Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Aangezien DJ Krush alleen maar Japans spreekt, is er voor het interview een tolk nodig. Meteen schieten je dan beelden van de film Lost In Translation door het hoofd. Zeker als de hiphopster met een tomatensapje plaatsneemt achter een tafeltje in de lege hotelbar. De reden dat hij geen Engels spreekt, is dat hij vroeger een lastpak was. In plaats van naar school te gaan werd hij lid van de yakuza, de Japanse maffia.
Het zien van de hiphopdocumentaire Wild Style deed het tij keren: Krush raakt helemaal verslingerd aan deze muziek. Gelukkig is de tolk een jongeman die naar hiphop luistert, dat maakt het gesprek toch iets minder houterig dan gevreesd.
Oud en nieuw
Veel vloeiender communiceert DJ Krush met zijn muziek, die erg universeel klinkt. Lome hiphopbeats met af en toe een streepje jazz of wat raps, slechts hier en daar een Japanse toets. Op de pas verschenen dubbelcd Stepping Stones vind je zijn eigen selectie van zijn sterkste tracks. “Ik heb alles helemaal zelf uitgezocht en dat was behoorlijk lastig. Ik beschouw elk nummer als een kind waar ik net zoveel van hou als van eender welk ander.”
Door een groot deel van de nummers te remixen houdt hij de compilatie ook interessant voor wie al met zijn eerdere werk bekend is. “Dat was voor mij een belangrijk criterium. Ik vind het belangrijk dat je op het album goed kunt horen in wat voor een muzikaal stadium ik me op dit moment bevind. Dit alles natuurlijk zonder afbreuk te doen aan mijn eigen geschiedenis. Na lang nadenken besloot ik die nummers te selecteren waarvan ik dacht dat ze goed te remixen waren.”
Krush was eigenlijk met hele andere dingen bezig toen platenmaatschappij Sony langskwam met het verhaal dat ze graag een Greatest Hits wilden uitbrengen. “Zij vonden het wel tijd voor een album met daarop een verzameling van mijn beste nummers. Mij leek dat maar saai en voorspelbaar. Daarom stelde ik ze voor om me wat nummers te laten remixen en ook om het instrumentale werk te scheiden van dat met raps. Ander werk heb ik daarvoor dan even aan de kant gelegd. Ik was wel met het een en ander bezig, maar nu dit er allemaal tussendoor gekomen is, ligt dat even stil. Ik focus me nu op dit album en de bijbehorende tournee.”
Diplomatieke beleefdheid
Fans van DJ Krush moeten dus nog even wachten op nieuw materiaal, al hoeven ze niet te vrezen voor een radicale koerswijziging zoals die van voormalig labelgenoot DJ Shadow onlangs. Als ik hem iets over de nieuwe, uiterst commerciële muziek van Shadow vraag, denkt hij lang na om vervolgens diplomatiek te antwoorden: “Haha, we zijn nu eenmaal, samen met nog een paar artiesten, een tijdlang in hetzelfde hokje geplaatst.
Het is inmiddels alweer een paar jaar later en je merkt dat iedereen toch zijn eigen stijl aan het ontwikkelen is. DJ Shadow is nu bezig met een geheel nieuwe stap in zijn carrière en alhoewel het niet mijn ding is, gun ik hem daarbij het allerbeste. Ik focus me liever op mijn eigen muziek.” Op zijn gezicht staat intussen te lezen dat hij het helemaal niks vindt en gewoon beleefd wil blijven.
Het gesprek komt zo op de huidige stand van zaken in de hiphop en Krush laat nogmaals goed verstaan geen band te hebben met de hedendaagse commerciële muziek. “Muzikaal gezien is voor mij het meeste daarvan niet interessant. Ik luister liever naar wat er in de underground gebeurt. Toch zijn er genoeg populaire rappers die in hun nummers iets te vertellen hebben. Ik ben dan ook niet tegen die muziek, ik luister er gewoon niet zo vaak naar. Soms hoor ik wel eens een mooie beat of een goede rap. Allebei in hetzelfde nummer is helaas zeldzaam bij commerciële hiphop.”
Een nieuwe generatie
Tegenwoordig kijkt hij eigenlijk helemaal niet meer richting Amerika: hij werkt liever samen met jonge lokale dj’s en mc’s.
“Ik ben op dit moment eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in Japanse rap. Ik versta heel slecht Engels, dus in het verleden wist ik nooit direct waar de raps in mijn nummers over gingen. Nu ik veel met Japanners samenwerk, is die barrière er niet meer. De Japanse rap is de laatste jaren zo snel gegroeid dat ik voor goede rappers niet ver meer hoef te zoeken. Ik kom zelf uit 1962 en toen ik opgroeide was er gewoon geen hiphop. De huidige generatie groeit wel op met die muziek, dus die zit als het ware in hun genen. Ook technische ontwikkelingen dragen hier aan bij. Ik moest vroeger alles zelf knippen en plakken, terwijl je tegenwoordig heel makkelijk goede beats kunt maken met allerlei apparatuur. Als je met al die dingen van jongs af aan bezig bent, is het veel makkelijker om iets nieuws te ontwikkelen. Ik ben daarom ook zeer benieuwd naar wat de toekomst ons zal brengen.”
http://www.kindamuzik.net/interview/dj-krush/dj-krush-gelukkig-niet-lost-in-translation/13303/
Meer Dj Krush op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/dj-krush
Deel dit artikel: