Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Dat kan natuurlijk ook, stoppen en opnieuw beginnen. Booka Shade gooit in 1998 de handdoek in de ring, na een reeks bejubelde technosingles en remixes op R&S Records, Sven Väths label Eye Q en het Nederlandse cultlabel Touché. Gelukkig komen ze een paar jaar later terug van deze dwaling en brengen in korte tijd twee opnieuw bejubelde albums uit, waarvan Movements de meest recente is. Vorig jaar stonden ze op het prestigieuze Sonar Festival en dit jaar komen ze langs op 5 Days en 10 Days Off. Booka Shade is terug, maar waarom toch die memopauze?
“Ergens rond 1998 begon de dansmuziek ons tegen te staan”, vertelt Arno Kammermeier, die samen met Walter Merziger Booka Shade vormt. “Alles klonk toen hetzelfde, vonden wij. We misten het enthousiasme en de energie van de begindagen.”
Het is de tijd van techno voor grote zalen. De geboorte van trance en daar had het duo maar weinig mee op. Ze besluiten terug te gaan naar het productiewerk waarmee ze al jaren succesvol zijn voor allerlei popacts en reclamebureaus. “Inderdaad, je kunt ons wellicht een beetje vergelijken met Tomato van Underworld", beaamt Kammermeier, "zij hebben ook een innovatieve productiemaatschappij waarmee ze het geld binnenhalen.”
Get Physical
In 2002 verhuist het duo van Frankfurt naar Berlijn en hervindt er de liefde voor dansmuziek. Dat is voornamelijk te danken aan het dj-duo M.A.N.D.Y., dat aan Booka Shade een aantal minimal technoplaten laat horen. Merziger: “Die muziek fascinerende ons vanaf het begin. Er gebeurde in Berlijn op dat moment ook allerlei spannende muzikale dingen en dat is eigenlijk nog steeds zo.”
Niet veel later richt Booka Shade samen met de jongens van M.A.N.D.Y. en nog twee vrienden het platenlabel Get Physical op, waarop inmiddels een kleine vijftig singles en (mix)albums zijn verschenen. Aanvankelijk gefinancierd met het goedlopende productiebedrijf, inmiddels kan Get Physical op eigen benen staan. "Er komt zelfs wat geld binnen nu", glundert Merziger, volgens wie Get Physical een democratische onderneming is. “We moeten alle zes achter de muziek staan die we uitbrengen. De belangrijkste muzikale regel is dat er geen grenzen zijn. Als er maar een bepaalde groove in zit.”
Opgepompte live-versies
Die groove is de sterke troef van Booka Shade blijkt op het kersverse album Movements. Een album dat per draaibeurt sterker wordt, dankzij de tomeloze funk tussen de beats. Het is techno zonder grote gebaren. Subtiel, warm en toch uitermate geschikt voor de clubs. Niet voor niets liepen deejays vorig jaar weg met de successingle ‘Mandarin Girl’, die in een alternatieve versie op dit album staat. De hitsingle ‘Body Language’, die ze samen met duo M.A.N.D.Y maakten, duikt op in een ingetogen broken beatversie. “We vinden het leuk om die singles in nieuwe versies te spelen", legt Kammermeier uit. "We raken namelijk nogal snel verveeld", vult Merziger lachend aan. "Ik geloof dat we op het podium aan de zesde versie van ‘Mandarin Girl’ toe zijn.”
Volgens Merziger kun je aan het nieuwe album duidelijk horen dat de groep het afgelopen jaar veel live heeft gespeeld. "We konden tijdens de Memento-tournee veel dingen live uitproberen. Een nummer als ‘Darko’ is echt ontwikkeld op het podium. Je ziet dan direct of iets werkt of niet." Het verklaart het verschil tussen de twee albums van Booka Shade. Is Memento vooral een technoalbum, op Movements slaan de energiemeters een stuk hoger uit.
Bovendien maken ze van ieder nummer opgepompte live-versies voor op het podium. Het duo krijgt dan ook geen telefoontjes meer van verontruste festivalorganisatoren of Booka Shade de tent wel aan het dansen krijgt. “Die twijfels waren er wel in het begin,” lacht Kammermeier, “maar als we ze daarna video's sturen van onze optredens, zijn ze snel overtuigd."
De perfecte drie tonen
Deel van de scepsis is ingegeven door de misvatting dat Booka Shade minimal techno maakt. Volgens Kammermeier zijn ze weliswaar beïnvloed door het genre, maar gaat de vergelijking verder mank. “We houden gewoon van muziek waar niet te veel informatie in zit. Een van de weinige dingen die we met minimal gemeen hebben is de zoektocht naar de perfecte drie tonen die een goede compositie domineren. De geluiden die het nummer dragen. Om daarna de overige franje weg te snijden. 'Productie is reductie', zoals Brian Eno altijd zegt.”
“Dat klinkt gemakkelijker dan het is”, zegt Kammermeier. “Wat zijn precies de essentiële geluiden en wat is overbodig? En hoe vind je de perfecte sound? Door lang te zoeken en eerlijk feedback te geven aan elkaar”, weet Kammermeier. “Walter en ik werken al bijna twintig jaar samen. Bij ons staan de ego's niet meer in de weg. Dat is wel belangrijk, want het is vaak zodat je enthousiast bent over je eigen geluiden en kritiek niet goed aan kan.”
Merziger: “Bovendien komen de beste dingen vaak tot stand als er iets misgaat. Als de sequencer bijvoorbeeld ontspoort. We houden alle opties open tot een nummer echt klaar is. Soms zijn we zes weken bezig aan een nummer om daarna vrijwel alles weg te gooien en met een enkel geluid verder te gaan. Het reduceren is voor ons vaak intenser dan het produceren, want we willen voorkomen dat onze muziek te geproduceerd klinkt. Uiteindelijk gaat het om de soul, niet om de productie.”
http://www.kindamuzik.net/interview/booka-shade/booka-shade-gaat-het-om-de-soul/12837/
Meer Booka Shade op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/booka-shade
Deel dit artikel: