Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
De Drent uit Erica mag de "moet" er in ieder geval wel in houden. Nog voor de release van de cd was de theatertour al zo goed als uitverkocht. Met Strijbosch op de contrabas en Gepken op de gitaar en mandoline toert Lohues langs alle grote theaters in het land.
Lohues begint al op jonge leeftijd met het maken van muziek. Als kind vervangt hij zijn vader als organist bij het kinderkoor. Een aantal bandjes verder boekt Lohues zijn eerste grote successen met Skik. Deze Drentse dialectpopband richt hij in 1994 op met twee jeugdvrienden. Hierna maakt hij een uitstapje naar het Engels met Lohues & the Louisiana Blues Club, alvorens hij met zijn soloalbumserie Allennig weer terugkeert naar het vertrouwde Nederlands. Lohues staat bekend voor het maken van fijngevoelige muziek, die hij op poëtische wijze weet te brengen. Hij zelf vindt het een godswonder dat er zoveel mensen op zijn muziek afkomen. "Wij hebben altijd geleerd dat je nergens komt als je Drents praat. Ik kan me nog de tijd herinneren dat ik in Amsterdam rondliep toen ik nog geen enkele bekendheid had in de muziek. Als ik dan iets zei, vonden ze me een loser."
Weer op de bühne
Met de eerste optredens van de tour achter de rug, staat de poëtische Lohues weer wat comfortabeler op de bühne. "Het maakt niet uit hoe vaak ik het al gedaan heb, na een half jaar niet optreden vind ik het altijd weer spannend om op een podium te staan. We spelen de liedjes van Hout Moet alleen in theaters omdat ze daar het beste tot hun recht komen. Er wordt zachtjes gezongen en er worden alleen akoestische instrumenten gebruikt, zoals een mooie oude gitaar, contrabas en mandoline. Theaters zijn bijzonder omdat het een soort niemandslanden zijn. Je creëert tijdelijk je eigen wereld op het podium, met de mensen in de zaal, maar daarna is alles weer leeg en weg."
Lohues toert steeds maar zes maanden achter elkaar om daarna weer een half jaar tot zichzelf te komen. Hij gaat dan op reis en creëert nieuwe dingen. "Ik wil dan rond kunnen fietsen zonder het gevoel te hebben dat er de volgende dag steeds een zaal vol met mensen op me zit te wachten".
Muziek is het arrangeren van natuur
Natuur is heel belangrijk voor Lohues' muziek. Het gaat zelfs zo ver dat hij zegt: "Muziek is natuur. Luister maar eens goed naar golven of hoe de wind doorheen de bomen waait. Door die geluidsgolven uit de natuur te rangschikken krijg je muziek. Zet daar dan weer woorden overheen en je hebt een lied".
De titel Hout Moet komt van zijn broer. Die had een gedichtje toen ze jong waren dat begon met de zin "Hout moet, zei de timmerman". Dat is Lohues altijd bijgebleven. "Daarnaast heb ik zelf veel met het materiaal hout. Alle instrumenten waar we mee spelen zijn ervan gemaakt en het vuur uit hout is prachtig. Dat staat symbool voor het omarmen van het leven. Ook al kap je een boom, er komt altijd weer een nieuwe loot uit. Dat staat dan weer voor hoop en troost".
Lohues kan leven van het schrijven van liedjes voor anderen, maar uiteindelijk wil hij toch graag op een podium staan om zijn muziek te delen met de mensen die daarin geïnteresseerd zijn. "Dat is een verplichting aan je publiek. Zoals de Amerikanen zeggen: 'Share your talent.' Een kok kan ook thuis koken, maar het is mooier als hij dat voor mensen in een restaurant doet". Lohues krijgt mailtjes van mensen bij wie zijn liedjes iets los hebben gemaakt en die vervolgens hun hele levensverhaal bij hem neergooien. Niet iedereen zou daarvan gediend zijn, maar hij vindt dat fantastisch. "Ik kan mensen soms echt helpen. Dat betekent dat mijn muziek meer is dan alleen maar plat vermaak en dat geeft een goed gevoel".
Eerste foto door Duncan Wijting, tweede foto door Anton Corbijn.
http://www.kindamuzik.net/interview/daniel-lohues/dani-l-lohues-is-niet-langer-allennig/21594/
Meer Daniel Lohues op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/daniel-lohues
Deel dit artikel: