Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Kashmir trad de afgelopen maand al 22 maal op. De tourbus kwam via Scandinavië en Duitsland in Nederland terecht. Een zware maand, maar voor mij zitten geen uitgeputte, verveelde muzikanten. Drummer Asger Techau en de Zweedse toetsenist/gitarist Henrik Lindstrand (de enige niet-Deen in de band, kwam erbij na The Good Life) zien er gezond en gemotiveerd uit. Ze hebben net gegeten bij een Frans restaurant in de buurt, zanger/gitarist Kasper Eistrup en bassist Mads Tunebjerg zijn er nog aan het natafelen.
Wie Kashmir niet kent en Zitilites in de schappen van platenboer ziet liggen zal waarschijnlijk denken aan een duistere band, misschien zelfs gothic. De schimmige, opgemaakte persoon op de cover is zanger Kasper Eistrup, die met zijn hoofd in de wolken boven een woest, kaal landschap hangt. Een moeilijk uitspreekbare titel (Zitilites) maakt de verwarring compleet. Drummer Asger Techau: "De oorspronkelijke titel van het album was Faces Slightly Altered, omdat we na het vorige album een nieuw gezicht aan de band wilden geven. Vandaar ook de cover. Uiteindelijk besloten we het Zitilites te noemen, omdat het leven in de stad onze muziek sterk beïnvloedt. Daarnaast heeft de naam een grotere eye-catching factor."
En dan is een belangrijk thema voor de band meteen gevallen: vernieuwing. In Denemarken werden ze na The Good Life megasterren. Ze wonnen zes Deense awards voor het album en stonden bovenaan in de albumlijsten. Totale verkoop: 100.000 stuks. Het kon niet op. Na twee jaar toeren waren de bandleden het oude materiaal zat en wilden ze een nieuwe, muzikale stap vooruit doen. Dat proces is helemaal te zien in de documentaire Rocket Brothers die volgende maand in Denemarken in première gaat. Filmmaker Kasper Torsting volgde de band vier jaar lang om te kijken hoe ze met de hooggespannen verwachtingen na The Good Life omgingen en hoe er een nieuw Zitilites-geluid werd gecreëerd. De druk van platenmaatschappijen, pers en publiek om met een goede opvolger te komen was immens. Het nummer Surfing the Warm Industry van de nieuwste cd gaat daar ook over. "We wilden afstand nemen van The Good Life, dat meer mainstream is, een rockalbum," zo vertelt Henrik Lindstrand. "We hebben een eigen studio in Kopenhagen gekocht om in alle rust te werken aan nieuwe muziek. Het voordeel van een eigen studio is dat er geen tijdslimiet is je dus kunt improviseren en creatief zijn wanneer je wilt." En hoe is dat nieuwe geluid dan volgens de band? Asger Techau: "De nummers zijn zo simpel mogelijk opgenomen, met minimale instrumentatie. Zo blijft er de essentie over: de tekst en de songs. Een song als 'In the Sand' is helemaal uitgekleed. Ook nieuw is de rust die sommige nummers uitademen."
En dan het eeuwige euvel van de muziekjournalistiek: het in hokjes en genres plaatsen van bands. Vaak onvermijdelijk, omdat je de lezer een referentiekader wilt aanbieden om eens een onbekende band te gaan beluisteren. Maar voor de bands in kwestie vaak vervelend. De namen Radiohead (vöör Kid A) en in mindere mate Coldplay zullen Kashmir wel altijd blijven achtervolgen. "We zijn de vergelijking met die twee bands beu," zegt Henrik Lindstrand. "Toegegeven, er zijn wel overeenkomsten: zij zijn ook blanke West-Europeanen die hun muzikale horizon steeds proberen te verbreden. Maar onze muzikale invloeden liggen ergens anders." Asger Techau vult hem aan: "We luisteren veel meer naar Elliott Smith, Flaming Lips en Neil Young, muziek met roots."
Kashmir komt graag in Nederland. Het is al de derde keer dat Kashmir naar Nederland komt sinds de release van Zitilites. In de zomer waren de Denen te zien op het Music In My Head-festival in Den Haag en op het Zinin-festival in Utrecht. Lindstrand en Techau hebben goede herinneringen aan de optredens die ze in Nederland gaven: "Het publiek staat heel erg open voor nieuwe muziek. Ze gaan zomaar naar een concert om een onbekende band te proberen. In Denemarken is het publiek veel gereserveerder als het om nieuwe bands gaat."
Maar vinden ze het dan niet erg om hier in kleine zalen te spelen, terwijl ze in Denemarken geregeld voor 3000 man staan? Asger Techau vindt het een goede combinatie, de roem in Denemarken en de relatieve onbekendheid in het buitenland. "In Denemarken is het natuurlijk veel makkelijker. Maar in kleine zalen spelen in het buitenland houdt ons scherp. Elke avond weer moet je proberen het publiek te veroveren. Het herinnert ons aan vroeger dagen in Denemarken, toen we nog niet zo bekend waren. Toen werden we bekend door mond-op-mond-reclame. Dat proberen we hier ook te bereiken. In kleine zalen kan je door de kleine afstand ook veel beter met het publiek communiceren."
Als ik de bandruimte verlaat komt zanger/gitarist Kasper Eistrup binnenlopen. Met flinke baard en pet lijkt hij zo uit Grandaddy weggelopen. Beneden is het voorprogramma Blackstrap uit Stockholm inmiddels begonnen. De vijf jonge Zweden maken puntige uptempo indierock. Maar Kashmir zal deze avond de show stelen. Na opkomst maant voorman Kasper Eistrup het publiek dichterbij te komen om vervolgens een optreden te geven dat zonder problemen het niveau van de albums haalt. Eistrups zang is feilloos: lage en hoge noten kan hij met gemak aan zonder zijn stem te forceren. De muziek is groots, meeslepend en foutloos. Experimenten worden niet geschuwd: onder andere 'Rocket Brothers' eindigt in een psychedelische jamsessie.
Tivoli De Helling is geen grote zaal, maar dat drukt Kashmirs speelplezier zeker niet. De zaal is niet eens geheel vol maar het publiek verandert gaandeweg het concert in een enthousiaste massa. Als Eistrup voor de zoveelste keer aankondigt dat het volgende nummer over een vrouw gaat, barst de zaal in lachen uit. Wat verder opvalt is dat een vrij grote groep mensen vooraan de teksten van begin tot eind kennen. Na een toegift van drie nummers neemt de band met een buiging afscheid. "You were a great audience," klonk het meermalen deze avond, en nu weer.
Zitilites is in Denemarken alweer een groot succes, de plaat kwam op nummer 1 binnen in albumlijsten en is inmiddels platina. Een groot verschil met andere landen. Maar als de band zulke concerten geeft dan zal de schare fans gestaag toenemen. En dat is waarom Kashmir hier is: zieltjes winnen, elke avond weer.
http://www.kindamuzik.net/interview/kashmir/kashmir-elke-avond-zieltjes-winnen/4658/
Meer Kashmir op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/kashmir
Deel dit artikel: