Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
“Nee, ik ben niet geboren in een verkeerd lichaam”, lacht Henrik Schwarz luid. "De voorliefde voor zwarte muziek heb ik in ieder geval niet van mijn ouders. Die luisterden voornamelijk naar The Beatles en de Rolling Stones, al hadden ze ook jazzplaten. Ik geloof dat de liefde voor zwarte muziek al in mijn genen zat. Zodra ik het eenmaal hoorde, begreep ik het gelijk."
Muzikale vrijheid
Onlangs bracht Schwarzj op het Duitse platenlabel !K7 een weergaloze mix-cd uit in de roemruchte dj Kicksreeks. Kruder & Dorfmeister zijn op slag beroemd na hun dj Kicks en hetzelfde gebeurt hopelijk met Schwarz. De vriendelijke en bescheiden dertiger uit Zuid-Duitsland is tot nu toe vooral bekend bij fijnproevers, die zijn bruin getinte deephousesingles op labels als Moodmusic, Must Records en zijn eigen label Sunday Music op waarde weten te schatten.
Sunday slaat op de dag waarop Schwarz de meeste tijd heeft om achter de machines te kruipen. Doordeweeks verdient hij het beleg op zijn brood als grafisch ontwerper. “Met mijn grafische werk koop ik mijn muzikale vrijheid”, schetst Schwarz de situatie. "Het ontwerpen komt tot nu toe altijd op de eerste plaats. Soms kan ik een paar weken achter elkaar geen muziek maken. Dat is best moeilijk."
Daarom is Henrik Schwarz ook voorzichtig met het aannemen van remixklussen. "Ik wil niet gevraagd worden, omdat ik nu toevallig hip ben. Dus ik doe geen remixen die volgende week af moeten zijn.”
Klanten die doorzetten moeten geduld hebben, waarschuwt hij. “Ik heb gemerkt dat deadlines en muziek bij mij heel slecht samengaan. Dan loop ik als muzikant volledig vast. Het gekke is: bij het vormgeven is een strakke deadline geen enkel probleem. Dan lever ik nog steeds goed werk af."
Wonderlijke combinaties
Coldcut hoefde overigens niet twee keer te bellen. Op hun verzoek voor een remix ging Schwarz gretig in, waarna hij de tijd nam om van het nummer ‘Walk a Mile’ een instant klassieker te maken. In zijn versie krijgt de soepele soulstem van zanger Robert Owens alle ruimte tussen de Afrikaanse arrangementen, waarna halverwege een onweerstaanbare basdrum iedereen de dansvloer opjaagt.
Het bewuste nummer staat ook op zijn dj Kicksmix, samen met nog 22 tracks. De vibe is voornamelijk zwart, maar voor de rest is alles mogelijk. Soms komen de meest wonderlijke combinaties voorbij, zoals techno met traditionele Afrikaanse muziek en de soul van Womack & Womack met de elektronische dub van Rhythm & Sound.
“Goed he?” glundert Schwarz. “Ik wilde geen selectie van hedendaagse hits maken, maar juist de nummers laten horen waar ik al heel lang naar luister. In een mix die de tand des tijds hopelijk doorstaat. Het is muziek die mij geïnspireerd heeft en die hopelijk ook andere mensen inspireert."
Dankzij het muzieksoftwarepakket Abbleton Live is het technisch mogelijk om alle verschillende ritmes en toonsoorten tot een geheel te mixen. “Veel nummers zijn bewerkt, versneld, vertraagd of speciaal geëdit. Daarbij ging ik te werk als een dj met het gereedschap van de muzikant.”
De producer geeft toe dat hij zich verkeken heeft op de hoeveelheid werk. “Ik ben alleen al drie weken bezig geweest met het inladen van alle muziek. Daarna was ik een week kwijt met het mixen, waarna het productiewerk kon beginnen.”
Blauwe cirkel, rode lijn
Voor Schwarz zijn er parallellen tussen het produceren en het vormgeven. "In wezen zijn ze voor mij hetzelfde,” zegt hij, "want de twee disciplines beïnvloeden elkaar ook. Allereerst vind ik het allebei even leuk. Ik zou het ene niet zonder het ander kunnen doen. Soms zit ik met een moeilijk grafisch vraagstuk, waarbij ik het antwoord in muziek blijk te vinden, of andersom."
"In plaats van zelf te tekenen, wil ik het de computer laten doen”, zegt Schwarz ter illustratie. “Daarvoor ben ik een code aan het schrijven, waarbij ik beelden kan genereren. Maar het moet er natuurlijk wel goed uitzien. Het principe dat ik daarvoor gebruik, kan ik ook toepassen op muziek. Zo kan ik de computer opdragen om een bepaalde melodie te componeren. Ik schrijf een script dat een melodie maakt, waarbij de computer mag kiezen uit een bepaald aantal noten. Andere noten mag de machine juist niet gebruiken.”
“Soortgelijke regels kun je ook aan de computer opleggen bij het tekenen. Je kunt hem bijvoorbeeld vertellen om na een rode lijn nooit een blauwe cirkel neer te zetten. Door zo te denken, kom ik soms tot een oplossing. Dan zit ik vast in een compositie en vind ik het antwoord tijdens mijn grafische werk.”
Digitale dj
Afgelopen zomer was Henrik Schwarz als dj te gast in de Amsterdamse Club 11, waar hij een onnavolgbare set liet horen. Zonder platenkoffer overigens. “Als ik ergens moet draaien, neem ik tegenwoordig alleen nog mijn laptop mee”, vertelt de Duitser. “Ik werk volledig digitaal. Het is eigenlijk een soort combinatie van live optreden en draaien. Waarbij ik veel van mijn eigen materiaal speel. Ik beschik over twintig kanalen, dus ik kan heel flexibel met mijn eigen materiaal omspringen. Daar mix ik dan weer oude funk en soul doorheen.”
“Het klinkt gecompliceerd,” geeft Schwarz toe, “maar de computer neemt een deel van mijn taken over. Zoals het synchroniseren van de beats. Ik hoef me alleen maar zorgen te maken over het muzikale aspect. Dat is gelukkig het interessantste onderdeel, vind ik zelf.”
Hij geeft toe dat het voor een deel van het publiek minder interessant is om het gepriegel achter een laptop te zien. "Daarom gebruik ik ook externe controlers, zodat er fysiek wel wat te zien is. Bovendien heb ik het gevoel dat het publiek het tegenwoordig, meer dan vroeger accepteert dat er iemand met een laptop in de weer is. Mensen weten inmiddels dat er zoiets bestaat als muzieksoftware. En dat je daar op het podium wel degelijk wat mee aan het doen bent.”
Minimalmoeheid
Na jaren van geklooi in de schemerzone van de dansmuziek staat Henrik Schwarz eindelijk in het volle licht. Ondanks (en wellicht juist doordat) hij zich afzijdig houdt van trends. Terwijl half Duitsland op minimal staat te dansen, zwemt de Duitser samen met bevriende artiesten als Dixon en Âme tegen de stroom in.
“Ik merk dat sommige mensen een soort minimalmoeheid hebben. En die mensen begrijpen blijkbaar waar we mee bezig zijn. Toch ben ik heel verrast over het succes van mijn platen. Het is fijn dat ik eindelijk wat geld kan verdienen met mijn muziek.”
Alleen papa en mama Schwarz lijken nog niet overtuigd. Vroeger was het regelmatig hommeles in het ouderlijk huis, waar de basdrums uit de als studio ingerichte kelder door de hele woning dreunden. “Daar werden mijn ouders gek van, ja. Nog altijd hebben ze liever dat ik mijn carrière als vormgever voortzet, dan dat ik fulltime de muziekwereld induik. Zelfs nu ik met mijn kop in de muziekbladen sta.”
http://www.kindamuzik.net/interview/henrik-schwarz/henrik-schwarz-koopt-met-zijn-grafisch-werk-zijn-muzikale-vrijheid/14558/
Meer Henrik Schwarz op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/henrik-schwarz
Deel dit artikel: