Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
“Here’s to the teachers in the crowded rooms / Here’s to the workers in the fields / Here’s to the preachers of the sacred words / Here’s to the drivers at the wheel.” Woorden vol liefde, bewondering en waardering voor de werkende medemens, ook wel te zien als een terechte ode aan het dagelijkse leven en alles om ons heen. Het is een tekstfragment uit ‘Let the Day Begin’, één van de bekendste nummers van The Call, de band waar Michael Been voorman van was. Michael was niet alleen Roberts vader, hij was ook geluidsman, steun en haast een vierde bandlid van Black Rebel Motorcycle Club.
Eerbetoon
Zijn dood in 2010 kwam totaal onverwacht. De groep bevond zich midden in een Europese tour en moest de verwerking van het verdriet combineren met het spelen van de laatste shows voor het album Beat the Devil’s Tattoo. “We waren uitgeput toen we thuis kwamen”, vertelt drumster Leah Shapiro. “Maar juist het doorgaan met muziek maken was voor ons een manier om met Michaels dood om te gaan.” Zanger en bassist Robert Been vertelt dat zo ook het idee ontstond om een nummer van The Call te coveren voor het album. “Ik wilde iets van de band opnemen als eerbetoon aan mijn vader.”
“Het nummer ‘Let the Day Begin’ heeft ons gevonden, we hebben het zelf niet uitgekozen”, aldus Been. “In de studio begon Leah met een drumbeat, zonder te weten voor welk nummer het zou zijn. Ik en Peter (Hayes, gitarist) begonnen te jammen en voor ik het wist, zette ik de zanglijn van dat nummer in.” Shapiro vult aan: “Het had een heel ander lied kunnen worden als Robert andere woorden had gezongen. Het was een raar moment, maar het voelde goed. En als we echt bewust een nummer hadden gekozen om te coveren, was het nooit zo goed geworden.” Been is blij met de keuze. “Het is geen emotioneel of persoonlijk lied, het is een simpele ode aan het leven, een viering, een feest. Dat paste bij de plaat.”
Sound City
Het maken van het album was een moeilijk en lang proces vanwege de persoonlijke omstandigheden, het eindeloze perfectionisme van gitarist Peter Hayes, de vele studio’s en de producers die meewerkten. Black Rebel Motorcycle Club mocht onder meer gebruik maken van Dave Grohls studio en op die manier werden de bandleden herenigd met de legendarische Neve-geluidstafel uit de Sound City Studios. Hiermee nam de groep in 2001 het veelgeprezen debuut, B.R.M.C., op. “Dave vroeg of we wilden meewerken aan de documentaire die hij over Sound City aan het maken was. Daaruit kwam de mogelijkheid voort om weer met dezelfde console te werken als tien jaar geleden”, aldus Been.
“Toen wisten we niet zo goed wat we deden en ditmaal wel”, lacht de bassist. “We begrepen nu hoe de knoppen werkten en wat de mogelijkheden waren. Daardoor hebben we op een heel andere manier gebruik gemaakt van de tafel.” Shapiro vertelt dat vooral de dynamiek een belangrijke rol speelt op het album. “We zoomden in op de details. Zo hebben we uren besteed aan het ophangen van de microfoons in de studio. Ze moesten precies op een bepaalde hoogte hangen om de drums een dynamisch geluid te geven.” Producer Ethan Allen en sidekick Hayes zochten samen naar het perfecte geluid. Been: “Peter is de meest technische van ons allemaal. Hij vond het geweldig om tot midden in de nacht te werken aan zijn gitaarpartijen en de effecten.”
Machine
De band was niet snel tevreden over Specter at the Feast, een titel die overigens uit de Shakespeare-tragedie Macbeth is overgenomen. Shapiro: “We waren erg kritisch en namen niets voor lief. Dat heeft te maken met de hervonden passie en liefde voor onze eigen muziek, die we even kwijt dachten te zijn na Michaels dood. We waren losgerukt uit de sleur en genoten weer van ons werk.” Been vult zijn bandlid aan: “Je moet je altijd afvragen waarom je iets doet en wat de zin ervan is. Dat geldt voor alle beroepen, bijvoorbeeld ook voor politici die te veel weten. Wanneer word je een machine en ga je maar door zonder na te denken? Op welk moment moet je ingrijpen in je carrière, wanneer sla je een doodlopende weg in?"
“Het heeft misschien iets langer geduurd, maar wij hebben ons nog nooit zo zeker en vol zelfvertrouwen gevoeld als tijdens het maken van dit album”, zegt Shapiro. Wat een geruststelling om dat te horen van een band die twee jaar geleden nog op het randje van de afgrond stond en die op het punt stond de muziek te negeren toen het even tegenzat. Black Rebel Motorcycle Club is vol overtuiging terug en viert dat met vertrouwde rock-‘n-roll zoals in de ode ‘Let the Day Begin’ en elf andere steengoede nummers. Been eindigt: “Het album is slechts het eerste gedeelte van het verhaal. Het tweede begint op het podium van ons eerste optreden en duurt tot de laatste show van de tour. Dan pas heb ik het gevoel dat mijn verhaal is verteld.”
Livebeelden uit het KindaMuzikarchief door Bart van den Hoogenhoff
http://www.kindamuzik.net/interview/black-rebel-motorcycle-club/de-moeilijke-taak-van-black-rebel-motorcycle-club/23759/
Meer Black Rebel Motorcycle Club op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/black-rebel-motorcycle-club
Deel dit artikel: