Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
"Het is een heel andere plaat dan de vorige cd's. Een nieuwe producer, een nieuwe studio en een nieuwe manier van nummers schrijven. We wilden gewoon een nieuw geluid dat toch dicht bij onszelf ligt. Het was niet echt verrassend geweest als we weer met die typische Oost-Europese punkrock aan waren gekomen. Dat hebben we op de vorige vier albums gedaan en het was tijd voor wat nieuws. Dus we zijn aan het werk gegaan met wat ballads, wat meer beats. Sommige fans zullen we plezierig verrassen en anderen niet, maar we wilden gewoon goede muziek maken en ik denk dat we daarin geslaagd zijn."
Daar gaat het uiteindelijk om voor Kaizers Orchestra, benadrukt de zanger. "Het zijn vooral muzikale teksten, heel ritmisch en melodieus. Ik focus me bij het schrijven op de muziek en de teksten moeten daar dan maar in passen. Eigenlijk zijn de onderwerpen van de liedjes dezelfde als op de vorige albums. Ze gaan over de schaduwzijde van het leven. Vaak zijn het wel realistische verhalen, maar er komt een moment in elk nummer waar fictie de overhand krijgt en de tekst een surrealistisch tintje krijgt. De grote thema's van het leven zoals liefde en haat, God en de duivel, hemel en hel, oorlog, familie en vriendschap, die komen allemaal voorbij."
Berlijn
Maskineri is opgenomen in Berlijn, in plaats van het Noorse Bergen. Ook hadden de mannen een nieuwe producer, en niet de minste. Mark Howard heeft eerder ook de productie van Tom Waits en R.E.M. op zich genomen. Zijn werkwijze heeft veel invloed gehad op het nieuwe geluid van Kaizers Orchestra en de band heeft veel van hem geleerd.
Ottesen heeft goede ervaringen met het opnemen in een studio buiten Noorwegen. Hij denkt dat die nieuwe omgeving zeker heeft bijgedragen aan de vernieuwingen op het album.
"Het was een betere studio dan die in Noorwegen", bekent de zanger. "We zijn een maand lang van elf tot twee uur in de nacht aan het werk geweest. Dat was erg intens. De aanpak van de producer was heel anders. We hebben voor elk nummer eerst naar het geluid toegewerkt dat we wilden bereiken voordat we het opnamen. Vroeger deden we dat in een latere fase, achter de mixtafel. Zoals we nu hebben gewerkt, hadden we veel meer invloed op de sfeer van de nummers. Dat werkt erg fijn. Het is zo meer ons geluid, in plaats van dat van de producer."
Vrijheid
Die laatste uitspraak komt gezien het vernieuwende en afwijkende gehalte van Maskineri misschien als een verrassing, maar niet voor Ottesen. "Een band moet zich constant blijven ontwikkelen. Je kunt niet steeds hetzelfde blijven doen. We zijn nog altijd dezelfde band, maar nieuwe dingen uitproberen geeft ons meer vrijheid.
Dat is ook een reden geweest waarom we niet gekozen hebben voor een conceptalbum, zoals we de vorige platen hebben opgebouwd. Het zijn nu aparte verhalen in plaats van één verhaal dat als een rode draad door de cd loopt. Op die manier gaat het ook veel meer om de muziek dan om de teksten."
Verandering lijkt dan ook de enige constante in de ontwikkeling van Kaizers Orchestra. Maskineri is slechts een halte in die ontwikkeling en Ottesen geeft absoluut geen garanties voor de toekomst. Over toekomstplannen wil hij weinig los laten. "We hebben wel een paar interessante dingen ontdekt die we misschien op volgende albums verder gaan onderzoeken. Maar wat dat gaat opleveren weten we nog niet precies en dat moet ook een verrassing blijven."
Foto boven: Paal Audestad
http://www.kindamuzik.net/interview/kaizers-orchestra/kaizers-orchestra-gooit-het-roer-om-voorlopig/16837/
Meer Kaizers Orchestra op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/kaizers-orchestra
Deel dit artikel: