stemmen. En niet iedereen kan mee op tour. Basement Soul zie ik als mijn visitekaartje. Het moest echt een showcase worden die laat horen wat ik allemaal kan. Hoe ik zangers en zangeressen kan laten klinken.”
Otten noemt Alma Horton als voorbeeld hoe het mis kan gaan. “Zij heeft echt een fenomenale stem, maar ze wordt zo vaak fout geproduceerd. Alleen op de dingen die ze samen met 4 Hero en King Britt deed, komt Alma’s stem goed uit de verf.” Als fanatiek platenverzamelaar wist Otten precies wat hij wilde met de uit Philadelphia afkomstige zangeres. “Het ging mij om die R&B-sound van eind jaren zeventig. Ik wilde echt die Gwen McRae-vibe bij haar naar boven halen.”
Hij mag pas 24 zijn, je hoeft Otten weinig te vertellen over jaren zeventig soul of oldschool-hiphop. Op zoek naar samples en inspiratie struint Otten wekelijks platenwinkels en rommelmarkten af. Op zijn veertiende begon hij al met plaatjes draaien en scratchen. Uiteindelijk schopt hij het tot de vaste dj van Zuco 103, toert de wereld rond en heeft tegenwoordig een vaste avond in de hippe Amsterdamse club Bitterzoet.
Op de intro van Basement Soul is een acht jaar oud interviewfragment te horen met Murth The Manoscript, waarop Sublime verzucht niet te weten hoe ‘die spullen’ (samplers en keyboards) werken, en dat hij dus niet zelf produceert. Grappig, als je weet dat Sublime inmiddels een dozijn singles en bootlegs op zijn naam heeft staan. Twee jaar geleden bracht hij samen met de Amsterdamse dj’s Steven de Peven en Aardvarck als Rednose Distrikt zelfs een album uit: het goed ontvangen Iller dan Je Ouders. Maar met Rednose wil Otten niks meer te maken hebben. “Het ging op het laatst meer om de wijven dan om de muziek. Daar had ik geen zin in.”
Down met die beat
In tegenstelling tot andere producers, die gewoon een bandje opsturen en dat vervolgens met zang retour krijgen, heeft Otten daadwerkelijk met iedereen in de studio gezeten. "Behalve Nicky dan", geeft hij toe. "Maar ik heb dat nummer wel speciaal voor haar gemaakt. Twee dagen later al kreeg ik een telefoontje: Nicky is down met die beat. Waarna ze een heel persoonlijk nummer voor me schreef. "Waarom ze dat deed? Man, muziek maken is gewoon seks. Echt waar. Tijdens het maken van muziek word je verliefd op elkaar. Je moet jezelf overgeven aan iemand. Tenslotte ben je toch urenlang met elkaar bezig. Samen creëer je iets. Na een goede sessie ken je elkaar ook gelijk."
Otten leerde een hoop van die intieme ontmoetingen in de studio. Bijvoorbeeld om niet halverwege een opname de hielen te lichten om eten te halen bij de Thaise snackbar. "Kom ik een half uurtje later terug, heeft Alma ineens een koortje over de track gezet. Pffffff."
Ultramagnetic
Technisch is hij inmiddels ook een stuk gegroeid, vindt Otten zelf. "Toen ik aan het album begon kon ik niet eens met Logic (studiosoftware, RP) werken. Soms zat ik urenlang te pielen met een kickdrum. Dan begreep ik niet waarom 'ie zo ruk klonk. Ik heb echt veel moeten experimenteren voor het juiste geluid."
Dat geluid moet zwart zijn. Sublime is typisch zo'n geval van ‘geboren in een verkeerd verf lichaam’. Hij noemt hiphop-artiesten op alsof het plakplaatjes zijn die je kunt verzamelen, brengt in het najaar een instrumentale hiphop-versie van zijn album uit en doorspekt z’n zinnen met street slang als ‘dope’, ‘oldschool’ en ‘vet’.
Toch wist de in Naarden geboren Otten lange tijd niet eens hoe negers er uit zagen. Hij kende ze alleen van de platenhoes van Duke Ellington die bij zijn ouders in de kast stond. "Pas op mijn tiende kwam ik zwarte mensen tegenop straat", herinnert hij zich. "Ik zat in Naarden op een katholieke school met tweeduizend mensen. Een daarvan was zwart. En hij praatte met een rollende r, ha ha!"
Toch is Amsterdam een gezonde hiphop-stad, vindt Otten. Als je van hiphop houdt, moet je hier zijn. Hier kun je tenminste blowen zonder bang te zijn opgepakt worden. In de States moeten ze hun wiet verstoppen in hun sok, ha ha!"
http://www.kindamuzik.net/interview/kid-sublime/kid-sublime-brother-trapped-in-a-white-body/9777/
Meer Kid Sublime op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/kid-sublime
Deel dit artikel: