Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Een bekend gezegde vertelt dat het tweede kunstwerk voor iedere kunstenaar het moeilijkst is om te maken. Dat was een van de redenen waarom De Machine (2008) zo enorm insloeg: waar Parels voor de Zwijnen (2005) nog deels meeliftte op de zelfgecreëerde hype rondom 'Watskeburt', liet De Jeugd van Tegenwoordig met diens opvolger zien tot de top van de Nederlandse muziekscene te behoren. Zo bekeken viel er met De Lachende Derde weinig nieuw terrein te winnen.
"Dat klopt", beaamt Faberyayo, het meest spraakzame groepslid. "Op De Machine wilden we als tekstschrijvers vooral laten zien dat we het beter konden dan op het eerste album. Dat is gelukt. Met dit album hadden we daardoor minder te bewijzen, en we hanteerden dan ook minder een vastomlijnd plan: van een goed gestructureerd project zijn we teruggegaan naar een spontaan project. Het enige wat we voor ogen hadden, was om te breken met de traditionele songstructuur: alle drie een even lang couplet en een refrein ertussendoor. Verder was het van tevoren niet duidelijk hoe het zou gaan klinken; in de studio hebben we ook van alles ter plekke uitgeprobeerd. We wilden onszelf alleen niet herhalen."
Bas doet alles
Toch klinkt De Lachende Derde vanaf de eerste minuut als een typisch Jeugd-album: een flinke hoeveelheid humor, afgewisseld met een (ironische) serieuze noot, originele flows en vooral de ontzettend kenmerkende beats van Bas Bron - die bij dit interview overigens ook aanwezig is, maar halverwege vertrekt om zijn vrouw van het vliegveld te halen. "Bas doet op De Lachende Derde weer vrijwel alles", zegt Willie Wartaal. "Tien procent is voor mij, tien voor Yayo, tien voor Vieze en zeventig voor Bas." Yayo onderbreekt hem. "Ik denk iets minder. Ik denk dat we tien procent van zijn werk overnemen door constant aan zijn kop te zeuren. Want wat veel mensen niet weten is dat Bas Bron een onnavolgbaar persoon is. Na het initiële opnameproces had hij het dit keer in zijn hoofd gehaald om drie maanden onbereikbaar te zijn. We moesten daarom enorm achter hem aan gaan."
De opnames voor het album begonnen in de zomer van 2009, toen het viertal op Curaçao was. "In die tijd hebben we de eerste schetsjes gemaakt," vertelt Bron, "en daarna, begin dit jaar, zijn we nog een paar weken de studio in gedoken. Ten slotte ben ik er een tijdje mee aan de slag gegaan." Het is eigenlijk vrijwel exact hetzelfde proces als bij de vorige albums van De Jeugd. Dit kan, zeker in samenwerking met wederom een ultratoegankelijke openingssingle, de indruk wekken dat het duo volgens exact dezelfde formule te werk is gegaan als op eerder materiaal. "Ik hoop juist dat we vervallen in de oude gewoontes," zegt WiWa, "dat is gewoon ballin'." Yayo: "Als Nederland iets leuk vindt, is het hetzelfde trucje opnieuw en opnieuw." Fur, na een lange stilte: "Verviel Timbaland maar weer in oude gewoontes."
Even bijkomen
De Lachende Derde werd gemaakt nadat De Jeugd bewust een tijdje gas had teruggenomen. De leden traden nauwelijks meer op, en namen ook tijden geen materiaal meer op. "Het is nooit een beetje Jeugd geweest", licht Yayo toe. "Het is wel echt een baan, zo fulltime als het maar kan worden. Dan praat je over drie, vier dagen achter elkaar alleen maar optreden en de rest van de week thuiszitten om je oren te laten uitsuizen. Daarom vonden we het na drie actieve jaren dit jaar de tijd om het rustiger aan te doen. 2008 en 2009 waren namelijk echt insane. We moesten even bijkomen."
Na die rustperiode kon De Jeugd er weer tegenaan, en De Lachende Derde is daarvan het tastbare bewijs. '"Het is ons derde album, en tegelijk ook een viering van het fei dat we nog steeds muziek voor een breed publiek kunnen maken. Dat we elk jaar beter en groter zijn geworden." WiWa: "Eigenlijk had ik dit al wel verwacht. Ik verwacht ook gewoon nog een vierde album te gaan maken. De Machine was zo hard dat ik dacht: we doen er gewoon nog tien samen." Wijzend naar de andere groepsleden: "Nu hebben zij twee ook net een huis gekocht, dus we moeten sowieso wel doorgaan."
http://www.kindamuzik.net/interview/de-jeugd-van-tegenwoordig/de-jeugd-van-tegenwoordig-wil-zichzelf-niet-herhalen/20940/
Meer De Jeugd van Tegenwoordig op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/de-jeugd-van-tegenwoordig
Deel dit artikel: