Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
"Muziek is altijd mijn passie geweest. Rond mijn zestiende ontdekte ik reggae. De hele cultuur die erbij hoorde heb ik tien jaar lang geleefd. Veel concerten, naar Jamaica geweest, en vanaf mijn twintigste gaan draaien bij reggaeshows. Dat groeide uit naar avonden in kraakpanden, illegale feestjes, festivals en feesten die ik zelf organiseerde. Samen met een vriend had ik een soundsystem waar we overal mee draaiden. Met lekker veel bas, want dat klinkt zo goed. In die periode gold 'hoe harder hoe beter'. Toen ik in de gaten had dat ik met mijn ervaring en connecties geld zou kunnen verdienen, heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als dj. Dat avontuur heeft maar kort geduurd."
Plotseling die piep
Hoewel de plannen om professioneel dj te worden als sneeuw voor de zon verdwenen, is Stijn (37) drie jaar later nog steeds dagelijks met muziek bezig. Als freelance programmeur en als projectleider van een festival. Klachten waren er nooit. De tinnitus kwam als donderslag bij heldere hemel. "In een week met drie dj-klussen heb ik wat domme dingen gedaan. In één keer was er die piep. Daarvoor nog nooit ergens last van gehad. Een van de klussen was een feestje in een huiskamer. Ik draaide er met tegenzin en was zwaar vermoeid. Om in de vibe te komen dronk ik van tevoren behoorlijk wat whisky. Een van de speakers hing op anderhalve meter afstand van mijn rechteroor. Urenlang heb ik keihard staan draaien met slechte geluidskwaliteit. Later die week draaide ik in een tent waar ze net een nieuwe, hele grote monitorspeaker hadden. Daar ging ik met m'n zatte kop af en toe lekker voor hangen. Negens last van bij thuiskomst. Pas drie dagen later begon de piep."
Hoofd onder hoogspanning
Schrapende nagels over een schoolbord of een remmende trein zijn kinderspel vergeleken bij het hemeltergende kabaal van tinnitus, een geluid waar je onmogelijk omheen kunt. Dit filmpje geeft een aardige indruk (zet je geluid niet te hard). Voor Stijn was het dan ook meteen duidelijk dat er iets mis was. "De piep was heel hard en hoog. Mijn hele hoofd deed pijn, alsof het onder hoogspanning stond. Ik werd er knettergek van. 'De kans op genezing was erg klein', zo vertelde de KNO-arts. Je moet er mee leven want er is geen reet aan te doen. De doktoren weten niet eens precies hoe tinnitus ontstaat."
"De eerste paar maanden heb ik met een helse piep geleefd, die zelfs op mijn werk achter de computer en 's nachts nog doordenderde. Constant pijn, druk op m'n kop, duizeligheid en steken in mijn oren. Meteen ben ik gestopt met draaien en uitgaan. Ik heb heel veel rust genomen. Na een paar maanden is het geleidelijk wat kalmer geworden. De pijnscheuten kwamen vooral 's nachts voor. Rust en een beetje gewenning maakten het leven draaglijker."
Aanpassen
"Sindsdien weet ik hoe veel muzikanten en dj's er last van hebben. Bono, Phil Collins, Pete Townsend, maar ook veel mensen in mijn omgeving. Hoeveel dj's met tinnitus gewoon blijven draaien zonder doppen... Ik snap daar geen reet van. Inmiddels ben ik drie jaar niet of nauwelijks naar concerten geweest. Hooguit een kwartiertje, achter in de zaal met mijn doppen in. Niet handig voor mijn werk als muziekprogrammeur. Ik kan vaak niet aanwezig zijn bij de evenementen die ik zelf organiseer. Met m'n vrienden op de dansvloer? Vergeet het maar. Als ik me blootstel aan harde muziek of geluiden heb ik daar weken last van. Constant ben ik me bewust van lawaai en harde geluiden. Ik zit dus ook in de bioscoop met m'n doppen in."
"Muziek is een heel belangrijk deel van mijn leven en van mijn werk, maar met tinnitus moet je je leven wel aanpassen. Gehandicapt wil ik mezelf niet noemen, wel beperkt. Je blijft maar aan mensen uitleggen dat je een gehoorbeschadiging hebt en daarom niet kunt uitgaan en geen bandjes kunt checken. Gelukkig heb ik me weten aan te passen aan de situatie en kan ik doorgaan met mijn werk. Mijn eigen bedrijf loopt op dit moment goed en slapen gaat ook zonder problemen. Sommige mensen liggen elke nacht wakker en er zijn zelfs gevallen van zelfmoord naar aanleiding van tinnitusklachten bekend."
Regels
Stijn is stellig: muzikanten, dj's en mensen die veel uitgaan nemen risico's. Ze zijn zelf verantwoordelijk. Want poppodia doen wat het (vooral jonge) publiek van hen verwacht en dat betekent: goed hard. Het past perfect in het rock-'n-rollplaatje van drugs, zuipen en overal schijt aan hebben. Toch zijn wetten die de decibels beperken evenmin zaligmakend. "Wat de gemeente een goed geluidsniveau vindt, is misschien geen ideaal niveau voor de muziek. Ook omdat geluidsbeleving heel subjectief is. Ik denk dat poppodia, clubs en festivals gratis goede wegwerpoordoppen beschikbaar moeten stellen. Daarnaast vind ik dat bezoekers geïnformeerd moeten worden. Door flyers, een plakkaat bij de kassa, wat dan ook. Gewoon kort en krachtig formuleren wat de gevaren zijn van muziek boven een bepaald aantal decibels. Natuurlijk moet er ook een absoluut geluidsmaximum ingesteld worden, maar waar ligt dan die grens? De muziek moet nog wel overkomen, dat is belangrijk."
http://www.kindamuzik.net/interview/gehoorschade/het-helse-geluid-van-tinnitus/21948/
Meer Gehoorschade op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/gehoorschade
Deel dit artikel: