Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Parow vaart mee op een golf van Zuid-Afrikaanse hiphop die Europa overspoelt en begin dit jaar werd ingezet door de formatie Die Antwoord. "Ik was aanvankelijk ook lid van die groep, maar besloot uiteindelijk toch solo te gaan. Als je met een crew bent, ben je toch minder vrij." Beide groepen komen voort uit dezelfde Zuid-Afrikaanse subcultuur Zef. "Ik vind het altijd erg moeilijk om uit te leggen wat dat precies is. Laatst deed ik een interview in Amsterdam en toen voer er een boot voorbij met voorin een hele dikke vrouw met een witte huid en vetrollen. Ze zat daar rokend en drinkend, dat is heel erg Zef. Veel mensen vinden het belangrijk om Gucci te dragen en te doen alsof ze rijk zijn; Zef is daar het tegenovergestelde van."
Hij wil gelijk wat veronderstellingen rechtzetten. "Het lijkt nu iets heel cools, maar ik wil mezelf ook niet te veel met Zef associëren, omdat ik mijn hele leven al zo ben genoemd. We hebben zo veel shit over ons heen gekregen toen we jonger waren, dat ik mijn muziek niet als een viering van de Zefcultuur zie. Ik vind het bizar dat het zo snel zo bekend is geworden. Maar je ziet het vaak bij dit soort dingen: het komt snel en het gaat snel. Daarom probeer ik er niet te veel onderdeel van te worden. Ik blijf gewoon mezelf."
Succes
In Zuid-Afrika is zijn debuutplaat Jack Parow inmiddels goud, in Nederland verschijnt het album op 13 augustus bij Top Notch. Maar: "Ik wil mezelf niet de hemel in prijzen." Dat betekent echter niet dat hij van het succes geniet. "Mensen zien het als iets wat er van de ene op de andere dag was, maar dat is zeker niet waar. Ik ben inmiddels al negen jaar bezig. Nu pas ben ik blij dat ik ook tijdens de moeilijkere tijden heb doorgezet. Ik heb van alles gedaan om rond te komen; ik heb bij een visfabriek gewerkt, en op een begraafplaats." Geluk is zijn doorbraak zeker niet. "Een beroemde golfer zei ooit eens: 'The more I practice, the luckier I get.'"
Een factor die zeker heeft bijgedragen aan het succes is de verschijning van Jack Parow. Hij draagt een pet met een extra lange klep, heeft een respectabele snor, een aardige pens en een broek die steevast op halfzeven hangt. "Ik wilde al zo lang ik me kan herinneren een snor. Toen ik oud genoeg was heb ik er één laten groeien. Ik denk niet dat ik hem ooit zal wegscheren." Zijn pet is inmiddels tot zijn handelsmerk verworden. "Ik droeg altijd een pet, maar dat vond ik op een gegeven moment saai worden. Toen dacht ik: waarom maak ik hem niet langer. Ik zie mensen nu naar shows komen met eenzelfde pet, dat vind ik heel vet."
Taal en thematiek
De Kaapse variant van Afrikaans, één van de dertien Zuid-Afrikaanse talen, is niet de meest gangbare taal om in te rappen. Engels is de voertaal in het land van herkomst van Zander Tyler, alias Jack Parow. "Toen ik begon met rappen was dat in de getto’s, met voornamelijk gekleurde mensen. Er waren een aantal die wel in het Afrikaans rapten, maar dat was hun typische slang. Telkens als ik dat ook probeerde, merkte ik dat ik met datzelfde accent rapte, terwijl ik normaal heel anders klink. Ik ergerde me daar waanzinnig aan, maar op een gegeven moment begon ik steeds meer als mezelf te klinken."
In die taal vergroot hij zijn klassieke opschepperij uit tot grote proporties. Een ander, veel opvallender, thema dat vaak in Parows teksten terugkomt is dronkenschap. "Ik ben zelf vaak dronken, en mijn vrienden ook. Dan kijken we meestal wie met de beste oneliner op de proppen komt. Ik gebruik veel daarvan in mijn teksten. Een vriend van mij vroeg eens op een dancefeest aan een meisje bij de bar of ze, voordat hij haar zou kussen, eerst braai-broodjes [geroosterde sandwiches voor bij de Zuid-Afrikaanse zondagmiddagbarbecue, TK] kon maken. Dat gebruik ik in een nieuwe track van mij, 'Blaas Die Vuvuzela'."
In Nederland is het vooralsnog 'Cooler As Ekke' dat als populairste nummer geldt. Bang om een eendagsvlieg te zijn is hij niet. "In het begin, toen het zo goed werd ontvangen, had ik dat gevoel wel. Maar als ik nu naar Zuid-Afrika kijk, dan heb ik het idee dat 'Dans, Dans, Dans' het aan het overnemen is. Nee, dat is ook het niet. Dat nummer is daar al weer passé; 'Ricky Louw' en 'Ek Wens Jy Was Myne' worden daar langzaamaan de populairste nummers. 'Cooler As Ekke' is gewoon het eerste catchy nummer, but then you move forward."
Bovenste foto uit KindaMuzikarchief: Jack Parow live op Metropolis 2010 door Stéphan Lam
http://www.kindamuzik.net/interview/jack-parow/jack-parow-over-zef-braai-en-dronkenschap/20435/
Meer Jack Parow op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/jack-parow
Deel dit artikel: