Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
De band verkiest het koude Europa nog even boven de Pacific waar de zomer reeds is aangebroken. Verbazingwekkend is het niet, want na de succesvolle zomertour en de release van het nieuwe album Solid Ground, moet de doorbraak in Europa er nu echt van komen. "Dit is inderdaad de vierde keer in korte tijd dat we hier zijn. Het werpt zijn vruchten af. Je merkt het aan alles. Het aantal boekingen, de grotere zalen, de reacties van het publiek. Het zijn spannende tijden."
Laidback kiwi's
Weir vertelt honderduit dat hij gek is op Europa. Ondanks die liefde, de geplande doorbraak en het feit dat een aantal Black Seeds-leden liefjes op dit continent heeft, is een permanent vertrek naar Europa niet aan de orde voor de band. "We komen graag naar Europa en tijdens onze tours bezoeken we veel inspirerende plaatsen die ook hun sporen in onze muziek nalaten. Maar de laidback manier van leven in Nieuw-Zeeland is van grootste invloed op ons geluid. Ik beschouw het als een van de perfecte landen om aan de basis van dergelijke muziek te werken. Zonder dit zouden The Black Seeds anders klinken. Iedereen keert er graag terug en we vinden er een bepaald soort rust die we nergens anders vinden. Zonder Nieuw-Zeeland zouden The Black Seeds The Black Seeds niet zijn."
Weir houdt dus van zijn land. Dat bleek een tijdje geleden al toen hij zich samen met een aantal andere bekende kiwi's uitsprak voor het initiatief om een nieuwe nationale vlag te introduceren. "De organisatie vroeg me om mijn voorkeur voor een nieuwe vlag uit te spreken, dat deed ik graag. Het idee was destijds om het bij de burger onder de aandacht te brengen en ik denk dat dat goed is gelukt. Ik geloof dat de endorsements aan een aantal politici zijn voorgelegd. Maar sindsdien is er geen actie meer ondernomen en ik heb geen idee of dat in de toekomst nog gebeurt."
Bezienswaardig toilet
Volgens Weir refereert de huidige vlag te veel aan de tijd dat Nieuw-Zeeland nog een Britse kolonie was. "Die periode ligt ver achter ons en als fier land met zijn eigen cultuur en identiteit staan we daar helemaal los van." Als alternatief kwam Weir op de proppen met een ontwerp dat de Oostenrijkse kunstenaar/architect Friedensreich Hundertwasser, na een periode in Nieuw-Zeeland te hebben gewerkt, voor het land maakte.
"Ik ben gek op zijn excentrieke kunst. Het model van zijn vlag beeldt goed uit wat Nieuw-Zeeland is. De juiste vormen, de juiste kleuren. Maar daar heeft hij sowieso oog voor. Kijk maar naar het Hundertwasserhaus in Wenen, maar ook naar de gebouwen die hij in Nieuw-Zeeland ontworpen heeft." Zijn favoriet? "Een openbaar toilet in het plaatsje Kawaka, helemaal te gek. Een bezoekje waard mocht je ooit eens in de buurt zijn."
Vooralsnog blijft Weir zijn plasjes dus nog vrolijk in Nieuw-Zeeland plegen. "Ik heb het goed naar mijn zin in hoofdstad Wellington. Er bestaat een erg levendige muziekscene voor een dergelijk klein stadje. Iedereen kent elkaar en speelt met elkaar en zodoende rol je van het ene project in het andere. Door in een band te zitten met acht mensen die daar allemaal mee bezig zijn, komen de ideeën op het moment dat je samen gaat jammen heel snel", verklaart Weir het feit dat de band zijn vijfde album in zeven jaar tijd uitbrengt. Bovendien rijzen de festivals Down Under op het moment als paddenstoelen uit de grond, dus is er ook meer dan voldoende aandacht voor de scene. "Geen reden om snel te vertrekken dus", besluit het tevreden mens.
http://www.kindamuzik.net/interview/black-seeds/de-vaderlandsliefde-van-the-black-seeds/17797/
Meer The Black Seeds op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/black-seeds
Deel dit artikel: